ULTIMELE INFORMAȚII! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a modificat Ghidul Măsurii 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19. AGROINFO vă pune la dispoziție modificările făcute în Ghid pentru ajutorul acordat fermelor de bovine care dețin până la 90 capete femele bovine adulte, cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020.
ATENȚIE! TERMENUL LIMITĂ DE DEPUNERE LA APIA A CERERII PENTRU AJUTOR ESTE 23 OCTOMBRIE 2020!
În primul rând, APIA a făcut precizarea în Ghid că fermierii, crescători de vaci, care au cerut doar ajutorul național tranzitoriu (ANT) și nu au teren sau nu au cerut sprijinul cuplat zootehnic beneficiază de ajutorul Covid 19 al cărui cuantum maxim este de 7.000 de euro pe ferma de bovine.
Un fermier beneficiar doar de ANT are cuantumul plăților directe < 5000 euro și demonstrează activitatea agricolă prin documentele specifice acordării sprijinului temporar, informează APIA.
Pe înțelesul tuturor, aveți doar ANT pentru animale, beneficiați și de acest ajutor dacă vă încadrați condițiilor stabilite de APIA pentru acordarea ajutorului Covid-19. O condiție esențială este să aveți cererea unică pentru subvenții, cererea pe care o depuneți în fiecare an la APIA, depusă anul acesta. Dacă nu aveți cererea unică depusă la APIA, nu beneficiați de acest ajutor.
Solicitantul trebuie să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată eligibilă pentru anul 2020;
Solicitantul nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei măsuri, prin PNDR 2014-2020, este menționat în Ghidul Măsurii 21.
Condiții specifice sectorului bovine:
- Solicitantul deține minimum 5 UVM și maximum 90 UVM femele adulte din specia bovine (taurine+bubaline), înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine (taurine+bubaline) pe fiecare unitate de producţie (exploatație cu cod ANSVSA);
ATENȚIE ! 1. Dacă un solicitant deține animale în mai multe exploatații cu cod ANSVA (într-o exploatație 5 UVM (femele adulte din specia bovine), în altă exploatație cu cod ANSVSA 3 UVM și în altă exploatație 6 UVM), acesta va beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine doar pentru animalele din exploatația cu 5 UVM, și pentru animalele din exploatația cu 6 UVM.
Atenție, APIA precizează în ce condiții beneficiați de ajutor dacă animalele provin din mai multe coduri ANSVSA, dacă au fost transferate într-o altă exploatație pentru pășunat și ce trebuie să scrieți în cererea de solicitare a ajutorului în cazul în care bovinele au fost transferate temporar într-o altă exploatație. APIA vă dă și exemple în Ghid în cazul în care dețineți bovinele în mai multe exploatații sau bovinele au fost transferate pentru pășunat.
Dacă animalele pentru care se fermierul solicită sprijin temporar cu caracter excepțional figurează la data de 01.07.2020, transferate temporar într-o exploatatie cu cod ANSVSA pentru pășunat, în cererea de solicitare a sprijinului temporar, cu caracter excepțional se va înscrie aceasta exploatație cu cod ANSVSA (exploatația destinație), cu condiția ca animalele să fie în proprietatea solicitantului la 01.07.2020 (figurează pe CNP-ul /CUI solicitant).
Pentru a fi eligibile aceste animale, condiția este ca din exploatația sursă să fi fost transferate către exploatația de destinație minimum 5 UVM.
Exemplul 1: un beneficiar a transferat temporar în exploatația de destinație în total un efectiv de 11 UVM din care 4 UVM dintr-o exploatație sursă cu cod ANSVSA, 5 UVM dintr-o exploatație sursă cu cod ANSVSA și alte 2 UVM dintr-o altă exploatație sursă cu cod ANSVSA. În acest caz beneficiarul poate primi sprijin temporar cu caracter excepțional doar pentru efectivul de 5 UVM provenite din exploatația sursă cu 5 UVM, care figurează pe CNP/CUI solicitant la data de 01.07.2020.
Exemplul 2: În condițiile în care animalele transferate temporar pentru pășunat ale aceluiași solicitant într-o exploatatie – 10 UVM total, provin din mai multe coduri ANSVSA, din codul 1 un efectiv de 3 UVM, din codul 2 un efectiv de 4 UVM și din codul 3 un efectiv de 3 UVM, în aceste conditii nici una din exploatații nu respectă minimul de 5 UVM /exploatatie cu cod ANSVSA.
Solicitantul trebuie să dețină la data de 01.07.2020 maximum 90 UVM femele adulte (vârsta de minimum 24 luni la data de 01.07.2020) din specia bovine (taurine+bubaline), în toate exploatațiile cu cod ANSVSA înregistrate în RNE. Dacă numărul de animale bovine (taurine+bubaline) eligibile pentru această schemă, din toate exploatațiile din cerere, depășește numărul de 90 de capete, cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine, este respinsă de la plată.
Fiecare femelă adultă din specia bovine (taurine+bubaline) pentru care se solicită sprijin, trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020. Bovinele (taurine+bubaline) înregistrate în RNE ulterior datei de 1 iulie nu vor fi eligibile pentru sprijin.
Vă reamintim cuantumul sprijinului pentru sectorul bovine/exploatație:
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.