Adama
Agreena
AGRICOVER

Banii rămași necheltuiți, transferați urgent fermierilor, crescătorilor animale!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 07:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii rămași necheltuiți din alte politici ale UE trebuie transferați urgent către agricultură! Susține europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, am participat la un schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei (DG BUDG și DG AGRI) privind transferul de fonduri de rezervă pentru situații de criză pentru a sprijini sectorul agricol.

Regulamentul 1306/2013, art. 25, se referă la sistemele de gestionare, finanțare și control a Politicii Agricole Comune și acest articol prevede o rezervă în caz de criză. Pentru prima oară, s-a recurs la această rezervă și e vorba de o susținere suplimentară în caz de criză gravă. Suma este de 497.300.000 euro pentru bugetul din 2022 și având în vedere situația actuală din Ucraina, Comisia a propus recurgerea la această rezervă pentru situații de criză.

avans-subventii_b

Iată aici intervenția mea din cadrul discuțiilor: “Aș vrea să fie foarte clar încă de la început că acești bani nu sunt altceva decât bani care sunt puși deoparte din Pilonul I de Dezvoltare, pentru situații de criză. Astfel încât nu văd nici un fel de problemă să mobilizăm aceste resurse financiare către fermieri. Modalitatea în care acești bani vor ajunge la fermieri desigur că stă în mare măsură în responsabilitatea statelor membre care sunt cel mai în măsură să cunoască care sunt sectoarele cele mai afectate de această criză, o criză care a început înainte de războiul din Ucraina.

Noi am avut o criză a creșterii prețurilor la îngrășăminte și la energie înainte să avem acest război din Ucraina. Domnule director, v-aș ruga să ieșiți din această logică a faptului că este suficient să distribuim acești bani pe care îi avem puși de-o parte oricum pentru astfel de situații și le dăm fermierilor acești bani, dar în opinia mea trebuie să identificați alte surse de finanțare din alte politici. Și nu vă spun eu care sunt politicile care au rămas cu bani necheltuiți, de-a lungul timpului în așa fel încât să puteți să-i mobilizați către sectorul agricol pentru că dacă nu vom reuși să sprijinim acest sector la un nivel la care să poată să fie durabil, să poată să asigure alimente la prețuri accesibile: pentru că noi aici uităm un lucru foarte important, alimentele trebuie să fie la prețuri accesibile pentru consumatori. Degeaba am tone de alimente pe rafturile alimentelor dacă ele nu sunt accesibile din punct de vedere al prețurilor pentru consumatori. Avem posibilitatea, în opinia mea, să mobilizăm alte resurse financiare din alte politici către sectorul agricol. Trebuie să fim mai energici și combativi în această direcție. Mulțumesc!”

Declarațiile domnului Georg Haeusler, Director pentru Resurse, DG AGRI: “Această întreagă procedură pe care am lansat-o acum câteva săptămâni pentru rezerva de criză este nouă și pentru Comisiei și pentru Consiliu și pentru Parlament. Noi nu am crezut ca acest mecanism va fi folosit vreodată. Am creat astfel posibilitatea de a transfera bani din această rezervă pentru agricultură pentru ca statele membre să aibă posibilitatea de a utiliza acești bani, pentru a ajuta fermierii care sunt afectați de criza actuală. După cum ați spus deja domnule președinte, din punct de vedere tehnic, dacă cineva cere un transfer, procedura va fi simplă, dintr-un cont în altul, în acest caz e vorba de 350 mil euro, parte a acestei rezerve de criză. În acest moment, banii au fost deja transferați în acest nou cont și cele 500 mil euro sunt puse la dispoziție pentru ca statele membre să-i poată cheltui, pentru că sunt necesare aceste măsuri pentru a contracara criza. Unii întreabă de ce nu întreaga sumă a rezervei de criză? Ei bine, am făcut o analiză și a rezultat că trebuie propus către statele membre un pachet însemnat de 350 mil euro. Știți și că aceste 500 mil de euro pe care le au la dispoziție statele membre, dispun de o posibilitate suplimentară pentru ca statele membre să poată suplimenta această sumă din ajutoarele naționale, deci se poate tripla această sumă. Putem, teoretic avea o sumă de 1.5 mld de euro la dispoziție. Regulile spun că întâi trebuie să utilizăm banii care mai sunt disponibili din bugetul 2022 și doar din ceea ce lipsește putem utiliza rezerva de criză.” A scris eurodeputatul Daniel Buda, pe site-ul său oficial. 

Vizualizat: 8473 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii