BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?
Ministrul agriculturii a spus că ajutorul de 300.000 de euro/beneficiar, disponibil la AFIR prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, nu a fost cerut de crescătorii de animale din cauza unui aviz de la Ministerul Sănătății. Acest aviz nu le-ar fi fost dat fermierilor care vreau să facă abatoare din cauza celebrului Ordin al ministrului Sănătății care impune distanțele între localitate și fermă, între localitate și abatoare. Șeful MADR a declarat că acel ordin nu face diferența între un abator mare și unul de capacitate mică.
Din ce am înțeles, acolo e o problemă de avizare. Sunt abatoare de mică capacitate care sunt necesare în zonele izolate, nu neapărat în zonele montane, în cele car sunt descoperite, pentru că, am spus și cu alte ocazii, noi avem abatoare, deci o capacitate de abatorizare în România aproape de 4 ori mai mare decât necesar, decât numărul de animale. Doar că sunt polarizate, sunt abatoare foarte mari care sunt închise sau lucrează la subcapacitate, 20-30%. Au fost făcute într-o anumită perioadă, pe fonduri europene, probabil, cu o intensitate de sprijin mare, au fost niște facilități, s-au făcut, foarte bine că s-au făcut, dar ele nu sunt operabile. Și sunt zone întregi descoperite, mai ales acele zone izolate, zona montană, unde aceste module, abatoare de mică capacitate ar putea funcționa și să rezolve problema micilor fermieri. Pe această măsură 4.2 de procesare și marketing vor avea și-n perioada aceasta de tranziție o sumă importantă și pentru abatoare. Noi am găsit anul trecut doar acea sumă mică de 12 milioane euro și am dus-o în zona montană, pentru că nu era nimic pentru zona montană în acea perioadă.
Ce am înțeles apoi de la consultanți, dar și de la fermierii care au dorit, este un ordin al ministrului Sănătății care impune o anumită distanță față de localitate și care nu distinge între un abator, care poate să fie un abator foarte mare, unde mirosurile și deșeurile respective trebuie gestionate într-un anumit fel și un abator de mică capacitate, care, în alte țări europene este, practic, în localitate. Pentru că acolo se taie o vacă pe zi sau doi porci pe zi, se lucrează în partide separate, nici nu se lucrează zilnic. Este un abator care rezolvă toate, să zic așa, necesitățile fermierilor mici dintr-o anumită zonă. Acolo a fost singura problemă, nu primeau acel aviz. Că și eu m-am interesat ce s-a întâmplat, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul emisiunii România Agricolă.
Cu toată această problemă, care nu se știe dacă s-a rezolvat, submăsura rămâne deschisă. Sunt 12 milioane de euro blocați aici, iar timp de 7 luni, din iulie 2020 de când s-a deschis sesiunea de depunere proiecte la AFIR, și până acum, ianuarie 2021, s-au depus trei proiecte, în valoare de 899.946 euro, conform site-ului oficial AFIR.
Fermierii care au scris mesaje către AGROINFO despre această submăsură, au sesizat și altă problemă. La ajutorul de 300.000 de euro cofinanțarea este prea mare, undeva în jur de 100.000 de euro. Greu de găsit printre crescătorii de animale din zona montană investitori într-un abator de capacitate mică, care să aibă pusă deoparte această sumă, spun fermierii.
CONDIȚII MINIME DE ACCESARE A AJUTORULUI PENTRU ABATOARE:
Solicitantul trebuie să:
- demonstreze încadrarea în categoria beneficiarilor eligibili în baza documentelor de înființare sau a verificărilor ONRC;
- proceseze produse agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa 1 la Tratatul pentru Funcționarea UE în scopul obținerii de produse Anexa I și non-Anexa I;
- demonstreze capacitatea de cofinanțare a investiției;
- demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza documentelor tehnico-economice;
- nu fie în dificultate financiară în conformitate cu legislația în vigoare;
- demonstreze că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor 3 ani fiscali) nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.
Finanțare nerambursabilă 50% pentru IMM-uri și 40% pentru alte întreprinderi. Valoarea ajutorului este de până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică în zona montană.