VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.
Ajutoarele naționale tranzitorii sunt subvenții acordate de la bugetul de stat. Și pentru aceste subvenții, plătite fermierilor din bugetul României, țara noastră trebuie să aibă acordul Uniunii Europene. Dacă inițial aceste ajutoare erau amenințate cu dispariția, Comisia Europeană susținea puternic eliminarea lor, joi, 22 octombrie 2020, s-a votat în plenul Parlamentului European ca fermierii români să beneficieze în continuare de acești bani.
În aceeași ordine de idei, pentru ajutorul național tranzitoriu bovine de carne, data de referință era 31 ianuarie 2013. Din pricina acestei date istorice, s-a produs o mare nedreptate. Crescătorii adevărați de vaci nu încasau banii pe animalele venite în exploatațiile agricole ulterior acestei date, în schimb, cei care nu mai aveau picior de vacă, dar au avut la data de 31 ianuarie 2013 încasau în continuare subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). România a solicitat, în repetate rânduri, Uniunii Europene să fie schimbată data de referință cu una mai actuală. Acum, s-a întâmplat, în sfârșit, acest lucru. S-a votat în Parlamentul European, pe 22 octombrie 2020, ca data de referință să fie 1 iunie 2018. În niciun caz România nu poate stabili o dată de referință ulterioară anului 2018. E un pas important, dar nici acum această dată de referință nu-i avantajează foarte mult pe crescătorii de bovine, și acum vor fi destui care nu mai au animale, dar au avut la data de 1 iunie 2018. Parlamentul European de la Bruxelles a votat schimbarea datei de referință după ce în Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, ținut doar c două zile înaintea votului din Parlament, solicitarea ministrului agriculturii Adrian Oros de a se schimba data de referință a fost respinsă.
Astăzi (22 octombrie 2020 n.r.), în plenul Parlamentului European, a fost votat și adoptat un amendament extrem de important, pe care l-am propus în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, alături de alți colegi europarlamentari, în cadrul raportului privind "Politica agricolă comună - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR".
În concret, este vorba despre amendamentul 132a, care se referă la ajutoarele naționale tranzitorii.
Amendamentul adoptat prevede că "statele membre pot continua să acorde ajutoare naționale tranzitorii fermierilor din oricare dintre sectoarele autorizate de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013. Cuantumul total al ajutoarelor naționale tranzitorii care pot fi acordate fermierilor se limitează la 50% din fiecare pachet financiar sectorial autorizat de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013. Statele membre pot decide, pe baza unor criterii obiective și în limita prevăzută la alineatul (2), cuantumurile ajutoarelor naționale tranzitorii care urmează să fie acordate.
Statele membre pot decide să adapteze perioada de referință pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii decuplate. Perioada de referință adaptată nu poate fi ulterioară datei de 1 iunie 2018," a anunțat eurodeputatul Daniel Buda pe pagina sa oficială Facebook.
ANUNȚUL MINISTRULUI AGRICULTURII ÎL AVEȚI AICI!
Ajutoarele naționale tranzitorii au fost introduse în 2004 cu scopul de a sprijini noile state membre ale UE și de a servi ca sprijin suplimentar pentru venit pentru sectoarele și fermierii cei mai vulnerabili care au cu adevărat nevoie să-și completeze veniturile. Ajutoarele naționale tranzitorii sunt neutre din punct de vedere bugetar pentru UE și au un efect social semnificativ în sprijinirea ocupării forței de muncă în zonele rurale. Ajutoarele naționale tranzitorii se vor aplica în continuare în perioada de tranziție a PAC, însă micii fermieri au nevoie de previzibilitate în următorii 7 ani. Întrucât CFM nu poate garanta convergența externă completă a plăților directe până în 2027, este esențial să se mențină ajutoarele naționale tranzitorii la nivelurile actuale, a detaliat vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ține seama de data de referință la plata ajutorului național tranzitoriu pentru bovine - sector carne. Cuantumul acestei subvenții, comunicat de APIA, la nivelul anului de cerere 2019, a fost de 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal. Pentru anul 2020 nu a fost stabilită încă valoarea acestei subvenții.