Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

ASTĂZI prima zi de plată avans subvenții APIA! Ce se întâmplă cu plățile fermierilor, crescătorilor animale!

Publicat: 16 octombrie 2023 - 07:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, 16 octombrie 2023, e fixată ca prima zi de plată a avansului la subvențiile APIA cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Însă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a anunțat nimic legat de demararea plăților. Dealtfel, de la plecarea lui Adrian Pintea de la șefia APIA, comunicarea cu APIA a avut de suferit. Noul director general nu comunică săptămânal noutățile de la APIA, așa cum proceda Adrian Pintea. Comunicarea a intrat într-o pauză, se pare.

Ce se întâmplă cu plata în avans a subvențiilor fermierilor, crescătorilor de animale? Anul trecut, încă de la miezul nopții când s-a dat startul plăților și primii bani au pornit spre județe, conducerea APIA ne-a informat despre mersul plăților. Astăzi, liniște la APIA. Din informațiile obținute de Agroinfo, hotărârea de Guvern prin care sunt aprobate schemele de plată care intră la plata avansului și cuantumurile pe hectar și cap animal nu a fost încă adoptată de Guvern. Se pare că s-a împiedicat la avizarea într-un minister.

Guvernul se va întruni astăzi în ședință, însă e o ședință comună cu Guvernul Ucrainei, desfășurată la Kiev, după cum a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Dat fiind contextul, șansele sunt mici să se ia și decizia mult așteptată de fermieri, crescători de animale.

cerere apia 2023_b

Fostul director general APIA, Adrian Pintea, actualmente secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunțat că prima zi de plată avans este 16 octombrie 2023 și procentul care intră la plata avansului din cuantumul subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, adică plăți directe, 70% din sumă, și procentul din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, agro-mediu și climă, 85%. Anul acesta e diferit, o nouă politică agricolă comună, noi scheme care le înlocuiesc pe cele vechi, au fost introduse eco-schemele. Însă conducerea APIA e datoare să le explice fermierilor ce se întâmplă cu banii lor, e dreptul fermierilor să știe. 

"În data de 16 octombrie, toți fermierii, toți cei 793.000 care au depus cerere pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului. Lucrul bun este că noi am făcut o solicitare de supimentare a acordării acestor forme de sprijin. Știm că toate subvențiile se acordă, în primul rând, din FEGA, inițial 50%, prin demersurile făcute de către domnul ministru Barbu, împreună cu echipa, s-a făcut o solicitare la Comisia Europeană pentru mărirea acestei forme de sprijin, Comisia a aprobat și pentru România, astfel încât pentru anul 2023, pentru plata FEGA este 70% din suma totală pe care tu ca fermier trebuie să o primești, iar din FEADR, adică acele forme pentru agro-mediu și climă, de 85%," a anunțat Pintea.

Conducerea APIA este obligată să iasă astăzi cu un comunicat în care să le explice fermierilor ce se întâmplă cu banii lor. 

Vizualizat: 15595 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii