KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CÂT O MAI DUCE PORCUL ROMÂNESC!

Publicat: 05 februarie 2021 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PE CALE DE DISPARIȚIE?! Avem 10 milioane de hectare de culturi agricole și creștem în România doar 4 milioane de porci pe an în timp ce Belgia are 3 milioane de hectare culturi agricole și crește 10 milioane de porci pe an, spune Iosif Pazuric, proprietarul grupului de ferme Nutrientul SA Palota, județul Bihor. Producția de porc românesc acoperă doar 25% din necesarul de consum din țară, restul este import.

Fermele mari de creștere a porcilor sunt puse la pământ de pesta porcină africană care nu va dispărea în grabă, nici izolate nu sunt zonele roșii, cum li se spune, deci, boala se răspândește în continuare. Cu ajutorul vectorilor, mistreți, om, samsari care cumpără porci dintr-o parte și-i vând în altă parte.

Pierderile financiare din marile exploatații agricole de creștere a porcului sunt colosale.

Prețul cărnii de porc este dezastruos de mic, istoric, 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 ani, la începutul carierei mele de crescător, spune Iosif Pazuric, care este vechi crescător de porci din România, cu o experiență îndelungată.

În timp ce prețul pe kilogramul de porc este derizoriu, prețul furajelor a crescut spectaculos pe fondul secetei care a lovit România în 2020.

Porumbul a ajuns peste 1.000 de lei, grâul, la fel, șrotul de soia, peste 600 de dolari. Deci, este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice, spune crescătorul de porci din Bihor.

Pe lângă toate acestea, Directiva 60 a Comisiei Europene impune restricții de mișcare a efectivelor de porcine din exploatațiile agricole care se află la o distanță relativ mică de zonele cu focare active de PPA. Astfel, chiar dacă în fermele respective nu există focar activ PPA, proprietarii fermelor se trezesc cu afacerile blocate.

Din 6 ferme (ale grupului de ferme Nutrientul SA), 4 ferme sunt blocate din cauza pestei porcine apărută în gospodăriile populației, spune Pazuric.

Practic, din cele 4 ferme blocate nu pot fi vânduți porci, nu pot fi mișcate efectivele de porci. Deci, afacerea stagnează, pierderile cresc, prețul porcului este în cap. 

Pe lângă toate necazurile, aceste ferme de creștere a porcului blocate nu beneficiază de niciun fel de compensații financiare.

Despăgubirile se acordă doar fermelor unde a fost depistat focar activ de pestă porcină africană și unde au fost uciși porcii pentru limitarea răspândirii bolii.

Potrivit informării făcută de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care:
181.265 de porcine în exploatații comerciale profesionale;
743 de porcine în exploatații de tip A;
12.203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale, adică gospodării țărănești.

Valoarea totală a despăgubirilor acordate până-n decembrie 2020 pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane a fost în sumă de 204.109.981 lei.

Dacă fermele mari, exploatațiile agricole comerciale o duc din greu în mai greu, micii crescători de porci, țăranii, aproape că sunt împinși să renunțe la creșterea porcului. Anul trecut, în decembrie, țăranii nu au reușit să-și vândă porcii crescuți în bătătură, așa cum o făceau, de Crăciun, în alți ani. VEZI DETALII AICI: ȚĂRANII RĂMÂN CU PORCUL ÎN BĂTĂTURĂ ȘI FĂRĂ UN BAN ÎN PLUS DE SĂRBĂTORI!

Anul acesta, ministrul agriculturii Adrian Oros a emis un ordin prin care gospodăriilor țărănești li se interzice să crească mai mult de 5 porci, dar nu porci pentru reproducție, porci pentru îngrășare, nu porci destinați vânzării, ci doar consumului familiei. VEZI DETALII AICI: ORDIN MADR! GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI AU VOIE SĂ CREASCĂ MAXIM 5 PORCI!

Măsura este luată, spune ministrul agriculturii, cu scopul respectării biosecurității și pentru a limita răspândirea pestei porcine africane.

Anul trecut, am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate care trebuiesc respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie țărănească sau că este o fermă mare, declară ministrul agriculturii. Anul acesta, ordinul a fost modificat cu limitarea numărului de porci crescuți într-o gospodărie, exploatație noncomercială.

În timp ce porcului românesc i se dă în cap, importurile de carne de porc cresc vertiginos, pentru că România nu are cum să acopere consumul intern de carne de porc. Doar 25% din acest consum provine din producția internă de porc.

 

Vizualizat: 3006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii