Noul ministru al agriculturii, Florin Barbu, anunță că a fost depus în Parlamentul României proiectul legii cărnii. Cum va fi protejată carnea provenită din fermele românești de creștere a animalelor, ce va fi scris pe eticheta cărnii și a produselor din carne, pentru ce vor fi aplicate amenzi?
"LEGEA CĂRNII, PROMISIUNEA NOASTRĂ A DEVENIT PROIECT DE LEGE. PROTEJĂM CARNEA DIN FERMELE DIN ROMÂNIA ȘI SUSȚINEM ETICHETA "PRODUS ROMÂNESC".
Am vorbit despre ea, am discutat subiectul cu fermierii și procesatorii și alături de colegii mei, parlamentarii PSD Olt, am elaborat un proiect legislativ complex pe care l-am depus în Parlament.
Iată câteva dintre prevederile proiectului legislativ prin care vrem să protejăm și să reglementam sectorul cărnii și al produselor procesate pe bază de carne, să le denumim, etichetam și comercializam corespunzător.
Scopul nostru este acela de a proteja sănătatea și tradiția alimentară, bucătăria românească și de a informa corect cetățenii!
Iată câteva dintre prevederile proiectului legislativ pe care îmi doresc să îl dezbatem, să îl îmbunătățim și să înțelegem de ce este important să protejăm carnea și produsele din carne, produse în România:
Inscripționarea informațiilor obligatorii privind etichetarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne, precum și a cerințelor privind informarea explicită a cumpărătorilor referitoare la conținutul acestor produse;
Eticheta va cuprinde țara de origine sau a locului de proveniență a ingredientului din sectorul cărnii, dar și codul QR și prețul de achiziție al produselor;
Sintagma "PRODUS ROMÂNESC" din carne numai pentru carnea și produsele din carne provenite din fermele din România;
Produsele de carne comercializate pe piața internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziție;
Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de produsele din carne, cu informare explicită a conținutului;
Aceste prevederi se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor de pizzerie, fast food, meniurile unităților de alimentație publică, pentru prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază cu adaos de ingrediente;
Comercializarea cărnii sintetice și a produselor din alimentația publică obținute în laborator, din celule de la animale este strict interzisa în România;
Contravențiile se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 150.000 lei, precum și oprirea de la comercializare a produselor sau interzicerea desfășurării activității pentru operatorul economic care a fost sancționat contravențional.
SĂ ÎNCEPEM DEZBATERILE ȘI SĂ PROTEJĂM CARNEA SI PRODUSELE DIN CARNE ROMÂNEȘTI". A anunțat noul ministru al agriculturii, Florin Barbu.