Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Aproape JUMĂTATE de MILION de HECTARE de TEREN AGRICOL, scoase la VÂNZARE între 2014 şi 2017!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 20:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NE VINDEM ŢARA! Cetăţenii străini deţin tot mai mult teren agricol în România, dar autorităţile române au tot amânat modificarea legii care ar putea preveni acest fenomen. Comisia Europeană ne dă exemplu negativ, iar noi nu avem nici măcar statistici oficiale despre cât teren cumpără străinii în ţara noastră.

Între 40% şi 70% din terenurile arabile ale României au fost vândute străinilor, fenomen ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, a dezvăluit deputatul Marius Pașcan, într-o conferință de presă susținută pe 19 octombrie 2017, la Târgu Mureş. Pașcan afirmă că vânzarea terenurilor către străini este văzută ca „îngrijorătoare” inclusiv de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.

Într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, Paşcan i-a solicitat acestuia să îi comunice datele oficiale deţinute de Ministerul Agriculturii privind vânzarea terenurilor din România către cetăţenii străini. În răspunsul MADR, prezentat presei de către Marius Pașcan pe 19 octombrie, se arată că, începând din 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, suprafaţa totală din ofertele de vânzare trece de 434.000 ha, fără însă a se preciza câte oferte de cumpărare aparţin străinilor sau ce suprafaţă a fost cumpărată de aceştia.

AGROINFO v-a informat despre acest subiect AICI: COMISIA EUROPEANĂ, mesaj pentru ROMÂNI: VĂ VINDEŢI ŢARA şi NU FACEŢI NIMIC pentru A CONTRACARA acest fenomen!

PROIECT PENTRU MODIFICAREA LEGII DE VÂNZARE/CUMPĂRARE A TERENURILOR AGRICOLE

Pe 25 octombrie 2017, la Senat a fost înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă de modificare a Legii 17/2014 care reglementează vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole din extravilan. Proiectul stabileşte o nouă ordine a preemtorilor şi condiţii mai restrictive pentru cei care vor să cumpere teren agricol în România.

Proeictul de lege propune ca ordinea celor care vor avea drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan să fie următoarea: coproprietari şi rude până la gradul I, arendași, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), respectiv proprietari de terenuri agricole vecini.

De asemenea, în proiect se prevede că persoanele fizice care vor să cumpere teren agricol în România trebuie să aibă reşedinţa/domiciliul pe raza UAT-ului unde se află terenul oferit spre vânzare și să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului respectiv cu minim 5 ani înainte anului de publicare a ofertei de vânzare. Excepţie de la aceste reguli fac tinerii fermieri. Aceleaşi condiţii sunt impuse și pentru persoanele juridice. În plus, acestea trebuie să dovedească, prin documente fiscale, că veniturile obținute din activități agricole reprezintă minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii trei ani.

În expunerea de motive a modificărilor propuse de PSD la vânzarea terenurilor agricole se arată că, în perioada 2014 - semestrul I din 2017, aproape 470.000 ha de teren agricol au fost scoase la vânzare, conform Legii 17/2014: 59.000 ha în 2014, 173.000 ha în 2015, 145.000 ha în 2016 şi 93.000 ha în primul semestru din 2017. Aceste date reflectă doar intenţia de vânzare. Date certe privind tranzacţiile cu terenuri agricole sunt deţinute la nivelul notariatelor, precizează iniţiatorii proiectului.

terenuri-de-sus_bROMÂNIA, EXEMPLU NEGATIV ÎN RAPOARTELE UE

Un raport al Parlamentului European din 2015 privind acapararea terenurilor agricole în UE arăta că printre primii 100 de investitori din agricultura românească în anul 2011 erau companii cu legături în Liban, Italia, Lituania, Danemarca, Olanda, Franța, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Austria.

Deşi nu existau nici atunci, cum nu există nici acum statistici oficiale privind proprietarii străini de terenuri agricole din România, acelaşi raport european citează surse ce estimează că, în 2015, aproape 10% din terenurile agricole din țara noastră aveau proprietari din afara UE, în timp ce alte 20%-30% din terenuri erau controlate de investitori din Uniunea Europeană.

