AJUTOR FERMIERI. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 8 decembrie 2020, pe site-ul oficial, un proiect de Ordin al ministrului agriculturii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat "Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole" în cadrul PNDR 2014-2020.
Potrivit proiectului de Ordin, valoarea totală estimată a ajutorului de stat care va fi acordat în cadrul schemei, angajată pe durata de aplicare a acesteia, este echivalentul în lei a 70,5 milioane euro contribuţie publică pentru sM4.2.
Sprijinul public nerambursabil se compune din:
- max. 85% contribuţie europeană - FEADR şi min. 15% contribuţie naţională de la bugetul de stat pentru regiunile de dezvoltare ale României, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov;
- max. 75% contribuţie europeană - FEADR şi min. 25% contribuţie naţională de la bugetul de stat pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.
Contribuţia europeană şi contribuţia naţională de la bugetul de stat pot fi revizuite în funcţie de modificările PNDR 2014-2020 care se aprobă de Comisia Europeană
Numărul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul schemei este de 165 beneficiari pentru sM4.2.
Proiectul de Ordin, publicat astăzi de MADR, modifică Ordinul 1198/2018 pentru aprobarea schemei de ajutor de stat "Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole" în cadrul PNDR 2014-2020.
Schema vizează acțiunile specifice și beneficiarii eligibili conform fișelor tehnice ale submăsurii 4.2. - Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole și submăsurii 4.2a - Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol.
În cadrul schemei se acordă ajutor de stat regional pentru investiții sub formă de grant și acesta constă în rambursarea cheltuielilor eligibile suportate și plătite de către beneficiar.
Ajutorul se acordă în urma selectării și notificării beneficiarului privind acceptarea cererii de finanțare, urmată de încheierea contractului de finanțare între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și beneficiar. Contractele de finanțare vor fi încheiate cel târziu până pe 31 decembrie 2020. Contractul trebuie să facă referire expresă la faptul că se acordă un ajutor de stat în baza Regulamentului GBER și valoarea acestuia.
Plata efectivă a ajutorului se efectuează eșalonat, în tranșe conforme etapelor de execuție, în urma prezentării de către beneficiar a cererilor de plată și a documentelor justificative de plată, prevăzute în procedurile specifice ale AFIR. Plata ajutorului către beneficiarii schemei se poate face până la 31 decembrie 2023.
Prevederile schemei se aplică tuturor întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili, așa cum sunt definiți în fișele sM4.2 și sM4.2a;
b) demonstrează capacitatea de asigurare a cofinanțării investiției;
c) demonstrează că profitul mediu anual, ca medie a ultimilor 3 ani fiscali, nu depășește de 4 ori valoarea sprijinului solicitat;
d) prezintă cazier judiciar și fiscal fără înscrisuri pentru întreprindere, respectiv cazier judiciar fără înscrisuri pentru reprezentantul legal al acesteia;
e) nu sunt considerate "întreprinderi în dificultate";
f) nu se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu au activitatea suspendată sau alte situații similare reglementate de lege;
g) la data depunerii cererii de finanțare nu înregistrează debite la bugetul de stat, respectiv bugetele locale sau debite provenind din neplata contribuțiilor de asigurări sociale, a contribuțiilor de asigurări pentru șomaj, a contribuției de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și a contribuțiilor pentru asigurările sociale de sănătate;
h) nu sunt întreprinderi care fac subiectul unui ordin de recuperare încă neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei sau a unui alt furnizor de ajutor de stat ori de minimis privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal și incompatibil cu piața comună.