Contractele pentru obținerea micrograntului în agricultură de 5.000 euro/beneficiar și a grantului pentru capital de lucru de maxim 120.000 euro/beneficiar au avut termen limită 30 iunie 2022. Până la această dată, au fost definitivate listele cu cei care vor încasa aceste ajutoare.
Pe 1 iulie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care s-a ocupat de semnarea contractelor pentru microgrant, cât și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, unde s-au semnat contractele pentru grant capital de lucru, au comunicat că nu au fost acoperite integral sumele alocate pentru cele două măsuri.
APIA a comunicat vineri, 1 iulie 2022, că "până la termenul limită, din cei 10.000 de aplicanți calificați în conformitate cu prevederile art.8, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferența este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită)."
Pentru micrograntul de 5.000 euro/benefciar a fost alocată suma de 50 milioane de euro. Astfel, prin nesemnarea contractelor a rămas necheltuită suma de 560.000 euro.
Aceeași situație și pentru grantul capital de lucru de maxim 120.000 euro/beneficiar din agricultură și industrie alimentară. Potrivit comunicatului emis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, tot pe 1 iulie 2022, s-au semnat 3.473 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro. Suma alocată este 250 milioane euro, deci au rămas și de aici 500.000 euro.
„Până la data de 30 iunie, din totalul aplicanților înscriși în cadrul programului IMM-AGRI FOOD (granturi pentru capital de lucru), respectiv 10.961 de societăți cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.
Concret, 99.8% din buget a fost contractat în termenul impus de cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat, instituite cu scopul sprijinirii economiei în contextul pandemiei COVID-19. Diferența de 0.2% este reprezentantă de contractele nesemnate în termen de către aplicanți”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Paradoxal, a fost bătaie pentru obținerea banilor și, totuși, au rămas bani, 1.060.000 euro. În timp ce din cele două măsuri a rămas, în total, un milion de euro, fermierii care au accesat micrograntul sau grantul și au căzut sub listă sunt extrem de nemulțumiți, pe bună dreptate, de modul în care au fost gestionate cele două măsuri. Pentru micrograntul de 5.000 euro/beneficiar destinat micilor fermieri s-au depus peste 30.000 de cereri, în condițiile în care bugetul ar fi acoperit 10.000 de beneficiari. Însă cum se vede, nici 10.000 nu beneficiază de această sumă.
"Liliana Zahariuc: Noi cei rămași pe dinafară ce facem? De ce mama dracului ne-ați purtat pe drumuri și am mai investit și bani și timp !
Nicoleta Balaj: Cu noi cei peste 10000 ce faceti?ne lăsați baltă noi nu muncim la fel ca cei lalati poate chiar mai mult deoarece nu avem utilaje de care avem mare nevoie
Cristi Toma: Fondurile s-au epuizat în 15 minute.Chesnoiu a organizat microgranturile de 5000 de euro pt că da bine la televizor.Dar pt această măsură s-a alocat a șasea parte din fonduri cu toate că numărul fermelor mici e mult mai mare decât fermele mari.În realitate,acolo a fost lovitura,iar firmele prietene s-au înfruptat cu câte 120000 de euro pt că regula s-a schimbat în ultimul moment iar prietenii au informația.La microgranturi,Chesnoiu s-a așezat ca popa la boboteaza și aruncă crucea în apă.Iar fermierii s-au aruncat că berbecii. Acum văd că se da vina pe consultanți.Dacă era o împărțire corecta nici nu era nevoie de consultanți.În definitiv,toți fermierii au avut condiții dificile acești ani.
Mihaela Tritean: Eu am fost poziția 7000 și nu am fost chemată la semnat. Doar până la 3000 au fost chemați la semnat am auzit.
Vasile Toma: Microgranturi,așa le-ați zis, mizerie românească pentru țăranii cu studii în calculatoare... .......mânca-v-ar tata de academicieni!????
Alin Ghergheli: Vom merge restul în instanță, de luni face grupul și gata."
Acuză fermierii în comentarii postate pe pagina Facebook Agroinfo. Ce se întâmplă cu milionul de euro rămas? Unde merg acești bani care erau destinați celor două măsuri?
Pentru cei care au reușit să se califice pe cele două liste, plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023, comunică Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.