Vizualizat: 2933 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

NOUA LEGE A PĂMÂNTULUI! Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a iniţiat un proiect legislativ prin care proprietarii de terenuri agricole sunt obligaţi să le folosească strict în scop agricol, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare. Politicianul explică detaliile din această iniţiativă şi efectele sale, dacă va deveni lege, într-o declarație susținută, pe 31 octombrie, în Parlamentul României.

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

RESTRICȚII LA VÂNZAREA PĂMÂNTULUI! Vom cumpăra terenuri prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) și le vom da tinerilor fermieri. Terenul nu va mai pute fi pus gaj pentru contractele de împrumut, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agrcultură din Camera Deputaților, pentru Viața Satului, TVR1. Proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole prevede și alte restricții.

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

COMUNICAT! Cea mai importantă știre a zilei de 12 octombrie 2017 este decizia Comisiei Europene de a elabora orientări menite să ajute statele membre să protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculațiile excesive de prețuri și concentrarea proprietății, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), într-un comunicat transmis AGROINFO.

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

NE-AM ÎNSTRĂINAT MOȘTENIREA! Străinii care dețin terenuri agricole în România preferă să le vândă altor străini în detrimentul românilor, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD, joi, la Arad, unde a vizitat Combinatul Agroindustrial Curtici. Social-democrații pregătesc o nouă lege care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole. Proiectul va fi, cât de curând, supus dezbaterii în Parlamentul României. Cât dețin străinii din pământul românesc și ce ne-a mai rămas, nouă, românilor, de cumpărat?

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

VIZITĂ LA ARAD! Românii vor avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, joi, la Arad, unde se află într-o vizită de lucru alături de ministrul agriculturii, Petre Daea. Șeful social-democraților a anunțat că se pregătește o nouă lege privind vânzarea terenurilor agricole.

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

PROIECT DE ORDONANȚĂ! Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local, se arată în proiectul ordonanței de modificare a Codului Fiscal, publicat pe pagina Ministerului Finanțelor.

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

INFORMAȚII CARE VĂ AJUTĂ SĂ VĂ REZOLVAȚI PROBLEMELE! Președinta Camerei Notarilor Publici București, Laura Badiu, vă explică în detaliu cum să procedați pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole moștenite, chiar dacă nu sunt în țară toți moștenitorii sau chiar dacă unul dintre moștenitori nu este de găsit.

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

CLASAMENT OFICIAL! Proprietarii de teren din România au vândut peste 54.000 de loturi agricole în primele cinci luni ale anului, anunță într-o statistică Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe tranzacționări cu terenuri agricole au fost înregistrate în luna mai 2017.

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.

Alte articole in aceasta categorie

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 21:17

SUSPECT. Carabinierii au arestat în aceste zile în Italia un român în vârstă de 22 de ani, suspectat că ar fi ucis doi frați italieni. Victimele au fost descoperite fără viață în luna iunie a acestui an la Caltanissetta, în Sicilia. Unul dintre frați era pe jumătate carbonizat, iar celălalt avea craniul sfărâmat. Cei doi frați erau ciobani, la fel și presupusul ucigaș. Scandalul ar fi pornit de la pășune, informează ANSA, agenție italiană de știri.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

28 septembrie 2020 - 17:45

TERMEN APIA 29 SEPTEMBRIE 2020. O singură zi a mai rămas pentru depunerea cererilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat crescătorilor de bovine care dețin minim 91 de capete bovine femele. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/cap de bovină femelă cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 16:34

ULTIMA ZI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că se depun cererile de solicitare a ajutoarelor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19, până la data de 29.09.2020, inclusiv.

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

28 septembrie 2020 - 10:59

GERMANIA. Guvernul german ia în considerare acordarea unui ajutor fermierilor, după scăderea preţurilor cărnii de porc, în urma descoperirii a 32 de mistreţi infectaţi cu pestă porcină africană, în landul Brandenburg, din estul ţării, a anunţat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ddddd
|
11. 03, 2017. Friday 07:36
Nu cred o iota din ceea ce scriu jurnalistii in acest articol. Oricum agricultura in Romania este undeva in Evul mediu! Poate cu asa gandire tot in Evul mediu va ramane! De aceea pleaca intelectualii din tara, n-au ce cauta!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii