Termen 1 noiembrie 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit termenul de 1 noiembrie 2023 pentru depunerea unor documente de către fermierii care au solicitat sprjinul cuplat vegetal și ajutor națonal tranzitoriu cânepă. Agroinfo a obținut informațiile de la APIA.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT – LEGUME CULTIVATE ÎN CÂMP PENTRU CONSUM ÎN STARE PROASPĂTĂ SAU DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII, ÎN CULTURĂ PRINCIPALĂ/SECUNDARĂ – TOMATE, CASTRAVEȚI, ARDEI, VINETE
Fermierii care solicită acest sprijin fac dovada la APIA a valorificării cantității minime de legume pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Cantitatea minimă: 15.000 kg/ha tomate, 12.000 kg/ha castraveți, 11.000 kg/ha ardei, 13.000 kg/ha vinete
Unitățile de industrializare care cultivă legume fac dovada procesării producției proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată.
Factura de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea «Sămânță admisă pentru însămânțare», sau Buletinul de analiză oficială cu mențiunile «Necesar propriu» și «Interzisă comercializarea» sau Documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate se prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Documentele care atestă calitatea semințelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul își desfășoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semințelor și materialului săditor.
În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță.
În situația în care fermierul înființează cultura prin răsad, pe care-l achiziționează de la o terță persoană, prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere factura de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a răsadului, însoțită de copii de pe plicul de semințe folosite pentru producerea răsadului sau copie de pe documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau copie de pe raportul de control sau de pe pașaportul fitosanitar, dacă furnizorul răsadului este persoană fizică sau juridică autorizată de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor pentru multiplicarea de material săditor legumicol, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - LEGUME CULTIVATE ÎN –SERE ȘI SOLARII – TOMATE, CASTRAVEȚI, ARDEI, VINETE
Dovada comercializării legumelor cultivate în spaţii protejate o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depuse la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare» sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă
conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi factura de achiziţie a seminţei, se depun la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - LEGUMINOASE BOABE PENTRU INDUSTRIALIZARE - MAZĂRE DE GRĂDINĂ, FASOLE BOABE ȘI FASOLE PĂSTĂI
Procesatorii care cultivă mazăre de grădină şi/sau fasole boabe și/sau fasole păstăi fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.
AJUTOR NAŢIONAL TRANZITORIU PENTRU CÂNEPĂ PENTRU FIBRĂ - ANT 3
Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească - Filiala Blaj are obligaţia să transmită MADR şi APIA până la data de 1 noiembrie a anului de recoltă raportul cu privire la conţinutul de THC pentru fiecare parcelă cultivată cu cânepă pentru fibră care include următoarele informaţii: conţinutul de THC, împărţit în tranşe/gradări de 0,1%, procedura utilizată, precum şi datele transmise de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor.