UN MILIARD DE LEI PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat astăzi că programul Agro Invest, de sprijin al fermierilor, va începe cu un plafon de 1 miliard de lei, care va fi crescut dacă programul va avea succes.
„Sunt două măsuri, sau mai multe măsuri, care trebuiau prelungite şi era nevoie de o ordonanţă de urgenţă, IMM Invest, acesta revine. (…) Apare Agro Invest. Agro Invest a apărut din nevoia observată în piaţă, pentru că alt lucru pe care l-am făcut anul trecut, nouă nu ne-a fost ruşine, nu ne-a fost teamă să recunoaştem că unele măsuri pot fi îmbunătăţite pe parcurs, din discuţiile cu oamenii.(…) Agro Invest a apărut din discuţii şi văzând că sectorul agricol are nişte particularităţi care trebuiau luate în seamă şi atunci am creat acest program special pentru sectorul agricol. Tot pe garanţii, tot pe schemă de garanţii, dar îi va ajuta pe fermieri să treacă de această perioadă dificilă. Agro Invest, şi aşa cum a făcut şi la IMM Invest, începe cu 1 miliard de lei, plafon. Dacă e un program de succes, creştem plafonul, aşa cum am făcut şi la IMM Invest. Nu este nicio problemă să creştem plafonul, dacă este un program de succes”, a afirmat premierul.
Şeful Executivului a participat, sâmbătă, la o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean Vrancea cu reprezentanţii structurilor asociative ale UAT-urilor, conducerea Instituţiei Prefectului Vrancea, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi oameni de afaceri din Vrancea pe teme privind bugetul pentru anul 2021, investiţii şi oportunităţi de finanţare, măsuri fiscale, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Florin Cîţu a mai spus că în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor intra doar acele proiecte care pot fi finalizate până în anul 2026, iar banii vor fi decontaţi doar în momentul în care vor fi atinse ţintele stabilite la aprobarea respectivelor proiecte.
„Încercăm un lucru cât mai simplu, dar la PNRR există acele etape, care trebuie decise la început, pe care le aprobăm şi banii vor fi decontaţi doar în momentul în care acele etape vor fi atinse. De aceea e foarte important ca proiectele să se termine până în 2026. Dacă nu se ating acele ţinte, nu primiţi banii şi, din păcate, orice proiect care trece peste 2026 îl aruncaţi pe bugetul de stat. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. De aceea trebuie să fim foarte atenţi. Nu trebuie să aruncaţi acolo tot ce am visat. Mai avem şi alte surse de finanţare. În PNRR trebuie inclus ce poate fi terminat până în 2026”, a declarat premierul Florin Cîţu.
El a arătat că, din cauza numărului mare de proiecte primite, va fi o supracontractare, iar decidentul final în privinţa proiectelor care vor fi finanţate va fi Comisia Europeană.
„Va fi o supracontactare. Sunt multe proiecte pe care nu vrem să le scoatem noi pentru că eu zic că sunt foarte bune. Şi atunci vom merge la Comisie (Comisia Europeană – n.red.) şi vom negocia şi vom vedea ce se va întâmpla. Va fi o supracontractare, dar Comisia va pune şablonul să vadă ce scoate. Se vor uita în primul rând la acele proiecte care pot fi finalizate până în 2026. De aici cerne”, a spus premierul Cîţu.
Acesta a mai dat asigurări că mecanismul de plată în cadrul PNRR va fi simplificat şi cât mai transparent, „diferit de ceea ce a fost până acum pe fonduri europene”.
Premierul Florin Cîţu participă, sâmbătă, la o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean Vrancea cu reprezentanţii structurilor asociative ale UAT-urilor, conducerea Instituţiei Prefectului Vrancea, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi oameni de afaceri din Vrancea pe teme privind bugetul pentru anul 2021, investiţii şi oportunităţi de finanţare, măsuri fiscale, PNRR.
sursa: economica.net