Brânza de burduf de la Ferma fraților Căţean, Rotbav, Brașov este primul produs lactat din România premiat cu o stea din aur la Great Taste Awards, un Oscar al produselor culinare.
"Great Taste Awards este o competiţie internaţională organizată de aproape 30 de ani și recunoscută ca reper pentru mâncăruri și băuturi rafinate, și care a avut peste 150.000 de produse supuse jurizării de-a lungul timpului. Doar anul acesta juriul a fost format din peste peste 500 de experți, care au evaluat nu mai puțin de 14.000 produse alimentare și băuturi din întreaga lume.
George Cățean (stânga) și Alin Mituța. Foto Facebook personal.
Premiul obținut de Ferma Cățean este o dovadă că munca, perseverența și dorința de a face și în România agricultură la standarde înalte aduce recompense," spune europarlamentarul Alin Mituța (Renew).
"România nu se va schimba cu țipete și nervi, după cum nu se va schimba nici cu multă vorbă și cu puțină muncă. Sunt fericit să cunosc nenumărați români care tac și fac. Sunt privilegiat să lucrez cu ei și să îi văd cum reușesc, fără să se bată cu pumnul în piept, ci muncind, trudind și găsind putere interioară, să schimbe cu adevărat lucrurile și să construiască. Unul dintre ei este George Cățean, care a reușit cu ferma familiei sale să câștige o stea de aur la ediția din acest an a Great Taste Awards – un eveniment care poate fi considerat un adevărat Oscar în lumea culinară.
România caută de mulți ani un brand de țară unic și grandios, ceva care să impresioneze pe toată lumea astfel încât să uităm nereușitele și frustrările noastre. Guverne succesive au cheltuit multe milioane de euro ca să-l găsească și să-l promoveze. Dar adevărul e că de cele mai multe ori unii guvernanții ignoră micile succese antreprenoriale care își creează faimă și câștigă premii internaționale, au succes pe segmentul lor de activitate fie că este agricol, cinematografic, IT, societate civilă.
Ceea ce considerăm noi a fi brandul României este în realitate un puzzle format din succese mai mici, cum este de exemplu premiul luat zilele astea de brânza de burduf produsă de Ferma Căţean din Rotbav. Ca agronom, știu că este o recunoaștere excepțională a unei ferme românești cu produse din zona montană a Brașovului, un succes de afacere familială care îmbină tradiția fermei, tinerețea antreprenorilor și brandul producției de brânzeturi. E greu, pentru că e nevoie de perseverență și multă muncă. Dar nu e atât de greu pe cât pretind cei care vorbesc în fiecare seară la televizor și nu mai au timp să muncească cu adevărat.
Exemplul acesta este unul dintre sutele pe care le avem în jurul nostru și pe care deseori le ignorăm. Să ne întoarcem la lucrurile simple, la valorile reale și la bucuria pe care o viață normală ne-o dăruiește cu multă dărnicie. Felicitări celor de la Ferma Cățean pentru că au avut răbdarea de a zidi într-o lume pasionată de conflict și superficial," a scris europarlamentarul Dacian Cioloș, pe Facebook.
Certificatul este recunoscut internațional, a spus crescătorul de animale George Cățean (în foto), fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.