ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Publicat: 21 februarie 2022 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Așadar, în sectorul vegetal, în general, costul de producție pe unitate de produs este compus din următoarele:

Lucrările mecanice – 25 - 35 % consumuri energetice, reprezintă 10-15% energie, față de anul 2020 a crescut cu 40 % ceea ce duce la un cost suplimentar pe unitate de produs de 40-45 %
Sămânță – 10-15 %
Ierbicidele – 4-7 %
Ingrașăminte – 15-20 % - prețurile mărite cu 150-300 % ceea ce duce la creșterea ponderei în costurile finale de la maxim 20 % spre 40 %
Alte costuri 25-35 %

Așadar, la un calcul simplu, costul de producție pentru campania 2022-2023 va fi cu cel puțin 40 % mai mare. Până la noua recoltă și chiar noua recoltă, stocurile interne și externe nu pun problema unor prețuri prohibitive ale produselor sau lipsa unor produse din piață. Tinînd cont că achizițiile produselor care compun prețul final în sectorul vegetal pentru aproximativ 95% din fermieri a fost efectuat în toamnă, când prețurile nu erau mărite, ideea unui preț exagerat pentru noua recoltă nu se justifică. Tendința speculativă a unor jucători din piață (comercial, geambaș cu anunțuri alarmiste – care au rolul doar de creare de panică în rândul consumatorilor- care nu duc decât la o creștere artificială a prețurilor, de exemplu, cei din industria de morărit și panificație. Ei s-au aprovizionat la prețul grâului de 70 -86 de bani pe kg de grău, iar costurile energetice la produsul final din morărit și panificație este de aproxmativ de 10 – 25%) se reflectă în realitatea prețului, sau în prețul de cost și de vânzare al produsului.

Dacă discutăm despre sectorul zootehnic aici problema este gravă, deoarece avem două direcții: o problemă organică și una de conjunctură a prețurilor.

Problema organică ține de politicile din ultimii 20 de ani care au condus la dispariția fermelor de reproducție și de procesare, iar accesul în marile magazine este dificil. Nu detaliem, că s-a discutat tot timpul despre aceste probleme.

Problema de conjuctură a prețurilor – pentru a înțelege fenomenul trebuie să știm din ce este compus la modul general prețul final a produsului din zootehnie:
Furajarea între 65-80%
Energia 10-15 %
Alte costuri 10-20 %
Prețul unui kg de grîu, la începutul anului 2020, era între 40-60 de bani pe kg, datorită secetei și cererii mari din piață din toamna anului 2020, prețul a ajuns între 70 -86 de bani, iar unele ferme până la achiziționarea grâului din producția 2021 a ajuns între 1- 1,2 bani/kg. Așadar, costul cu furajarea a crescut cu cel puțin 100%, costurile energetice, raportate la anul 2020, au crescut cu cel puțin 40 %. Prețul final de producție a produsului zootehnic a crescut cu cel puțin 30%. Ca sectoare sensibile în zootehnie pentru România semnalăm: Vaca de lapte (unde fermieri preferă să vândă cerealele direct, fără să le mai administreze vacilor ca supliment de hrană pentru a asigura producții rentabile peste 25 de litri pe cap de vacă furajată), găina ouătoare unde discutăm de valori de doi – trei bani între profit și faliment și nu în ultimul rând puiul de carne și porcul. Dintre aceste sectoare, singurul care poate asigura necesarul de consum în România este puiul de carne. Din punct de vedere al siguranței alimentare, pentru orizontul de timp 2022-2023, nu întrevedem o criză alimentară din următorul motiv: chiar dacă noi nu putem să ne asigurăm necesarul, trebuie să vedem că țări precum Olanda, la lapte, Danemarca, la porc, Germania, pe partea de legumicultură plus porc și lapte, Ungaria, ulei vegetal, Austria pe sfecla de zahar, Franța pe grâu, Polonia pe păsăre și fructe– înregistrează stocuri. 

Vizualizat: 989 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii