ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Banii rămași necheltuiți, transferați urgent fermierilor, crescătorilor animale!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 07:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Banii rămași necheltuiți din alte politici ale UE trebuie transferați urgent către agricultură! Susține europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, am participat la un schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei (DG BUDG și DG AGRI) privind transferul de fonduri de rezervă pentru situații de criză pentru a sprijini sectorul agricol.

Regulamentul 1306/2013, art. 25, se referă la sistemele de gestionare, finanțare și control a Politicii Agricole Comune și acest articol prevede o rezervă în caz de criză. Pentru prima oară, s-a recurs la această rezervă și e vorba de o susținere suplimentară în caz de criză gravă. Suma este de 497.300.000 euro pentru bugetul din 2022 și având în vedere situația actuală din Ucraina, Comisia a propus recurgerea la această rezervă pentru situații de criză.

avans-subventii_b

Iată aici intervenția mea din cadrul discuțiilor: “Aș vrea să fie foarte clar încă de la început că acești bani nu sunt altceva decât bani care sunt puși deoparte din Pilonul I de Dezvoltare, pentru situații de criză. Astfel încât nu văd nici un fel de problemă să mobilizăm aceste resurse financiare către fermieri. Modalitatea în care acești bani vor ajunge la fermieri desigur că stă în mare măsură în responsabilitatea statelor membre care sunt cel mai în măsură să cunoască care sunt sectoarele cele mai afectate de această criză, o criză care a început înainte de războiul din Ucraina.

Noi am avut o criză a creșterii prețurilor la îngrășăminte și la energie înainte să avem acest război din Ucraina. Domnule director, v-aș ruga să ieșiți din această logică a faptului că este suficient să distribuim acești bani pe care îi avem puși de-o parte oricum pentru astfel de situații și le dăm fermierilor acești bani, dar în opinia mea trebuie să identificați alte surse de finanțare din alte politici. Și nu vă spun eu care sunt politicile care au rămas cu bani necheltuiți, de-a lungul timpului în așa fel încât să puteți să-i mobilizați către sectorul agricol pentru că dacă nu vom reuși să sprijinim acest sector la un nivel la care să poată să fie durabil, să poată să asigure alimente la prețuri accesibile: pentru că noi aici uităm un lucru foarte important, alimentele trebuie să fie la prețuri accesibile pentru consumatori. Degeaba am tone de alimente pe rafturile alimentelor dacă ele nu sunt accesibile din punct de vedere al prețurilor pentru consumatori. Avem posibilitatea, în opinia mea, să mobilizăm alte resurse financiare din alte politici către sectorul agricol. Trebuie să fim mai energici și combativi în această direcție. Mulțumesc!”

Declarațiile domnului Georg Haeusler, Director pentru Resurse, DG AGRI: “Această întreagă procedură pe care am lansat-o acum câteva săptămâni pentru rezerva de criză este nouă și pentru Comisiei și pentru Consiliu și pentru Parlament. Noi nu am crezut ca acest mecanism va fi folosit vreodată. Am creat astfel posibilitatea de a transfera bani din această rezervă pentru agricultură pentru ca statele membre să aibă posibilitatea de a utiliza acești bani, pentru a ajuta fermierii care sunt afectați de criza actuală. După cum ați spus deja domnule președinte, din punct de vedere tehnic, dacă cineva cere un transfer, procedura va fi simplă, dintr-un cont în altul, în acest caz e vorba de 350 mil euro, parte a acestei rezerve de criză. În acest moment, banii au fost deja transferați în acest nou cont și cele 500 mil euro sunt puse la dispoziție pentru ca statele membre să-i poată cheltui, pentru că sunt necesare aceste măsuri pentru a contracara criza. Unii întreabă de ce nu întreaga sumă a rezervei de criză? Ei bine, am făcut o analiză și a rezultat că trebuie propus către statele membre un pachet însemnat de 350 mil euro. Știți și că aceste 500 mil de euro pe care le au la dispoziție statele membre, dispun de o posibilitate suplimentară pentru ca statele membre să poată suplimenta această sumă din ajutoarele naționale, deci se poate tripla această sumă. Putem, teoretic avea o sumă de 1.5 mld de euro la dispoziție. Regulile spun că întâi trebuie să utilizăm banii care mai sunt disponibili din bugetul 2022 și doar din ceea ce lipsește putem utiliza rezerva de criză.” A scris eurodeputatul Daniel Buda, pe site-ul său oficial. 

Vizualizat: 7901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii