Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, suplimntarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 150 de milioane de lei. În solicitarea făcută către Guvern, pentru rectificarea bugetară, MADR a solicitat o sumă mult mai mare pentru plăți și ajutoare către fermieri, crescători de animale. MADR a cerut credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei.
”În ședința de guvern de astăzi am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021 - prima rectificare bugetară pentru acest an. Câteva elemente importante: la baza rectificării stă o reevaluare a Produsul Intern Brut în lumina informațiilor pe care le-am avut chiar şi astăzi referitor la creșterea economică; Produsul Intern Brut are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde, față de 1,11 miliarde la începutul anului. Aici aș vrea să fac o paranteză să vă aduc aminte, sau ar trebui să ne uităm cu toții, că în prima parte a anului investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție.
Cred că în trimestrul II am avut o contribuție de peste 5% din creșterea economică, cinci puncte procentuale, de fapt, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice. Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% față de o estimare inițială de 4,3%. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 80 de miliarde la 83,8 miliarde și acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu, la finalul ședinței Executivului.
Premierul României a adăugat că patru ministere au primit sumele cele mai mari la rectificare.
"Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare bugetară: Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor, Ministerul Transporturilor. Acestea sunt primele patru ministere care primesc cele mai mari sume la rectificarea bugetară. Şi acum intrăm în detaliu: Ministerul Sănătății - 3,7 miliarde de lei. La capitolul Sănătate, după rectificare, sunt mai mult cu 3 miliarde de lei decât în 2020. Deci față de anul trecut, când eram în plină pandemie, anul acesta alocăm cu 3 miliarde de lei mai mult la Sănătate și cu 4,4 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018. Suntem într-un an important, în care am alocat sume importante Ministerului Sănătății.
Ministerul Finanțelor - Acțiuni Generale. Am văzut că este o mare dezbatere despre suma care este inclusă la Ministerul Finanțelor - Acțiuni Generale. Aș vrea doar să vă spun că până acum am strâns cereri de un miliard de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale în urma inundațiilor din acest an. Sunt orașe, sate, comune unde sunt distruse drumuri, poduri ş.a.m.d. și sumele pe care acestea ni le cer în urma inundațiilor sunt de un miliard de lei. Şi sunt mai multe astfel de lucruri acolo.
Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice are un plus de 2,3 miliarde de lei: 2 miliarde pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, 200 de milioane de lei pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social ș.a.m.d.;
Ministerul Educației - un plus de 964 de milioane de lei; Ministerul Investițiilor - un plus de 760 de milioane de lei; Transporturi - 660 de milioane de lei; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - 533 de milioane", a mai spus premierul.
Ministerul Agriculturii + 150,0 milioane lei. Se propune alocarea de sume suplimentare necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei utilizată în agricultură pentru trimestrul II al anului 2021 (+150 milioane lei), pentru realizarea Programului național antigrindină (+26,0 milioane lei), pentru onorarea obligațiilor de plată stabilite în sarcina agențiilor de plăți (+2,0 milioane lei), precum și pentru plata despăgubirilor civile aflate în sarcina instituțiilor publice din subordine (+1,1 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului s-au identificat economii la transferuri între unități ale administrației publice (-29,1 milioane lei), este precizat în proiectul de rectificare bugetară.