Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce a reușit să facă o tânără familie de crescători de vaci! Parcă ar fi o fermă din Olanda!

Publicat: 21 mai 2024 - 17:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă înainte aveau 6 angajați în ferma de circa 120 de vaci, acum soții Radu mai au nevoie doar de doi, în rest se descurcă roboții. Ferma model a tinerei familii Radu.

Între Râșnov și Zărnești, la poale de munte, într-o zonă cu multe pășuni, funcționează ferma zootehnică deținută de Mădălina și Octavian Radu. Cei doi tineri au accesat fonduri europene pentru a-și trage ferma în rândul celor din Olanda sau Germania.

radu vaci doi_b

Un proiect aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)  a fost de 900.000 de euro, pe bani au cumpărat un tractor și alte utilaje, pentru muncile câmpului.

radu vaci cinci_b

Dar cea mai importantă achiziție, susțin tinerii, a fost un robot ultramodern, de muls. Robotul a costat 500.000 de euro și este așa cum au văzut prin mai multe ferme din Olanda și Germania, pe care le-au vizitat în vremea când visau și ei la asemenea investiții. Au 2 copilași pe care îi cresc la ferma unde obțin lapte bio, certificat.

radu vaci sapt_bradu vaci robo_bradu vaci opt_b

Soții Radu fac parte dintr-o cooperativă cu fermieri bio din județ, Bio Carpathia, care, potrivit Ziar Financiar, înglobează peste 30 de ferme din județul Brașov, și, prin intermediul asocierii, laptele produs de ei și muls cu finanțare europeană, a ajuns și pe masa copiilor din școlile din Brașov, prin programul Laptele și Cornul.

radu vaci_b

Mădălina se implică activ, ea se ocupă de robot și îl laudă ca fiind un calculator complex, care rezolvă o mulțime de sarcini.

Animalele poartă la gât un guler care e legat wireless la robotul de muls. Dacă e vreuna mai băgăcioasă și vrea să intre la turnicheți, ca să primească recompensa dulce, mai devreme de cele 6 ore între mulsuri, aparatul o detectează și nu îi permite intrarea, pentru a face loc altor surate.

O mare problemă în fermele zootehnice o reprezintă criza de forță de muncă. Nu mai sunt oameni dornici să lucreze aici.

Octavian Radu, fermier: ”Înainte aveam 6 oameni doar la muls, acum mai avem doar 2 oameni, în toată ferma. E foarte eficient, se face o mare economie.”

radu vaci patru_b

Ambii tineri vin de la oraș, ea e sibiancă și a absolvit psihologia la Cluj, el a terminat dreptul și a fost consilier juridic la o firmă din capitală. După ce s-au căsătorit și au apărut copiii, au decis să se retragă la ferma tatălui lui. Acum povestesc de mulți alți tineri care revin la țară, și toți au în plan să modernizeze zootehnică cu bani europeni.

Tânăra familie Radu este fondatoare Lăptăreasa din Tohan, brand pe care l-a dezvoltat cu mult drag și energie.

radu vaci tri_b

„Încercăm să ne adresăm clientului final, adică noi evităm pe cât posibil intermediarii. Am primit foarte multe telefoane din partea multor oameni care aplică comi­sioane, lanţuri de magazine şi vezi că în momentul în care tragi linie, nu prea este convenabil să accesezi lanţurile acestea deşi ne-ar ajuta un produs de volum care probabil ar reuşi să ne dea capacitatea de a procesa tot ceea ce producem. Momentan nu putem să facem lucrul acesta“, spunea tânărul crescător la sfârșitul anului trecut, la o emisiune ZF.

surse folosite: România, te iubesc - PRO TV, Ziarul Financiar, Facebook

Vizualizat: 2936 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii