Adama
Agreena
AGRICOVER

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Publicat: 10 septembrie 2024 - 08:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Cum se calculează valorile încărcăturii de animale și ale îngrășămintelor organice?

O serie de condiții de eligibilitate și cerințe specifice sau cerințe de bază ale angajamentelor încheiate de fermieri în cadrul M.10 se referă la încărcătura minimă/maximă de animale acceptate pe unitatea de suprafață (UVM/ha) sau la cantitatea maximă de îngrășăminte organice (cantitatea
de azot substanță activă – Kg N s.a.) care pot fi utilizate.

În etapa controlului adiministrativ al cererilor de plată efectuat de APIA (inclusiv controlul încrucişat cu informaţiile primite de la ANSVSA şi ANZ), se calculează numărul mediu de animale pe fiecare categorie de animale din fermă, pentru fiecare fermier, astfel: se însumează numărul de animale
din categoria respectivă pentru lunile mai-septembrie, iar rezultatul obţinut se raportează la numărul de luni calendaristice pentru care s-au importat datele privind numărul de animale de la ANSVSA/ANZ.
Pentru calculul acestor parametri de către fiecare beneficiar al M.10, este necesară parcurgerea unor pași simpli de calcul, care sunt prezentați în cele ce urmează.

UVM 2024_b


Încărcătura medie de animale pe hectar (UVM/ha) se calculează astfel:
✓ se înmulțește numărul mediu de animale pe categorie cu coeficientul prezentat în tabelul anterior și se obține UVM mediu/categorie de animale;
✓ se însumează pentru toate categoriile de animale existente în fermă UVM mediu/categorie și se obține total UVM mediu/exploataţie;
total UVM mediu/exploataţie se împarte la totalul suprafeţei determinate de pajişte permanentă (păşune / fâneaţă / utilizare mixtă - PP şi PPn, eligibilă, neeligibilă, solicitată și nesolicitată la plată în cererea de plată) din fermă și se obține încărcătura medie de animale pe hectar (UVM/ha).

conversie azot_b


Pe parcelele aflate sub angajamente de agro-mediu P1, P3, P6, P9.2, P11.2 este permisă utilizarea gunoiului de grajd, fără însă a se depăși limita de 40 kg N s.a./ha anual, conform cerințelor specifice fiecărui pachet.
Pe parcelele fără angajamente de agro-mediu este permisă utilizarea gunoiului de grajd fără a se depăși limita de 170 kg N s.a./ha anual, conform prevederilor Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.

Prin urmare, dacă în fermă se produce o cantitate de gunoi de grajd care conține o cantitate de N s.a. mai mare decât limita maximă permisă conform cerințelor specifice pachetelor de agro-mediu și/sau, după caz,
Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați, pentru a se conforma, fermierul trebuie să se asigure că surplusul de gunoi de grajd nu este utilizat în fermă și că are documente doveditoare în acest sens (a se vedea Anexele nr. 2 și 3)
ATENŢIE!
În cazul în care efectivul de animale din fermă depășește limita maximă admisă (ex. 1 UVM/ha în cazul P1 al M.10) sau conduce la indicarea depășirii cantității maxime permise de gunoi de grajd (ex. 40 kg N s.a./ha/an în cazul P1 al M.10), acest lucru nu constituie în mod implicit o încălcare a angajamentului, ci indică o susceptibilitate că angajamentul ar putea să nu fie respectat.

În situația în care încărcătura medie de animale pe hectar (UVM mediu/ha) aferentă campaniei 2024, calculată de APIA, depășește limita maximă admisă, fermierul este invitat să se prezinte la APIA (prin notificarea de depășire UVM/ha - Anexa nr. 2) cu documente doveditoare și declarație pe proprie răspundere prin care poate justifica faptul că cerințele au fost respectate (ex. prin hrănirea surplusului de animale cu nutrețuri achiziționate și prin utilizarea gunoiului de grajd rezultat de la surplusul de animale pe suprafețe agricole aparținând fermei, altele decât cele aflate sub angajamente, fără a depăşi 170 kg azot/ha la nivel de fermă sau prin vânzarea gunoiului de grajd excedentar sau prin depozitarea gunoiului de grajd în facilitățile existente la nivel local/comunal/județean, prin dovedirea înscrierii animalelor la asociaţii/obşti/composesorate). Neprezentarea de către fermier a clarificărilor solicitate se sancționează.

Încărcătura medie de animale pe hectar (UVM mediu/ha) aferentă campaniei 2024 se calculează de către APIA pe baza înregistrărilor existente în baza de date ANSVSA pentru perioada mai-septembrie 2024. Prin urmare, documentele doveditoare prezentate de fermier trebuie să reflecte această perioadă.

Documentele doveditoare pentru:
✓ furajarea din alte surse sunt:
- facturile fiscale de achiziționare a fânului în cazul în care acesta este achiziționat de la persoane juridice
și/sau
- fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul în care fânul este achiziționat de la persoane fizice, chitanțe, bon fiscal, facturi pentru alte tipuri de furaje.
✓ modificarea efectivului de animale sunt:
- acte de vânzare/cumpărare sau acte de predare spre abatorizare, acte de sacrificare sau alte acte doveditoare emise de instituţii sanitar-veterinare abilitate, după caz.
✓ dovedirea înscrierii animalelor la asociaţii/obşti/composesorate etc:
- se declară denumirea asociaţiei/obştii/composesoratului etc., ID-ul asociaţiei/obştii/composesoratului etc. în care sunt înscrise animalele şi numărul de animale care sunt la asociaţie/obşte/composesorat etc., pe specii şi categorii de vârstă.
✓ cazul în care fermierul declară că animalele sale au păşunat pe terenul altui fermier:
- numele, prenumele şi CNP-ul fermierului pe terenul căruia au păşunat animalele.
✓ modul de utilizare a gunoiului de grajd care rezultă de la animalele care depăşesc încărcătura maximă admisă de UVM/ha sunt:
- facturi, chitanţe, bonuri fiscale, adeverinţă/dovadă de la Primărie în cazul în care fermierul depozitează gunoiul de grajd pe platforma comunală, înscrisuri sub semnătura privată;
- proces-verbal de cedare a surplusului de gunoi de grajd în situația în care în fermă se produce o cantitate de gunoi de grajd mai mare decât limita maximă permisă conform cerințelor specifice pachetelor de agro-mediu și/sau, după caz, Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva
poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.

Fermierul va trebui să prezinte şi Caietul de agro-mediu, și documentele justificative privind numărul de animale care a determinat depășirea UVM/ha sau a cantității medii de N s.a./ha la nivelul fermei.

În cazul în care din documentele prezentate de fermier nu reiese că cerințele au fost respectate (fermierul nu prezintă documente justificative, actele doveditoare sunt incomplete sau insuficiente, declarația pe proprie răspundere furnizează date contradictorii cu celelalte documente doveditoare), se efectuează verificarea pe teren a numărului de animale din exploatația aflată sub angajament și a modului de utilizare a gunoiului de grajd.

Informații obținute de Agroinfo de la APIA.

 

Vizualizat: 4310 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează săptămâna aceasta, miercuri, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului, anunță cuantumurile pe hectar și cap animal ale subvențiilor aferente acestui an.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La stomatolog

La stomatolog
- Doctore, cum sunt dinţii mei? Detalii