Adama
Vinasa Rompak

Ce dezvăluie ministrul demisionar Oros de pe timpul mandatului său la Agricultură!

Publicat: 29 septembrie 2021 - 06:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a anunțat marți că-și depune demisia, dezvăluie că pentru prim-ministrul Florin Cîțu, agricultura nu este un domeniu prioritar, că Guvernul a alocat prea puțini bani pentru fermieri, norocul acestora fiind banii de la Uniunea Europeană și-n 9 luni de guvernare a vorbit doar de două ori cu premierul României.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat marți că demisia sa din guvern nu are legătură cu congresul PNL, el fiind în „echipa Orban”, ci cu faptul că nu a primit destulă susținere din partea premierului Florin Cîțu pentru programele din agricultură. El s-a plâns că ministerul a primit un buget mai mic decât anul trecut.

Întrebat de jurnalişti dacă Ludovic Orban l-a îndemnat să-şi dea demisia, Oros a negat.

"Eu am avut mai multe discuţii cu domnul Orban, dar nu ne-am coordonat, ca să zic aşa, privind demisia mea. Asta am decis-o ieri, pe parcursul întregii zile, când am văzut că nu există vreo şansă ca să se schimbe ceva la nivel guvernamental şi atunci cred că cel mai corect este să părăseşti echipa în care nu te mai regăseşti", a spus ministrul.

El a susţinut că, pentru premierul Florin Cîţu, agricultura nu a fost un domeniu prioritar.
"N-am avut nici pe departe bugetul de anul trecut, doar 60%, sigur că asta a afectat şi afectează programele aflate în derulare. Nici măcar în PNRR nu s-a decis ca un proiect major pentru agricultură să fie cuprins, deşi erau două proiecte mari pe care noi le-am prins anul trecut", a precizat Oros.

El a amintit că, în noiembrie, în primul draft, pe care Marcel Boloş, fostul ministrul al Fondurilor Europene, l-a trimis la Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii avea două proiecte foarte mari, de infrastructură de gestionare a apei şi de o reţea românească de depozitare, procesare şi distribuţie.

"Erau nişte oportunităţi, în concepţia mea şi a guvernului de atunci, prin care puteam folosi aceste sume importante pentru a dezvolta agricultura românească. Eu cred că în viitorul apropiat, cel puţin, în ceea ce îl priveşte pe premierul Cîţu, agricultura nu va deveni o prioritate. Mi-ar plăcea ca la minister domnia sa să numească pe cineva care să fie mai convingător şi să vină mai mulţi bani pentru agricultură. Norocul agricultorilor este că sunt foarte mulţi bani europeni, chiar în această perioadă noi lansăm pentru programul de tranziţie măsuri în valoare de 3,2 miliarde de euro şi apoi sunt plăţile directe prin APIA, care vor începe din 18 octombrie, dar pe lângă acestea ar fi necesare şi alte forme de sprijin sau scheme de sprijin, totul ca să capete un contur, aşa cum îl văd eu, aşa cum alţii care vor veni vor vedea altfel", a mai spus Adrian Oros, citat de Agerpres.

oros-steag_b

„Fiecare om îşi face la un moment dat un bilanţ”

Oros a adăugat că decizia sa de a demisiona nu a fost luată în urma informaţiilor apărute în spaţiul public în ultimele luni referitoare la faptul că era unul dintre miniştri aflaţi pe lista de remanieri a premierului.

"Nu ştiu dacă eram pe lista premierului Cîţu, eu ştiu că eram în echipa Orban. (...) Nu au fost presiuni directe ale premierului, eu în cele 9 luni de guvernare am vorbit de două ori cu premierul, deci nu au fost presiuni, a fost o decizie a mea. Ştiu că au fost în ultima perioadă foarte multe ştiri privind remanierea mea, în ultimele luni practic, de când am decis în competiţia internă să merg alături de cel despre care eu am crezut că merită să conducă PNL. (...) Dacă faci parte dintr-o echipă şi căpitanul de echipă consideră că domeniul de care te ocupi nu este important...", a explicat şeful MADR.

Întrebat de ce a transmis anunţul său privind demisia pe o reţea de socializare şi la o oră târzie, ministrul agriculturii a răspuns: "Pentru că atunci am luat decizia, analizând pe parcursul zilei de ieri tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă".

"Fiecare om îşi face la un moment dat un bilanţ şi decide ce vrea să facă, dar cred că este foarte puţin important ce se întâmplă sau de ce Adrian Oros a renunţat la Ministerul Agriculturii. Important este ca aici lucrurile să meargă. O să vină alţi miniştri şi eu sper mai susţinuţi din partea premierului, iar lucrurile să meargă înainte", a arătat oficialul MADR, precizând că nu ştie cine îi va lua locul.

Întrebat dacă i s-a reproşat ceva, Oros a negat acest lucru, adăugând că nici el nu poate reproşa decât lipsa de interes a premierului faţă de domeniul pe care îl conduce.

"Nici eu nu pot să reproşez decât că nu a considerat important acest domeniu şi atunci cu siguranţă că, dacă vine cineva care va avea un dialog mai bun cu domnia sa, probabil că vor fi mai mulţi bani pentru agricultură sau mai multă atenţie sau mai multă preocupare din partea domniei sale. Eu cred că orice ministru care vine la un minister, indiferent de culoarea politică, vine să facă lucruri bune. Nu poţi să faci ceea ce ţi-ai propus, corect este să demisionezi. Să încerce altcineva să facă lucrurile mai bine", a transmis şeful de la Agricultură.

„Nu vreau să îl atac pe premier”

În opinia sa, oamenii vor judeca dacă este o demisie de onoare, dar "acestea sunt vorbe mari, m-am ferit întotdeauna să spun lucruri doar ca să sune bine".

Adrian Oros a mai spus că după această demisie va continua munca în PNL, el fiind senator liberal de Cluj. "Bineînţeles că voi continua. Sunt senator liberal de Cluj şi cu siguranţă acest partid, care este cel mai vechi partid european, va avea avea şi un viitor. Vom vedea ce se va întâmpla cu cei care conduc destinele acestui partid", a punctat acesta.

Întrebat dacă România mai poate continua cu premierul Cîţu, Oros a afirmat că nu vrea să facă judecăţi asupra domniei sale, repetând că decizia sa privind demisia fost luată din cauza lipsei de preocupare şi a unui dialog real.
"Nu vreau să îl atac pe premier. Vom vedea ce se întâmplă zilele acestea, cum îşi creionează majoritatea, care dintre punctele din programul de guvernare vor fi continuate, inclusiv cele din PNRR. Nu vreau să fac judecăţi asupra domniei sale. Eu repet, decizia aceasta am luat-o doar pentru faptul că am simţit că nu există preocupare şi nu avem un dialog real şi era păcat să continui într-o poziţie în care nu poţi să faci ceea ce crezi că se poate face şi ceea ce aşteaptă oamenii de la tine", a concluzionat ministrul Agriculturii .

Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, pe Facebook, că îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi".

"Azi îmi voi depune demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru Premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi, ca atare: 1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuţia bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă. 2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deşi în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conţinea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigaţii, desecare/drenaj şi sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Reţeaua de depozitare, procesare şi distribuţie a produselor româneşti, alt proiect care nu a mai avut loc în PNRR", a scris marţi, pe Facebook, Adrian Oros.

Samsarii, vânătorii de subvenții afectează fermierii corecți! Orice subvenție e ineficientă!

Vizualizat: 1516 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii