Banii rămași necheltuiți din alte politici ale UE trebuie transferați urgent către agricultură! Susține europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, am participat la un schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei (DG BUDG și DG AGRI) privind transferul de fonduri de rezervă pentru situații de criză pentru a sprijini sectorul agricol.
Regulamentul 1306/2013, art. 25, se referă la sistemele de gestionare, finanțare și control a Politicii Agricole Comune și acest articol prevede o rezervă în caz de criză. Pentru prima oară, s-a recurs la această rezervă și e vorba de o susținere suplimentară în caz de criză gravă. Suma este de 497.300.000 euro pentru bugetul din 2022 și având în vedere situația actuală din Ucraina, Comisia a propus recurgerea la această rezervă pentru situații de criză.
Iată aici intervenția mea din cadrul discuțiilor: “Aș vrea să fie foarte clar încă de la început că acești bani nu sunt altceva decât bani care sunt puși deoparte din Pilonul I de Dezvoltare, pentru situații de criză. Astfel încât nu văd nici un fel de problemă să mobilizăm aceste resurse financiare către fermieri. Modalitatea în care acești bani vor ajunge la fermieri desigur că stă în mare măsură în responsabilitatea statelor membre care sunt cel mai în măsură să cunoască care sunt sectoarele cele mai afectate de această criză, o criză care a început înainte de războiul din Ucraina.
Noi am avut o criză a creșterii prețurilor la îngrășăminte și la energie înainte să avem acest război din Ucraina. Domnule director, v-aș ruga să ieșiți din această logică a faptului că este suficient să distribuim acești bani pe care îi avem puși de-o parte oricum pentru astfel de situații și le dăm fermierilor acești bani, dar în opinia mea trebuie să identificați alte surse de finanțare din alte politici. Și nu vă spun eu care sunt politicile care au rămas cu bani necheltuiți, de-a lungul timpului în așa fel încât să puteți să-i mobilizați către sectorul agricol pentru că dacă nu vom reuși să sprijinim acest sector la un nivel la care să poată să fie durabil, să poată să asigure alimente la prețuri accesibile: pentru că noi aici uităm un lucru foarte important, alimentele trebuie să fie la prețuri accesibile pentru consumatori. Degeaba am tone de alimente pe rafturile alimentelor dacă ele nu sunt accesibile din punct de vedere al prețurilor pentru consumatori. Avem posibilitatea, în opinia mea, să mobilizăm alte resurse financiare din alte politici către sectorul agricol. Trebuie să fim mai energici și combativi în această direcție. Mulțumesc!”
Declarațiile domnului Georg Haeusler, Director pentru Resurse, DG AGRI: “Această întreagă procedură pe care am lansat-o acum câteva săptămâni pentru rezerva de criză este nouă și pentru Comisiei și pentru Consiliu și pentru Parlament. Noi nu am crezut ca acest mecanism va fi folosit vreodată. Am creat astfel posibilitatea de a transfera bani din această rezervă pentru agricultură pentru ca statele membre să aibă posibilitatea de a utiliza acești bani, pentru a ajuta fermierii care sunt afectați de criza actuală. După cum ați spus deja domnule președinte, din punct de vedere tehnic, dacă cineva cere un transfer, procedura va fi simplă, dintr-un cont în altul, în acest caz e vorba de 350 mil euro, parte a acestei rezerve de criză. În acest moment, banii au fost deja transferați în acest nou cont și cele 500 mil euro sunt puse la dispoziție pentru ca statele membre să-i poată cheltui, pentru că sunt necesare aceste măsuri pentru a contracara criza. Unii întreabă de ce nu întreaga sumă a rezervei de criză? Ei bine, am făcut o analiză și a rezultat că trebuie propus către statele membre un pachet însemnat de 350 mil euro. Știți și că aceste 500 mil de euro pe care le au la dispoziție statele membre, dispun de o posibilitate suplimentară pentru ca statele membre să poată suplimenta această sumă din ajutoarele naționale, deci se poate tripla această sumă. Putem, teoretic avea o sumă de 1.5 mld de euro la dispoziție. Regulile spun că întâi trebuie să utilizăm banii care mai sunt disponibili din bugetul 2022 și doar din ceea ce lipsește putem utiliza rezerva de criză.” A scris eurodeputatul Daniel Buda, pe site-ul său oficial.