SYNGENTA
Adama

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

Publicat: 27 ianuarie 2021 - 07:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

Ministrul agriculturii a spus că ajutorul de 300.000 de euro/beneficiar, disponibil la AFIR prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, Sector investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană, nu a fost cerut de crescătorii de animale din cauza unui aviz de la Ministerul Sănătății. Acest aviz nu le-ar fi fost dat fermierilor care vreau să facă abatoare din cauza celebrului Ordin al ministrului Sănătății care impune distanțele între localitate și fermă, între localitate și abatoare. Șeful MADR a declarat că acel ordin nu face diferența între un abator mare și unul de capacitate mică.

Din ce am înțeles, acolo e o problemă de avizare. Sunt abatoare de mică capacitate care sunt necesare în zonele izolate, nu neapărat în zonele montane, în cele car sunt descoperite, pentru că, am spus și cu alte ocazii, noi avem abatoare, deci o capacitate de abatorizare în România aproape de 4 ori mai mare decât necesar, decât numărul de animale. Doar că sunt polarizate, sunt abatoare foarte mari care sunt închise sau lucrează la subcapacitate, 20-30%. Au fost făcute într-o anumită perioadă, pe fonduri europene, probabil, cu o intensitate de sprijin mare, au fost niște facilități, s-au făcut, foarte bine că s-au făcut, dar ele nu sunt operabile. Și sunt zone întregi descoperite, mai ales acele zone izolate, zona montană, unde aceste module, abatoare de mică capacitate ar putea funcționa și să rezolve problema micilor fermieri. Pe această măsură 4.2 de procesare și marketing vor avea și-n perioada aceasta de tranziție o sumă importantă și pentru abatoare. Noi am găsit anul trecut doar acea sumă mică de 12 milioane euro și am dus-o în zona montană, pentru că nu era nimic pentru zona montană în acea perioadă.

Ce am înțeles apoi de la consultanți, dar și de la fermierii care au dorit, este un ordin al ministrului Sănătății care impune o anumită distanță față de localitate și care nu distinge între un abator, care poate să fie un abator foarte mare, unde mirosurile și deșeurile respective trebuie gestionate într-un anumit fel și un abator de mică capacitate, care, în alte țări europene este, practic, în localitate. Pentru că acolo se taie o vacă pe zi sau doi porci pe zi, se lucrează în partide separate, nici nu se lucrează zilnic. Este un abator care rezolvă toate, să zic așa, necesitățile fermierilor mici dintr-o anumită zonă. Acolo a fost singura problemă, nu primeau acel aviz. Că și eu m-am interesat ce s-a întâmplat, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul emisiunii România Agricolă.

Cu toată această problemă, care nu se știe dacă s-a rezolvat, submăsura rămâne deschisă. Sunt 12 milioane de euro blocați aici, iar timp de 7 luni, din iulie 2020 de când s-a deschis sesiunea de depunere proiecte la AFIR, și până acum, ianuarie 2021, s-au depus trei proiecte, în valoare de 899.946 euro, conform site-ului oficial AFIR.

Fermierii care au scris mesaje către AGROINFO despre această submăsură, au sesizat și altă problemă. La ajutorul de 300.000 de euro cofinanțarea este prea mare, undeva în jur de 100.000 de euro. Greu de găsit printre crescătorii de animale din zona montană investitori într-un abator de capacitate mică, care să aibă pusă deoparte această sumă, spun fermierii.

CONDIȚII MINIME DE ACCESARE A AJUTORULUI PENTRU ABATOARE:

Solicitantul trebuie să:
- demonstreze încadrarea în categoria beneficiarilor eligibili în baza documentelor de înființare sau a verificărilor ONRC;
- proceseze produse agricole incluse în lista cuprinsă în Anexa 1 la Tratatul pentru Funcționarea UE în scopul obținerii de produse Anexa I și non-Anexa I;
- demonstreze capacitatea de cofinanțare a investiției;
- demonstreze viabilitatea economică a investiției în baza documentelor tehnico-economice;
- nu fie în dificultate financiară în conformitate cu legislația în vigoare;
- demonstreze că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor 3 ani fiscali) nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.

Finanțare nerambursabilă 50% pentru IMM-uri și 40% pentru alte întreprinderi. Valoarea ajutorului este de până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică în zona montană.


Vizualizat: 1243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii