Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Avertisment dur de la Bruxelles: NU obligați fermierii să dea o cotă din subvenții pentru înființarea unui fond mutual!

Publicat: 07 februarie 2022 - 09:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Statele membre nu trebuie să oblige fermierii să contribuie la constituirea unor fonduri mutuale peste voința lor, iar PNS-urile trebuie să fie ancorate în realitățile din teren! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat săptămâna trecută, într-un comunicat transmis Agroinfo că se ia în calcul constituirea unui Fond național de sprijin pentru fermieri pentru care aceștia ar trebui să achite o cotizație de 3% din subvențiile APIA care li se cuvin în fiecare an. 

Declarația ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe care acesta și-a susținut-o și duminică, 6 februarie 2022, la TVR1: “Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum ușor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru polițe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”. 

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, avertizează că st foarte grav să li se impună fermierilor să achite o cotă procentuală din plățile directe care li se cuvin în fiecare an pentru constituirea unui fond mutual. De asemenea, europarlamentarul subliniază că interesele fermierilor mici și mijlocii trebuie puternic reprezentate în noul Plan Național Strategic 2023-2027. 

"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, am avut un schimb de opinii cu domnul Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI). Subliniez pe această cale, încă o dată, nevoia de a consolida modelul fermelor familiale mici și mijlocii și în același timp, să se asigure un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziția fermierilor mari și fermierilor mici. Este de ordinul evidenței aritmetice că fermierii mici și mijlocii sunt vitali nu doar pentru agricultură, cât și pentru conservarea mediului natural! Să nu mai vorbim de importanța furnizării de alimente proaspete în lanțul scurt de aprovizionare. Astfel, interesele fermierilor mici și mijlocii trebuie să fie puternic reprezentate în PNS, iar realitățile din teren să se regăsească în aceste planuri astfel încât toți fermierii să aibă la îndemână instrumente concrete și potrivite pentru a depăși multiplele provocări cu care se confruntă.

buda-mihai-dumitru_b

Eurodeputatul Daniel Buda (stânga) și Mihail Dumitru DG Agri, Comisia Europeană. Foto Agroinfo. 

Iată intervenția mea:
Domnule director, sunt foarte surprins de ce ne-ați spus astăzi aici. Nu a existat un plan comun de la Comisie comunicat către statele membre? Mi se pare inadmisibil să avem un stat membru cu 400 de pagini în PNS și altul să aibă 4000 de pagini! Ceva este putred în Danemarca! Nu se poate așa ceva, este fără logică. S-ar putea să îngropăm fermierii acolo unde avem 4000 de pagini. Țara mea se află printre statele care nu au trimis aceste planuri și am să le comunic să fie atenți la acest aspect.

Domnule director, aș dori să vă întreb un lucru: ați permis statelor membre să oblige fermierii să contribuie cu o cotă procentuală din plățile directe la constituirea unor fonduri mutuale în țările UE? Am semnale din acest sens, că s-ar impune în unele planuri strategice, această obligativitate către fermieri peste voința lor, ceea ce mi se pare foarte grav.

O ultimă întrebare: aveți în acest moment o evaluare a statelor care au optat pentru plata redistributivă sau pentru plafonare? Vă mulțumesc!

Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI), a transmis următoarele idei din evaluarea realizată: ”Regulamentul PAC prevede ca SM să înainteze regulamentele până la 1 ianuarie 2022. Până acum am primit 22 de planuri, dar 5 state membre încă mai trebuie să trimită aceste planuri. Noi suntem în contact permanent cu administrația statelor membre să îi ajutăm să finalizeze planurile. Vă pot asigura că în Comisie suntem pe deplin angajați de a evalua planurile transmise. Sunt documente voluminoase, complete, de la 400 de pagini până la 4000 de pagini. Evaluarea privește toate cele 10 obiective ale PAC. Noi vrem să vedem dacă toate cerințele juridice sunt respectate într-o primă etapă, iar ulterior, ne uităm la obiectivele calitative. Jumătate din planuri sunt complete și cealaltă jumătate aproape completă. Noi trebuie să emitem obsevații pentru toate planurile pe care le-am primit. Vor fi publicate scrisorile de observații.

În ce privește plățile redistribuitive, unele state membre au trecut peste 10%, altele au propus să înceapă acest proces mai târziu, în 2026. Nu am ajuns la un nivel de detaliu foarte mare. Am o listă foarte lungă de întrebări, vă voi oferi și în scris răspunsuri.”

Vizualizat: 2462 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii