Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce se întâmplă ACUM cu ajutorul de 1.500 lei/ha!

Publicat: 22 noiembrie 2022 - 15:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mii de fermieri români se tem că vor rămâne fără despăgubirile promise de Guvern. Unul dintre motivele cel mai des întâlnite este acela că membrii comisiilor de evaluare nu au notat pe procesele verbale de constatare în ce proporție au fost calamitate suprafețele.

Așa că, prinse în proceduri, formulare și documente, autoritățile nu mai știu care e valoarea despăgubirilor cuvenite.

În toată țara sunt o sută de mii de hectare pentru care comisiile de evaluare, formate din membri ai direcțiilor agricole, ai agențiilor de plăți și ai primăriilor, nu au menționat procentul de calamitate. O treime din această suprafață este numai în județul Brăila, unde aproape 2500 de fermieri sunt în situația de a nu mai primi sprijinul promis din parte statului.

Mihai Mocanu, agricultor jud. Brăila: „Comisia n-a mai trecut la momentul respectiv un procent acolo. A spus: lasă că o să vedem. S-ar putea să se facă un procent forfetar pe localitate, un procent unic. Vom vedea dacă se va da la momentul respectiv. Hei, uite c-am ajuns la momentul respectiv și acum toată lumea nu știe ce să facă”.

Procedurile au fost stranii de la bun început, pentru că aceste comisii de evaluare au venit în august să vadă în ce măsură au fost afectate de secetă culturile recoltate, acolo unde s-a putut recolta ceva, încă din iunie.

Lenuța Florea, administrator societate agricolă: „Noi am recoltat în luna iunie, iar înștiințările de calamitate le-am depus în luna iulie. În termen, de altfel. Numai că, când comisia a fost întrunită, cultura nu mai era pe câmp, că e și normal. În luna august nicio cultură de producție mare n-ar mai fi fost pe câmp”.

Mariana Grigore, agricultor jud. Brăila: „Măcar minimul, acolo, cinci, șase sute de lei. La hectar. Este totuși o valoare. Eu am suprafață calamitată 83 de hectare”.

În condițiile în care sumele promise drept sprijin pentru fermieri pot ajunge și la 1500 de lei la hectar, valoarea despăgubirilor nu este deloc de neglijat. Reprezentanții direcțiilor agricole așteaptă ca ministerul să ia o hotărâre. Până atunci, li s-a transmis că toți cei afectați pot depune cerere pentru a beneficia de acest ajutor de la stat.

Traian Cișmaș, director Direcția Agricolă Brăila: „Trebuie luată o hotărâre, și am înțeles că se analizează această situație, și a acestor persoane care într-adevăr, în județul de la nivelul țării, nu au acest procent. Acum s-a luat decizia că pot și dumnealor să depună cerere”.

În județul Brăila sunt acceptate procese verbale încheiate corespunzător pentru 16 mii de hectare, dar sunt respinse pentru 28 de mii de hectare, pe motiv că nu a fost precizat procentul de calamitate.

sursa: Știrile PRO TV

 

Vizualizat: 2855 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii