KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Avertisment dur ANSVSA pentru gospodăriile țărănești!

Publicat: 14 iulie 2021 - 13:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sancțiuni drastice pentru gopodăriile țărănești, exploatațiile noncomerciale de creșterea a animalelor, dacă acestea nu vor respecta regulile aspre și interdicțiile impuse prin noul proiect de ordonanță de urgență, avertizează dur Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis acum pentru Agroinfo, după publicarea noilor reguli prevăzute de proiectul de act normativ care instituie un program de control al pestei porcine africane.

La o zi după publicarea de către Agroinfo a interdicțiilor și sancțiunilor din noul proiect de ordonanță de urgență, ANSVSA vine cu un comunicat prin care întărește prevederile ordonanței și avertizează mai ales exploatațiile noncomerciale, neprofesionale, adică gospodăriile țărănești, că sancțiunile sunt drastice pentru cei care nu respectă regulile. ANSVSA subliniază că-n România se cresc 4,1 milioane de porci, iar jumătate dintre aceștia sunt în gospodăriile țărănești. Inserăm integral comunicatul ANSVSA:

"Respectarea măsurilor de biosecuritate - condiție esențială pentru combaterea pestei porcine africane

Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli.
Pierderile economice generate de evoluția PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă și dezechilibrarea balanței comerciale datorită blocării comerțului cu porci și produse din carne pe piața europeană sau la export.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor își concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019  la 101 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent.

crescatorie-porci_b

Pentru a îmbunătăți controlul acestei boli, ANSVSA a inițiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat și s-a consultat cu toate entitățile implicate, instituții, dar și asociații de crescători, producători și procesatori.

Ultimul dintre acestea, este un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite și aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancționare drastice. Aceasta, în condițiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuți pe teritoriul României se află în explotații non-profesionale.

Având în vedere specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu există vaccin, respectarea unor măsuri minime de biosecuritate este una dintre cele mai importante modalități de prevenire.

Deși exploatațiile comerciale respectă cerințele de trasabilitate și biosecuritate, cele mai recente focare au apărut în cazul acestor unități atunci când se aflau în zona de restricție, ca urmare a vecinătății lor cu focare din gospodăriile populației.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.
În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale. De asemenea, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creștere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA.

Aplicarea prevederilor formei finale a actului normativ, după adoptare, va fi precedată de o campanie de informare și de consiliere a crescătorilor de porcine privind importanța aplicării și respectării normelor minime de biosecuritate. Respectarea cerințelor minime de biosecuritate îi va feri pe crescători de pătrunderea virusului în gospodărie, de  îmbolnăvirea și de pierderea animalelor.

Este important de subliniat că responsabilitatea combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Menționăm că acest proiect de act normativ se află în procedură de avizare interministerială și poate suferi modificări.Textul proiectului de act normativ poate fi consultat aici."

Despre proiectul de ordonanță de urgență AVEȚI DETALII AICI:

Interdicție ANSVSA la creșterea porcilor pentru fermele care cresc alte specii de animale!

OBLIGATORIU! Autorizație sanitar-veterinară și plan de biosecuritate pentru gospodăriile care cresc porci de vânzare!

Ordonanță ANSVSA: Interzis la stâne! Amendă de până la 5.000 de lei!


 

Vizualizat: 9981 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

În ultimii ani, mulţi producători au prezentat prototipuri ale unor "roboţi" - adevărate tractoare autonome. Dar AgBot, dezvoltat de AgXeed, va fi comercializat curând în Regatul Unit.

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.

Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.

Mai multe informații despre AgXeed aici: https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/primul-agbot-este-in-camp

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii