ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.
ITP-ul este obligatoriu pentru utilajele care au motor sau care vin atașate unui autovehicul (tractor și remorcă). Prin urmare, plugul și semănătoarea, de exemplu, ies din discuție. Pe de altă parte, o inspecție tehnică pentru un tractor U445, de exemplu, costă 250 de lei și poate ajunge și la 1.100 de lei, în cazul tractoarelor mari, informează deșteptarea.ro
În mod normal, tractoarele folosite la lucrările agricole nu au nevoie de înmatriculare, cu condiția ca acestea să nu circule pe un drum public. Practic, este aproape imposibil ca un tractor să ajungă din curtea gospodarului la tarlaua din câmp fără a merge pe un drum public. În aceste condiții, proprietarii de tractoare au nevoie de înregistrare la primărie sau înmatriculare în circulație. Partea proastă este că mulți dintre fermieri au ajuns să fie amendați de poliție. Sancțiunile au fost date inclusiv proprietarilor de tractoare care, din diferite motive, nu aveau ITP-ul valabil la vehiculele cu care circulau. Problemele s-au acutizat în urma apariției unei norme, emise pe la începutul anului, de Ministerul de Interne, prin care se interzicea primăriilor eliberarea de numere pentru tractoare și utilaje agricole, dacă acestea nu au, printre altele, Inspecția Tehnică Periodică (ITP).
Noi ne deplasăm în comune pentru a face aceste verificări, în vederea eliberării documentelor necesare deplasării tractoarelor, dar numai la solicitările autorităților. În felul acesta, degrevăm activitatea Registrului care și așa este extrem de solicitat. Dispunem de un laborator mobil modern și performant cu ajutorul căruia putem efectua aceste operațiuni. Până acum, am avut solicitări din partea primăriilor din Onișcani, Filipești și Gura Văii. Am avut, de exemplu, o speță unde erau patru utilaje vechi și vreo trei nou-nouțe. Fiecare a făcut solicitare, s-a stabilit data, locul și am trimis specialiștii, spun reprezentanții RAR Bacău.
Am primit o hârtie de la RAR prin care ne anunțau că se pot deplasa de la Bacău pentru a face aici ITP-ul, dar, deocamdată, niciun fermier nu s-a arătat interesat. Eu pot, de exemplu, să sun pe la cei din comună despre care știu că au tractoare, să le zic de facilitatea asta. Pentru că, știe toată lumea, nu e simplu să urci tractorul pe o platformă, să te deplasezi atâția kilometri până în Bacău, ca să faci inspecția tehnică. Sunt cheltuieli, eforturi etc, iar fermierul nici nu are timp de asta, el se preocupă de cultura lui, spune un primar din județ.