Nu sunt deloc bune veștile de la Bruxelles. Vârsta maximă pentru plata tinăr fermier ar urma să coboare la 35 de ani de la 40 de ani, subvențiile să fie plafonate la suma de 500.000 de euro/beneficiar, investițiile în ferme la un milion de euro, pentru eco-scheme s-ar rezerva 65% din anvelopa plăților directe, iar dacă aceste subvenții nu vor fi accesate, banii nu pot fi transferați. Sunt veștile pe care le-a adus ministrul agriculturii, Adrian Oros, de la cel mai recent Consiliu Agrifish, 26 mai - 27 mai 2021.
"Trialogul de la Bruxelles a fost suspendat după două zile și două nopți în care nu am reușit să ajungem la un consens. Consiliul Agrifish, miniștrii agriculturii, și Parlamentul European. Pentru că cerințele suplimentare care au fost în timpul negocierilor din partea Parlamentului European nu au putut fi acceptate și au fost respinse de către miniștrii agriculturii. Am spus atunci că noi va trebui să ne întoarcem în țară, să le explicăm fermierilor care sunt condițiile, cum va arăta PAC-ul, iar aceștia au nevoie de certitudini și au nevoie de resurse just alocate. Și că conceptul de sustenabilitate al agriculturii trebuie să aibă trei componente, este foarte importantă componenta ecologică, este foarte importantă, de asemenea, și componenta socială, dar nu trebuie să uităm de componenta economică.
Pentru că, cu toții ne dorim o hrană sănătoasă și suficientă și la prețuri accesibile, dar, în același timp, nu vrem să falimentăm fermierii europeni. Sigur că, aici, cei din Parlamentul European au forțat procentele dedicate măsurilor de climă și mediu. Dacă, inițial, noi ajunsesem la un consens ca pentru Pilonul 1 (plăți directe n.r.) eco-schemele să aibă o pondere de 20%, în timpul negocierilor nici măcar la 25%, cât am propus noi și am acceptat miniștrii agriculturii, 25%, cu acei doi ani de învățare și cu flexibilitatea ca banii rămași să poată fi dirijați spre alte forme de ajutor, să-i putem transfera în Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), nu s-a acceptat acest lucru.
Dar nici noi nu am acceptat contrariul. De asemenea, discutăm despre o plafonare. Noi am cerut o plafonare voluntară și o plată redistributivă. În privința plafonării voluntare, se insistă de către Parlamentul European ca investițiile să aibă o plafonare de un milion euro, iar plățile directe 500.000 euro. Ceea ce miniștrii agriculturii nu au acceptat. De asemenea, m discutat despre menținerea ajutorului național tranzitoriu și despre schimbarea datei de referință. Dacă vă amintiți, la Luxembourg s-a obținut schimbarea datei de referință din 2013 în 2018, dar noi dorim ca data de referință să se bazeze pe datele din fiecare an în care noi facem această plată, ANT, mai ales că banii sunt din bugetul național.
De asemenea, nu am acceptat ca tânărul fermier, vârsta maximă a tânărului fermier să coboare la 35 de ani. Dorim să o păstrăm la 40 de ani", a anunțat joi, 3 iunie 2021, ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR.