Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

Publicat: 27 ianuarie 2021 - 07:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

Ministrul agriculturii a spus că ajutorul de 300.000 de euro/beneficiar, disponibil la AFIR prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, nu a fost cerut de crescătorii de animale din cauza unui aviz de la Ministerul Sănătății. Acest aviz nu le-ar fi fost dat fermierilor care vreau să facă abatoare din cauza celebrului Ordin al ministrului Sănătății care impune distanțele între localitate și fermă, între localitate și abatoare. Șeful MADR a declarat că acel ordin nu face diferența între un abator mare și unul de capacitate mică.

Din ce am înțeles, acolo e o problemă de avizare. Sunt abatoare de mică capacitate care sunt necesare în zonele izolate, nu neapărat în zonele montane, în cele car sunt descoperite, pentru că, am spus și cu alte ocazii, noi avem abatoare, deci o capacitate de abatorizare în România aproape de 4 ori mai mare decât necesar, decât numărul de animale. Doar că sunt polarizate, sunt abatoare foarte mari care sunt închise sau lucrează la subcapacitate, 20-30%. Au fost făcute într-o anumită perioadă, pe fonduri europene, probabil, cu o intensitate de sprijin mare, au fost niște facilități, s-au făcut, foarte bine că s-au făcut, dar ele nu sunt operabile. Și sunt zone întregi descoperite, mai ales acele zone izolate, zona montană, unde aceste module, abatoare de mică capacitate ar putea funcționa și să rezolve problema micilor fermieri. Pe această măsură 4.2 de procesare și marketing vor avea și-n perioada aceasta de tranziție o sumă importantă și pentru abatoare. Noi am găsit anul trecut doar acea sumă mică de 12 milioane euro și am dus-o în zona montană, pentru că nu era nimic pentru zona montană în acea perioadă.

Ce am înțeles apoi de la consultanți, dar și de la fermierii care au dorit, este un ordin al ministrului Sănătății care impune o anumită distanță față de localitate și care nu distinge între un abator, care poate să fie un abator foarte mare, unde mirosurile și deșeurile respective trebuie gestionate într-un anumit fel și un abator de mică capacitate, care, în alte țări europene este, practic, în localitate. Pentru că acolo se taie o vacă pe zi sau doi porci pe zi, se lucrează în partide separate, nici nu se lucrează zilnic. Este un abator care rezolvă toate, să zic așa, necesitățile fermierilor mici dintr-o anumită zonă. Acolo a fost singura problemă, nu primeau acel aviz. Că și eu m-am interesat ce s-a întâmplat, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul emisiunii România Agricolă.

Cu toată această problemă, care nu se știe dacă s-a rezolvat, submăsura rămâne deschisă. Sunt 12 milioane de euro blocați aici, iar timp de 7 luni, din iulie 2020 de când s-a deschis sesiunea de depunere proiecte la AFIR, și până acum, ianuarie 2021, s-au depus trei proiecte, în valoare de 899.946 euro, conform site-ului oficial AFIR.

Fermierii care au scris mesaje către AGROINFO despre această submăsură, au sesizat și altă problemă. La ajutorul de 300.000 de euro cofinanțarea este prea mare, undeva în jur de 100.000 de euro. Greu de găsit printre crescătorii de animale din zona montană investitori într-un abator de capacitate mică, care să aibă pusă deoparte această sumă, spun fermierii.

CONDIȚII MINIME DE ACCESARE A AJUTORULUI PENTRU ABATOARE:

Solicitantul trebuie să:
- demonstreze încadrarea în categoria beneficiarilor eligibili în baza documentelor de înființare sau a verificărilor ONRC;
- proceseze produse agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa 1 la Tratatul pentru Funcționarea UE în scopul obținerii de produse Anexa I și non-Anexa I;
- demonstreze capacitatea de cofinanțare a investiției;
- demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza documentelor tehnico-economice;
- nu fie în dificultate financiară în conformitate cu legislația în vigoare;
- demonstreze că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor 3 ani fiscali) nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.

Finanțare nerambursabilă 50% pentru IMM-uri și 40% pentru alte întreprinderi. Valoarea ajutorului este de până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică în zona montană.


Vizualizat: 865 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

Ministrul Oros, la stâna unui mic crescător de ovine!

09 mai 2021 - 20:41

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost la sfârșitul săptămânii la stâna unui tânăr crescător de ovine. Oierul are o fermă mică de care se ocupă împreună cu familia sa.

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

ANSVSA: 5.594 de cazuri de pestă africană la mistreți!

09 mai 2021 - 08:47

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.594 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În ultima săptămână, au fost înregistrate 24 de cazuri noi de PPA la mistreți, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

Interdicții ANSVSA! O nouă amenințare pentru ferme!

09 mai 2021 - 08:04

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

Atenție! Data limită pentru obținerea subvenției la usturoi, 3.000 euro/ha!

07 mai 2021 - 07:54

Cuantumul ajutorului de minimis la usturoi, pentru acest an, este de 3.000 euro/ha. Pentru a fi eligibili, legumicultorii trebuie să deţină o suprafaţă de minimum 3.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de 3 kg de usturoi de pe fiecare 10 metri pătraţi cultivaţi, să fie înregistraţi în registrele agricole ale primăriilor pe a căror rază se află culturile şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative.

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii