Adama
Agreena
AGRICOVER

Câți bani primesc acum crescătorii de oi și capre la avansul APIA!

Publicat: 02 noiembrie 2023 - 05:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine și/sau caprine care au cerut sprijinul cuplat zootehnic pentru acest an primesc un avans de 70% din cuantumul subvenției APIA, conform unui proiect de Ordin MADR, publicat în consultare și care urmează să fie aprobat în regim de urgență.

Potrivit Ordinului MADR, cuantumul pe cap de ovină luat în considerare de Ministerul Agriculturii, pentru plata avansului APIA, nu este 20 de euro pe cap de oaie/capră, așa cum e stabilit cuantumul unitar planificat pentru anul de cerere 2023 în Planul Național Strategic 2023-2027. Ordinul MADR precizează că la data de 31 octombrie 2023 numărul de capete de ovine/caprine înregistrat în sistemul APIA nu se poate încadra în cuantumul de 20 de euro/cap. Altfel spus, a crescut numărul de oi și capre pentru plata SCZ. 

"Ȋn ceea ce privește intervențiile privind sprijinul cuplat în sectorul vegetal, finalizarea verificărilor este influențată de termenele prevăzute în OMADR nr. 80/2023 pentru valorificarea producției, motiv pentru care situația privind necesitatea unor realocări de la intervențiile de sprijin cuplat sub accesate la cele supra accesate în vederea respectării cel puțin a cuantumului minim planificat în PS PAC nu poate fi cunoscută la acest moment.

Din aceste considerente, este necesară păstrarea unei rezerve din alocarea intervențiilor sub accesate până la finalizarea situației privind toate schemele de sprijin cuplat, inclusiv sector vegetal, pentru a asigura cel puțin nivelul cuantumului unitar minim planificat pentru toate intervențiile.

Ȋn acest scop, propunem stabilirea cuantumului unitar la care se raportează procentul avansului la nivelul cuantumului unitar planificat din fișele intervențiilor PD-21, PD-22, PD-23. Astfel, conform datelor comunicate de APIA rezultă că alocările orientative anuale prevăzute în PS PAC pentru aceste intervenții pentru anul de cerere 2023 nu vor fi utilizate integral.

Prin excepție, în cazul PD-24 (sprijin cuplat pentru venit ovine/caprine n.r.), având în vedere situația efectivelor din sistemul APIA de la data  de 31.10.2023, care se situează peste numărul estimat de capete prevăzut în PS PAC, cuantumul propus nu se poate încadra în cel planificat (de 20 euro/cap), dar depășește cuantumul minim planificat (de 12,54 euro/cap)," este explicată în referatul de aprobare a Ordinului MADR stabilirea cuantumului pe cap animal. 

oi capra bani_b

Crescătorii de ovine/caprine primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 noiembrie 2023 un avans de 70% din cuantumul de 16,9448 euro/cap de animal, stabilit pentru plata avansului APIA.

Crescătorii încasează plata în lei, la un curs de 4,9735 lei/euro, cu care lucrează anul acesta APIA pentru plățile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Agroinfo a calculat suma care ar urma să fie virată de APIA în conturile crescătorilor care beneficiază anul acesta de avans:

Așadar, cuantumul stabilit pentru avans APIA este de 16,9448 euro/cap, 70% din sumă este 11,8613 euro/cap. Așa cum am spus, crescătorii primesc plata în lei. Astfel, suma care va intra în conturile lor bancare este de 58,9921 lei/cap animal.

 

Vizualizat: 7268 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii