Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Ce a descoperit MINISTRUL DAEA în FERMA lui GAVRILĂ TUCHILUŞ?

Publicat: 20 iulie 2017 - 22:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, însoţit de subsecretarul de stat Floricel Maricel Dima, s-a aflat în vizită de lucru în Societatea Agrimat Matca, administrată de inginerul Gavrilă Tuchiluş, unul dintre fermierii performanţi din judeţul Galaţi şi din ţară. Motivul este unul cât se poate de serios: irigaţiile.

Culturi de porumb şi floare excepţionale!

Aşa cum domnul ministrul surprinde pe toată lumea, cu o oră înainte de a sosi, mi-a telefonat şi să mergem pe teren, care este masa de lucru de fiecare zi a noastră, a fermierilor, pentru a vedea staţiile de pompare. Irigatul a fost şi este problema pe care pe mine mă frământă foarte mult. În drum, a putut observa starea de vegetaţie excepţională a culturilor de porumb şi floarea-soarelui. În cei de 36 de ani de când sunt în agricultură, nu s-a mai întâmplat decât de trei ori acest lucru. În rest, ne chinuim de an la an, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluş.

Potrivit fermierului, ministrul Agriculturii a văzut modul cum se pregătea terenul pentru rapiţă, apreciind extrem de pozitv faptul că se aplicau tehnologii conservative pentru păstrarea apei în sol: în spatele combinelor de recoltare a grâului, la o distanţă de... 30 hectare, se aflau utilajele de pregătirea solului.

Aceasta este strategia noastră: recoltat, dezmiriştit sau scarificat pentru culturile de toamnă, în scopul menţinerii apei în sol şi, atunci când vine momentul optim de semănat, o facem!, a explicat producătorul agricol gălăţean.

Reparaţii capitale la toate cele 11 sifoane din FOUAI Câmpia Covurlui

Şi cum apa este cea mai mare problemă pentru Agrimat Matca, la staţiile de pompare, aflate în perfectă stare de funcţionare, ministrul Petre Daea a putut constata, cu ochiul specialistului, la faţa locului, de ce apa din Dunăre nu ajunge aici de la o distanţă de aproape 100 km. În principal este vorba de cele 11 sifoane din cea mai mare amenajare hidrotehnică din ţară, FOUAI Câmpia Covurlui (peste 75 mii ha), care necesită reparaţii serioase. ( Sifon: tub în formă de U răsturnat, folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului - n.red.).

I-am explicat domnului ministru situaţia, aşa cum am făcut-o şi în ziua în care fusesem prezent în birou la ora 6.30 , iar Domnia sa intrase cu un sfert de oră înainte, că este necesar ca să vină apa până la Matca, pentru că ar fi păcat să nu fie exploatat la maximum potenţialul pământului, al hibrizilor şi să punem în valoare tehnologia pe care o facem. De aceea, ministrul m-a asigurat că, aşa cum a stabilit la Ministerul Agriculturii, va face toate demersurile să iasă actele normative în cel mai scurt timp şi să se aloce bani ANIF-ului pentru repararea sifoanelor, ca anul viitor să putem beneficia de apă şi noi, cei aflaţi la capătul sistemului de irigaţii Câmpia Covurlui, a spus Gavrilă Tuchiluş.

Fermierii - MEMBRI ACTIVI în OUAI-uri!

Până atunci însă, este necesar ca producătorii agricoli limitrofi canalului de irigaţii să intre într-o asociaţie a cultivatorilor de cereale şi, totodată, să fie MEMBRI ACTIVI în cadrul organizaţiei udătorilor, căci o organizaţie nu poate funcţiona fără membri care să plătească cotizaţia să poată ţine mecanicii şi paznicii la staţia de pompare, să facă toate demersurile pentru a asigura toare condiţiile ca apa să vină la rădăcina plantelor de cultură, a conchis Gavrilă Tuchiluş, admimistratorul Agrimat Matca.

Şi odată ce apa va veni gratis pe canalele magistrale ale sistemului, fermierii să se doteze cu echipamente de udare suficiente, pentru ca şi în judeţul Galaţi să nu se mai vorbească de 5 tone de porumb sau de 4-5000 kg de grâu la hectar, ci de mult mai mult.

Un proiect de investiţii pentru un nou sistem de irigaţii

Trebuie spus că Agrimat a găsit şi o altă soluţie pentru a asigura apa pentru irigarea a peste 20 mii de hectare în această zonă. Gavrilă Tuchiluş a încurajat elaborarea unui proiect pentru construirea unei amenajări care să preia apa din barajul de la Movileni, de pe râul Siret, şi să o ofere producătorilor agricoli din Tecuci şi comunele Matca, Cudalbi, Corod. Eu sunt un susţinător al proiectului să vină apa din Movileni. Poate că nu anul acesta, ci într-un viitor apropiat, Guvernul României trebuie să gândească şi să aloce 52 de milioane de euro pentru realizarea acestui sistem. Dar este o investiţie nouă, ce trebuie cuprinsă în proiecţia bugetară. Deocamdată, soluţia propusă de ministrul Agriculturii se poate pune mai repede în operă şi sper ca în această toamnă va începe repararea repararea sifoanelor din Câmpia Covurlui, ceea ce va fi foarte bine, a ţinut să precizeze Gavrilă Tuchiluş.

Vizualizat: 4597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ploaia i-a încurcat planurile lui Tuchiluş

Ploaia i-a încurcat planurile lui Tuchiluş

Cunoscut pentru rigurozitatea cu care îşi planifică fiecare pas în activitatea profesională, Gavrilă Tuchiluş are totuşi o mare „slăbiciune”, nu poate controla natura, iar din această cauză nu a putut încheia deocamdată campania de semănat.

Tuchiluş: Rămânem cu o mare dezamăgire - porumbul

Tuchiluş: Rămânem cu o mare dezamăgire - porumbul

Agrimat Matca din judeţul Galaţi exploatează 5.000 hectare de teren agricol, 100 hectare cu viţă de vie şi deţine şi un sector zootehnic cu un total de 1.000 de vaci pentru lapte.

GAVRILĂ TUCHILUŞ: “Agricultura se face când trebuie, nu când vrei”

GAVRILĂ TUCHILUŞ: “Agricultura se face când trebuie, nu când vrei”

Gavrilă Tuchiluş, managerul SC Agrimat SA Matca

Alte articole in aceasta categorie

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

23 septembrie 2020 - 18:48

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii