SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.
Când s-a semnat tratatul de aderare (aderarea României la Uniunea Europeană n.r.), asta este istoria, nu am vrut să ne plângem, dar explicăm oamenilor, media sau, mai corect spus, subvențiile care au fost atunci agreate și semnate, s-a bătut palma și s-a semnat, subvențiile fermierilor din România și Bulgaria, că am intrat ultimii și deodată în Uniunea Europeană, au fost mult mai mici, urmînd ca să ajungă la media europeană, la convergență, abia în 2026. Nu mai poate fi schimbat nimic.
Chiar dacă noi am crezut că acum începe un nou exercițiu bugetar și am tot susținut convergența toate țările astea. Nu. S-a semnat, s-a bătut palma, este un contract. Abia în 2026, media europeană va fi ca și subvențiile românilor, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la întâlnirea cu fermierii din județul Galați.
Media Uniunii Europene este de 247 de euro pe hectar. Așadar, fermierii români pot spera la această sumă pe hectar în 2026. Fermierii români beneficiază anul acesta de o subvenție pe hectar, în medie, de cca 195-200 de euro, suma depinde de schemele de plăți pe suprafață pentru care este eligibil fermierul și de suprafața exploatată, dacă luăm în calcul plata redistributivă cu un cuantum pe hectar mult mai mare pentru intervalul de la 5 hectare la 30 de hectare inclusiv.
Anul trecut, eurodeputatul Daniel Buda (PPE) anunța că subvenția pe hectar a fermierilor români crește de la 195 de euro la 215 euro.
Cert este însă că pentru sectorul agricol din România, bugetul pentru ceea ce înseamnă plățile directe în agricultură a crescut. Putem să vorbim astăzi de o creștere a subvenției pe hectar de la 195 de euro până la 215 euro, aproximativ. În această logică suntem în momentul de față ceea ce este un lucru foarte bun pentru România în condițiile în care pentru alte state membre acest buget a fost redus. Cu alte cuvinte, altor state membre le sunt reduse subvențiile.
Avem și state ale Uniunii Europene care au subvenții mai mari, cum este Malta undeva în jur de 700 de euro pe hectar și Grecia, însă acolo particularitățile sectorului agricol sunt aparte și, sigur, că acei oameni au nevoie de o resursă financiară mai consistentă, declara anul trecut, în noiembrie, europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European. AGROINFO A PUBLICAT AICI DECLARAȚIA EUROPARLAMENTARULUI!
În ciuda creșterii anunțate, anul acesta, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat valori pe hectar, pentru aproape toate schemele de plată pe suprafață, mai mici prin comparație cu 2019.
CUANTUM PE HECTAR PLĂȚI DIRECTE PE SUPRAFAȚĂ PENTRU ANUL 2020:
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) - 98,7381 euro/ha
Plata redistributivă: primul interval 1-5 ha, inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha
Plata pentru înverzire - 57,8245 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha.