Micii crescători de animale care lucrează minim un hectar de teren arabil și maxim 10 hectare sau au pășune beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară denumită eco-schemă. Agroinfo vă ajută cu toate informațiile despre această eco-schemă, inclusiv exemple obținute de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
ECO-SCHEMA PD-05 - PRACTICAREA UNEI AGRICULTURI PRIETENOASE CU MEDIUL ÎN FERMELE MICI, RESPECTIV GOSPODĂRIILE TRADIŢIONALE
Sprijinul aferent intervenției Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale, eco-schema PD-05, prevăzută la cap. 5.1 din PS 2023-2027, versiunea 5.0, se acordă ca plată anuală pe suprafaţa de teren agricol, suplimentară BISS, în baza unor angajamente asumate voluntar de beneficiari, conform art. 31 alin (7) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/2.115. Eco-schema este descrisă în Ordinul
MADR nr. 106/2024, la articolele 45-52.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent intervenției PD-05, fermierii trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate, standardele relevante, cerințele generale obligatorii și una dintre cerințele specifice, la alegere.
Condițiile de eligibilitate pentru eco-schema PD-05 trebuie îndeplinite în mod cumulativ, astfel:
a) beneficiarul eco-schemei PD-05 se încadrează în categoria fermierilor activi și este beneficiar BISS;
b) dimensiunea exploataţiei eligibile pentru eco-schema PD-05 este de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren agricol, care poate fi arabil, pajiște permanentă, culturi permanente sau combinații ale acestor categorii, constituită din suprafețele însumate ale tuturor parcelelor eligibile și neeligibile, parcelele eligibile fiind de minimum 0,3 ha pe teren arabil sau pajiști permanente și 0,1 ha pe culturi permanente.
Condiționalitatea prevazută în Ordinul nr. 54/2023, cu modificările și completările ulterioare, se respectă la nivelul întregii exploatații agricole pe întregul an calendaristic.
Angajamentele depășesc nivelul obligatoriu neremunerat al cerințelor de bază, constituite din următoarele GAEC și SMR relevante:
a) GAEC 6 – cerința 1, potrivit căreia pentru a proteja solurile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie - 30 septembrie) fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației. Acoperirea solului se poate asigura prin: culturi agricole aflate în vegetație, miriștea și resturile vegetale rămase după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 3 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire cu încă o săptămână, în baza avizului emis de autoritatea responsabilă (DAJ) ca urmare a notificării APIA de către
fermier, conform prevederilor articolului nr. 17 din Ordinul MADR nr. 106/2024, în cazul în care condițiile meteorologice nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor.
b) GAEC 6 - cerința 2, potrivit căreia trebuie asigurată acoperirea minimă a solului în perioada cea mai sensibilă, (15 iunie - 30 septembrie), prin fâșii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.
c) GAEC 8 - cerința 1.b), potrivit căreia cel puțin 7% din terenul arabil la nivel de fermă destinat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv trenurilor lăsate în pârloagă, culturilor secundare și/sau culturilor fixatoare de azot, cultivate fără utilizarea de produse de protecție a plantelor, din care 3% reprezintă zone și elemente neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă.
Ponderea (%) terenurilor arabile destinate zonelor și caracteristicilor neproductive și culturilor secundare sau culturilor fixatoare de azot: 4.0%.
d) prin derogare de la obligația GAEC 8 - cerința 1.b) în conformitate cu art.1 din Regulamentul (UE) 2024/587, în anul 2024 fermierii pot îndeplini acest standard prin asigurarea unei ponderi minime de cel puțin 4% din terenul arabil la nivelul fermei acoperite cu (i) zone și elemente neproductive, inclusiv terenuri lăsate în pârloagă și/sau (ii) culturi fixatoare de azot cultivate fără utilizarea produselor de protecție a plantelor și/sau (iii) culturi
secundare cultivate fără utilizarea produselor de protecție a plantelor (pentru care se utilizează factorul de ponderare 1).
e) SMR 2 - cerința 1 și Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, prevăzut în anexa nr.2 la Ordinul MMAP/MADR nr. 333/165/2021 privind aprobarea Codului de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, precum şi a Programului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, potrivit cărora fermierii trebuie să:
i) respecte perioadele de interdicție pentru aplicarea gunoiului de grajd;
ii) asigure capacitatea de stocare (dimensionare, soluție constructivă și amplasare);
iii) păstreze 3 ani evidențe ale exploatației (plan de fertilizare și documente de livrare/expediere a îngrășămintelor).
De asemenea, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe generale obligatorii:
1. să deţină un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM/ha, înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, respectiv perioada aprilie-septembrie a anului de cerere;
2. în cazul în care fermierul exploatează teren arabil:
a) să cultive pe cel puţin 10% din totalul terenului arabil declarat culturi leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, prevăzute în anexa nr. 12 la Ordinul MADR nr. 106/2024 (Anexa nr. 6 Ghid APIA)
b) în situația în care suprafața de teren nu este acoperită în procent de 100% cu culturi leguminoase, fixatoare de azot, pe restul suprafeţei de teren arabil declarat să cultive, după caz, cel puţin una din speciile de plante care intră în alcătuirea raţiilor furajere, prevăzute în anexa nr. 13 la Ordinul MADR nr. 106/2024 (Anexa nr. 6 Ghid APIA) sau pajişte temporară în teren arabil.
Cerința nr. 2 se consideră îndeplinită și în cazul în care se cultivă doar plante leguminoase, fixatoare de azot.
Cerințele generale obligatorii se cumulează cu una din următoarele cerințe specifice, la alegerea fermierului, astfel:
1. plantarea anuală cel puţin 2 arbori pe ha din suprafața care face obiectul angajamentului din speciile prevăzute în anexa nr. 14 la Ordinul MADR nr. 106/2024 (Anexa nr. 4 Ghid APIA).
Arborii plantați pentru respectarea acestei cerințe specifice vor face obiectul verificării standardului GAEC 8.2, respectiv menținerea elementelor de peisaj, în anii ulteriori aplicării cerinței specifice eco-schemei PD-05 privind plantarea anuală de arbori.
Elementele de peisaj înființate sunt luate în considerare pentru calcularea procentului minim din terenul arabil alocat zonelor sau elementelor neproductive la nivel de fermă.
Eligibile pentru plăți sunt numai suprafețele care se încadrează în condiția prevăzută la art. 26 alin. (3) lit. (c) din Ordinul MADR nr. 106/2024, respectiv suprafețele de maximum 0,3 ha.
2. păstrarea terenului acoperit, în perioada 15 iunie - 15 octombrie, în proporţie de cel puţin 85% din suprafaţa arabilă a exploataţiei, cu culturi agricole aflate în vegetație sau cu miriştea și resturile vegetale rămase după recoltare sau culturi secundare sau culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou-înfiinţate, după recoltarea culturii principale. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului şi înfiinţarea noii culturi prevăzut de GAEC 6.1, conform prevederilor articolului nr. 17 din Ordinul MADR nr. 106/2024 (cel mult 3 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire cu încă o săptămână, în baza avizului emis de autoritatea responsabilă - DAJ, în cazul în care condițiile meteo nu permit realizarea lucrărilor de pregătire a terenului și înființare a culturilor), perioadă ce va fi înscrisă în documentele de evidenţă a lucrărilor agricole la nivel de fermă. În cazul culturilor permanente, acoperirea minimă a solului se asigură pe 75% din suprafaţa acestora, cu fâşii înierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.
În cazul exploatațiilor care cuprind exclusiv suprafeţe de pajişti permanente, fermierii pot alege doar cerinţa specifică 1). În cazul exploatațiilor mixte, fermierii pot opta pentru oricare dintre cele două cerințe specifice.
Fermierii care nu respectă condițiile de eligibilitate nu sunt eligibili pentru eco-schema PD-05. Nerespectarea standardelor relevante, a cerințelor generale obligatorii și a cerințelor specifice se sancționează conform dispozițiilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 483/2023 pentru aprobarea sistemului de sancţiuni aplicabil intervenţiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare.
Sancţiunea se aplică pentru nerespectarea în parte a fiecărei cerinţe generale obligatorii şi/sau una dintre cerinţele specifice, în funcţie de opţiunea beneficiarului. Dacă în urma controalelor se constată că nu sunt îndeplinite mai multe cerinţe generale obligatorii şi/sau cerinţa specifică, în funcţie de opţiunea aleasă, beneficiarului i se aplică cea mai mare sancţiune dintre sancţiunile determinate pentru fiecare cerinţă în parte. În cazul cerinţelor generale şi specifice cu mai multe condiţii de aplicare a sancţiunii se cumulează procentul de reducere a plăţilor, calculându-se sancţiunile determinate pentru fiecare dintre aceste cerinţe.
Nerespectarea normelor privind condiționalitatea se sancționează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare.
Fermierii care optează pentru această eco-schemă nu pot accesa Eco-schema PD-06- Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.
Exemple de culturi care respectă cerința obligatorie nr. 2 aplicabilă suprafețelor de teren arabil - TA:
Exemplul 1
- Minim 10% plante fixatoare de azot
- Pe restul suprafeței de TA plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere
Exemplul 2
- Minim 10% plante fixatoare de azot
- Pe restul suprafeței de TA plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere și pajiști temporare în TA
Exemplul 3
- Minim 10% plante fixatoare de azot
- Pe restul suprafeței de TA pajiști temporare în TA
Exemplul 4
- 100% plante fixatoare de azot.
Exemple de exploatații pentru care se poate solicita eco-schema PD-05 și cerințe aplicabile:
Exemplul 1
Exploatații de PP integral - vor respecta cerința obligatorie nr. 1 referitoare la animale și
cerința specifică nr. 1 referitoare la plantarea a minim 2 arbori/ha.
Exemplul 2
Exploatații de CP integral sau PP cu CP - vor respecta cerința obligatorie nr. 1 referitoare la
animale și pot alege una dintre cele două cerințe specifice (plantarea a minim 2 arbori/ha sau
acoperirea terenului).
Exemplul 3
Exploatații de TA integral sau TA cu PP, TA cu CP, TA cu PP și CP - vor respecta ambele cerințe obligatorii (referitoare la animale și plante fixatoare de azot) și pot alege una dintre cele două cerințe specifice (plantarea a minim 2 arbori/ha sau acoperirea terenului).
Plantarea anuală a cel puţin 2 arbori pe ha din suprafața care face obiectul angajamentului.
Plantarea anuală a cel puțin 2 arbori pe ha din suprafața care face obiectul angajamentului din speciile prevăzute în Anexa nr. 14 la Ordinul MADR nr. 106/2024 contribuie la protecția culturilor, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și la conservarea habitatelor și a peisajelor, ce pot constitui un refugiu pentru păsări și animale. De asemenea, pe termen mediu poate constitui un sprijin pentru reducerea eroziunii solului, reducerea temperaturii solului în zonele de proximitate a exploatației, cât și o influență ușoară asupra capacității de menținerea apei în sol și de sechestrare a carbonului.