Prețul furajelor a crescut din pricina secetei, iar prețul bovinelor a scăzut cu circa 40% prin comparație cu anul trecut. Cu cât reușesc crescătorii să-și vândă bovinele la abator?
Traian Gîrtan este fermier în comuna Slătioara din județul Olt. În ultimii ani, a tot renunțat la animale. La începutul acestei veri, avea 30 de bovine, dar a vândut deja din ele. Bărbatul spune că va ajunge să aibă doar jumătate din numărul actual de animale ca să nu închidă ferma peste iarnă. În prezent, hrana animalelor îl costă 1.000 de euro pe lună.
Traian Gîrtan, fermier Olt: ”Sunt aproape dublu furajele față de anul trecut. Prețul animalelor față de acum un an este cu 30%-40% mai mic. Pe un taur la 400-500 de kg mai mult de 4.000 de lei, 4.500 de lei nu luăm la abator. Anul trecut 8.000-9.000 de lei.”
Dumitru Grigorean, președinte Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne România: ”Cei care consumă acum furajele pentru la iarnă, în octombrie, noiembrie vor fi nevoiți să lichideze efective. Efectele vor fi într-adevăr pe termen lung, pentru că oricum asistăm la o scădere, drastică, dramatică, îngrijorătoare a efectivelor pentru că noi am rămas cu puțin peste un milion de vaci, în condițiile în care am avut și șapte milioane.”
România mai are aproape un milion de bovine, din care aproximativ 300.000 de vaci de lapte. Reprezentanții crescătorilor de bovine atrag atenția că odată închisă o fermă este greu de repus picioare.
Petre Bordeianu, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România: ”Vaca de lapte îi trebuie foarte mult, foarte lung termen de înlocuire, cel puțin cinci ani, ca să produci de la sămânță până la o vacă cu lapte.” sursa