Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ce se întâmplă ACUM cu ajutorul de 1.500 lei/ha!

Publicat: 22 noiembrie 2022 - 15:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mii de fermieri români se tem că vor rămâne fără despăgubirile promise de Guvern. Unul dintre motivele cel mai des întâlnite este acela că membrii comisiilor de evaluare nu au notat pe procesele verbale de constatare în ce proporție au fost calamitate suprafețele.

Așa că, prinse în proceduri, formulare și documente, autoritățile nu mai știu care e valoarea despăgubirilor cuvenite.

În toată țara sunt o sută de mii de hectare pentru care comisiile de evaluare, formate din membri ai direcțiilor agricole, ai agențiilor de plăți și ai primăriilor, nu au menționat procentul de calamitate. O treime din această suprafață este numai în județul Brăila, unde aproape 2500 de fermieri sunt în situația de a nu mai primi sprijinul promis din parte statului.

Mihai Mocanu, agricultor jud. Brăila: „Comisia n-a mai trecut la momentul respectiv un procent acolo. A spus: lasă că o să vedem. S-ar putea să se facă un procent forfetar pe localitate, un procent unic. Vom vedea dacă se va da la momentul respectiv. Hei, uite c-am ajuns la momentul respectiv și acum toată lumea nu știe ce să facă”.

Procedurile au fost stranii de la bun început, pentru că aceste comisii de evaluare au venit în august să vadă în ce măsură au fost afectate de secetă culturile recoltate, acolo unde s-a putut recolta ceva, încă din iunie.

Lenuța Florea, administrator societate agricolă: „Noi am recoltat în luna iunie, iar înștiințările de calamitate le-am depus în luna iulie. În termen, de altfel. Numai că, când comisia a fost întrunită, cultura nu mai era pe câmp, că e și normal. În luna august nicio cultură de producție mare n-ar mai fi fost pe câmp”.

Mariana Grigore, agricultor jud. Brăila: „Măcar minimul, acolo, cinci, șase sute de lei. La hectar. Este totuși o valoare. Eu am suprafață calamitată 83 de hectare”.

În condițiile în care sumele promise drept sprijin pentru fermieri pot ajunge și la 1500 de lei la hectar, valoarea despăgubirilor nu este deloc de neglijat. Reprezentanții direcțiilor agricole așteaptă ca ministerul să ia o hotărâre. Până atunci, li s-a transmis că toți cei afectați pot depune cerere pentru a beneficia de acest ajutor de la stat.

Traian Cișmaș, director Direcția Agricolă Brăila: „Trebuie luată o hotărâre, și am înțeles că se analizează această situație, și a acestor persoane care într-adevăr, în județul de la nivelul țării, nu au acest procent. Acum s-a luat decizia că pot și dumnealor să depună cerere”.

În județul Brăila sunt acceptate procese verbale încheiate corespunzător pentru 16 mii de hectare, dar sunt respinse pentru 28 de mii de hectare, pe motiv că nu a fost precizat procentul de calamitate.

sursa: Știrile PRO TV

 

Vizualizat: 2492 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

Anunț APIA ajutor de stat! Beneficiari, condiții, cerere!

04 decembrie 2023 - 10:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul solicitantului ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2024. Atenție, termenul de depunere a cererilor de acord este 31 decembrie 2023. 

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

Dragă APIA, nu am primit subvențiile și e urgent că nu mai avem nutreț la animale!

04 decembrie 2023 - 09:05

Mesajele disperate, rugătoare sau pline de furie ale fermierilor, crescătorilor de animale către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) curg pe rețelele de socializare sugerînd că anul acesta plățile către fermieri s-au cam împotmolit.

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii