De câte ori se ia o decizie în zootehnie, mulți crescători de animale, indiferent că vorbim de ovine, caprine, bovine sau porcine, se simt excluși, deciziile nu reflectă, de multe ori, și interesele lor, mai ales ale fermelor mici, de familie, medii. Cine le reprezintă interesele acestor crescători în negocierile care se fac pentru noile ajutoare din zootehnie care vor fi acordate din anul 2023, pentru noile condiții de acordare a acestor ajutoare? Sunt ascultate vocile tuturor crescătorilor, propunerile lor?
"Invit fermierii să colaboreze cu autoritățile naționale în elaborarea Planului Național Strategic astfel încât nevoile din teren să se regăsească în acest plan!" A scris un îndemn europarlamentarul român Daniel Buda (PPE)", vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European, pe pagina sa Facebook.
"Fiecare stat membru va pregăti un plan strategic pentru punerea în aplicare a politicii în anii 2023-2027. Acest lucru le va permite să țină seama de condițiile locale și să se concentreze asupra performanței. Pe această cale, invit fermierii să colaboreze cu autoritățile naționale în elaborarea Planurilor Naționale Strategice astfel încât nevoile din teren să se regăsească în aceste planuri! Planurile naționale strategice reprezintă un element cheie al reformei PAC, ce va stabili modul în care fiecare stat membru va utiliza instrumentele PAC, pe baza unei analize a condițiilor și nevoilor lor, cu scopul de a atinge obiectivele specifice ale PAC", a adăugat eurodeputatul.
Agroinfo a impulsionat de multe ori crescătorii de animale să-și spună propunerile cu privire la acordarea subvențiilor, de exemplu, sau la instituirea unor ajutoare în zootehnie, ori că sunt ajutoare financiare, ori că sunt ajutoare pentru o mai bună vânzare a produselor din ferme, pentru obținerea unui preț corect sau alte tipuri de ajutoare. Mulți dintre crescători ne-au transmis dezamăgiți că degeaba propun că nu le sunt ascultate vocile de parcă nu ar exista, că sunt prea mici și nu sunt băgați în seamă de autoritățile naționale când e vorba de negocieri. Agroinfo a scris și va scrie mereu nemulțumirile, necazurile tuturor crescătorilor și fermierilor, de la mic la mare.
În România, cele mai multe ferme sunt mici, Planul Național Strategic ar trebui obligatoriu să reflecte nevoile acestor ferme. De fapt, din totalul cererilor depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cele mai multe sunt solicitări ale fermierilor mici, medii. În primul rând, nevoile acestor ferme ar trebui să apară în noul Plan prin care se vor stabili ajutoarele, împărțirea ajutoarelor, condițiile pentru subvenții, etc.
Există multe asociații ale crescătorilor de animale din România care participă la negocierile de la Ministerul Agriculturii.
1. Cum ar trebui să acționeze aceste asociații, fie ale crescătorilor de bovine, fie ale celor de ovine, etc. astfel încât să se simtă reprezentați toți crescătorii?
2. Ce trebuie să facă asociațiile pentru ca subvențiile din zootehnie să fie acordate în funcție de nevoile din toate fermele de animale?
Răspunsurile voastre, ale crescătorilor, mesajele pentru asociații, vor fi incluse într-un alt articol Agroinfo.