Dacă înainte aveau 6 angajați în ferma de circa 120 de vaci, acum soții Radu mai au nevoie doar de doi, în rest se descurcă roboții. Ferma model a tinerei familii Radu.
Între Râșnov și Zărnești, la poale de munte, într-o zonă cu multe pășuni, funcționează ferma zootehnică deținută de Mădălina și Octavian Radu. Cei doi tineri au accesat fonduri europene pentru a-și trage ferma în rândul celor din Olanda sau Germania.
Un proiect aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a fost de 900.000 de euro, pe bani au cumpărat un tractor și alte utilaje, pentru muncile câmpului.
Dar cea mai importantă achiziție, susțin tinerii, a fost un robot ultramodern, de muls. Robotul a costat 500.000 de euro și este așa cum au văzut prin mai multe ferme din Olanda și Germania, pe care le-au vizitat în vremea când visau și ei la asemenea investiții. Au 2 copilași pe care îi cresc la ferma unde obțin lapte bio, certificat.
Soții Radu fac parte dintr-o cooperativă cu fermieri bio din județ, Bio Carpathia, care, potrivit Ziar Financiar, înglobează peste 30 de ferme din județul Brașov, și, prin intermediul asocierii, laptele produs de ei și muls cu finanțare europeană, a ajuns și pe masa copiilor din școlile din Brașov, prin programul Laptele și Cornul.
Mădălina se implică activ, ea se ocupă de robot și îl laudă ca fiind un calculator complex, care rezolvă o mulțime de sarcini.
Animalele poartă la gât un guler care e legat wireless la robotul de muls. Dacă e vreuna mai băgăcioasă și vrea să intre la turnicheți, ca să primească recompensa dulce, mai devreme de cele 6 ore între mulsuri, aparatul o detectează și nu îi permite intrarea, pentru a face loc altor surate.
O mare problemă în fermele zootehnice o reprezintă criza de forță de muncă. Nu mai sunt oameni dornici să lucreze aici.
Octavian Radu, fermier: ”Înainte aveam 6 oameni doar la muls, acum mai avem doar 2 oameni, în toată ferma. E foarte eficient, se face o mare economie.”
Ambii tineri vin de la oraș, ea e sibiancă și a absolvit psihologia la Cluj, el a terminat dreptul și a fost consilier juridic la o firmă din capitală. După ce s-au căsătorit și au apărut copiii, au decis să se retragă la ferma tatălui lui. Acum povestesc de mulți alți tineri care revin la țară, și toți au în plan să modernizeze zootehnică cu bani europeni.
Tânăra familie Radu este fondatoare Lăptăreasa din Tohan, brand pe care l-a dezvoltat cu mult drag și energie.
„Încercăm să ne adresăm clientului final, adică noi evităm pe cât posibil intermediarii. Am primit foarte multe telefoane din partea multor oameni care aplică comisioane, lanţuri de magazine şi vezi că în momentul în care tragi linie, nu prea este convenabil să accesezi lanţurile acestea deşi ne-ar ajuta un produs de volum care probabil ar reuşi să ne dea capacitatea de a procesa tot ceea ce producem. Momentan nu putem să facem lucrul acesta“, spunea tânărul crescător la sfârșitul anului trecut, la o emisiune ZF.
surse folosite: România, te iubesc - PRO TV, Ziarul Financiar, Facebook