AJUTOR FERMIERI. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat astăzi că nu este corect ca fermierii români să fie ajutați financiar doar pentru culturile agricole de toamnă afectate de secetă. Trebuie să fie despăgubiți și pentru culturile agricole însămânțate în primăvara anului 2020. Șeful MADR a estimat că suma de care e nevoie pentru a-i despăgubi pe fermieri este de aproximativ 200 de milioane de euro, cât s-a plătit și pentru ajutorul de secetă acordat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019.
Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele, dar din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea soarelui. Noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul videoconferinței organizată astăzi de news.ro.
Șeful de la Agricultură a adăugat că se vor căuta bani pentru a-i acorda despăgubiri agricultorilor și pentru culturile de primăvară afectate de seceta extremă.
Sigur că o să încercăm să identificăm soluții și sume în așa fel încât și ei (fermierii n.r.) să fie despăgubiți, pentru că mie mi s-ar părea total incorect ca unii, cei care au semănat în toamnă, să fie dspăgubiți, iar ceilalți care au avut doar culturi de primăvară, să să nu beneficieze de acest ajutor, a spus ministrul Oros.
Pe de altă parte, ministrul Adrian Oros a recunoscut că despăgubirile nu sunt o soluție pe termen lung, nu cred că este productiv și nici nu poate să dureze mult. Noi, în fiecare an, de la Ministerul Agriculturii, să dăm despăgubiri, iar fermierii să piardă oricum, pentru că despăgubirile acestea nu acoperă niciun sfert sau nici măcar o treime din pierderile pe care fermierii le-au înregistrat. Și atunci, cred că cel mai bine ar fi să ne apucăm foarte repede de investit mult în acest sistem de irigații.
Dacă fac un calcul, anul acesta, până acum, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro cu despăgubirile pentru culturile din toamnă, dacă mai dăm încă pe atât, vor fi 400 de milioane de euro și eu mă gândesc câte mii sau zeci de mii de hectare ar fi putut fi irigate dacă investeam 400 de milioane de euro în sistemul de irigații. Și asta raportat la sumele care s-au investit în ultimii trei ani, pentru că avem o medie, 2017, 2018, 2019, media sumelor investite în sistemul de irigații a fost de 170 milioane lei pe an. Asta doar așa ca să putem să avem o imagine a ceea ce s-a făcut și ce am putea face cu banii pe care anul acesta i-am dat, și-i vom da, pentru despăgubiri, a spus ministrul agriculturii.