KWS+
Reclama header after big part 2

Aproape JUMĂTATE de MILION de HECTARE de TEREN AGRICOL, scoase la VÂNZARE între 2014 şi 2017!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 20:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NE VINDEM ŢARA! Cetăţenii străini deţin tot mai mult teren agricol în România, dar autorităţile române au tot amânat modificarea legii care ar putea preveni acest fenomen. Comisia Europeană ne dă exemplu negativ, iar noi nu avem nici măcar statistici oficiale despre cât teren cumpără străinii în ţara noastră.

Între 40% şi 70% din terenurile arabile ale României au fost vândute străinilor, fenomen ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, a dezvăluit deputatul Marius Pașcan, într-o conferință de presă susținută pe 19 octombrie 2017, la Târgu Mureş. Pașcan afirmă că vânzarea terenurilor către străini este văzută ca „îngrijorătoare” inclusiv de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.

Într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, Paşcan i-a solicitat acestuia să îi comunice datele oficiale deţinute de Ministerul Agriculturii privind vânzarea terenurilor din România către cetăţenii străini. În răspunsul MADR, prezentat presei de către Marius Pașcan pe 19 octombrie, se arată că, începând din 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, suprafaţa totală din ofertele de vânzare trece de 434.000 ha, fără însă a se preciza câte oferte de cumpărare aparţin străinilor sau ce suprafaţă a fost cumpărată de aceştia.

AGROINFO v-a informat despre acest subiect AICI: COMISIA EUROPEANĂ, mesaj pentru ROMÂNI: VĂ VINDEŢI ŢARA şi NU FACEŢI NIMIC pentru A CONTRACARA acest fenomen!

PROIECT PENTRU MODIFICAREA LEGII DE VÂNZARE/CUMPĂRARE A TERENURILOR AGRICOLE

Pe 25 octombrie 2017, la Senat a fost înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă de modificare a Legii 17/2014 care reglementează vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole din extravilan. Proiectul stabileşte o nouă ordine a preemtorilor şi condiţii mai restrictive pentru cei care vor să cumpere teren agricol în România.

Proeictul de lege propune ca ordinea celor care vor avea drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan să fie următoarea: coproprietari şi rude până la gradul I, arendași, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), respectiv proprietari de terenuri agricole vecini.

De asemenea, în proiect se prevede că persoanele fizice care vor să cumpere teren agricol în România trebuie să aibă reşedinţa/domiciliul pe raza UAT-ului unde se află terenul oferit spre vânzare și să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului respectiv cu minim 5 ani înainte anului de publicare a ofertei de vânzare. Excepţie de la aceste reguli fac tinerii fermieri. Aceleaşi condiţii sunt impuse și pentru persoanele juridice. În plus, acestea trebuie să dovedească, prin documente fiscale, că veniturile obținute din activități agricole reprezintă minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii trei ani.

În expunerea de motive a modificărilor propuse de PSD la vânzarea terenurilor agricole se arată că, în perioada 2014 - semestrul I din 2017, aproape 470.000 ha de teren agricol au fost scoase la vânzare, conform Legii 17/2014: 59.000 ha în 2014, 173.000 ha în 2015, 145.000 ha în 2016 şi 93.000 ha în primul semestru din 2017. Aceste date reflectă doar intenţia de vânzare. Date certe privind tranzacţiile cu terenuri agricole sunt deţinute la nivelul notariatelor, precizează iniţiatorii proiectului.

terenuri-de-sus_bROMÂNIA, EXEMPLU NEGATIV ÎN RAPOARTELE UE

Un raport al Parlamentului European din 2015 privind acapararea terenurilor agricole în UE arăta că printre primii 100 de investitori din agricultura românească în anul 2011 erau companii cu legături în Liban, Italia, Lituania, Danemarca, Olanda, Franța, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Austria.

Deşi nu existau nici atunci, cum nu există nici acum statistici oficiale privind proprietarii străini de terenuri agricole din România, acelaşi raport european citează surse ce estimează că, în 2015, aproape 10% din terenurile agricole din țara noastră aveau proprietari din afara UE, în timp ce alte 20%-30% din terenuri erau controlate de investitori din Uniunea Europeană.

Vizualizat: 2990 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

NOUA LEGE A PĂMÂNTULUI! Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a iniţiat un proiect legislativ prin care proprietarii de terenuri agricole sunt obligaţi să le folosească strict în scop agricol, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare. Politicianul explică detaliile din această iniţiativă şi efectele sale, dacă va deveni lege, într-o declarație susținută, pe 31 octombrie, în Parlamentul României.

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

RESTRICȚII LA VÂNZAREA PĂMÂNTULUI! Vom cumpăra terenuri prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) și le vom da tinerilor fermieri. Terenul nu va mai pute fi pus gaj pentru contractele de împrumut, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agrcultură din Camera Deputaților, pentru Viața Satului, TVR1. Proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole prevede și alte restricții.

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

COMUNICAT! Cea mai importantă știre a zilei de 12 octombrie 2017 este decizia Comisiei Europene de a elabora orientări menite să ajute statele membre să protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculațiile excesive de prețuri și concentrarea proprietății, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), într-un comunicat transmis AGROINFO.

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

NE-AM ÎNSTRĂINAT MOȘTENIREA! Străinii care dețin terenuri agricole în România preferă să le vândă altor străini în detrimentul românilor, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD, joi, la Arad, unde a vizitat Combinatul Agroindustrial Curtici. Social-democrații pregătesc o nouă lege care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole. Proiectul va fi, cât de curând, supus dezbaterii în Parlamentul României. Cât dețin străinii din pământul românesc și ce ne-a mai rămas, nouă, românilor, de cumpărat?

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

VIZITĂ LA ARAD! Românii vor avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, joi, la Arad, unde se află într-o vizită de lucru alături de ministrul agriculturii, Petre Daea. Șeful social-democraților a anunțat că se pregătește o nouă lege privind vânzarea terenurilor agricole.

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

PROIECT DE ORDONANȚĂ! Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local, se arată în proiectul ordonanței de modificare a Codului Fiscal, publicat pe pagina Ministerului Finanțelor.

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

INFORMAȚII CARE VĂ AJUTĂ SĂ VĂ REZOLVAȚI PROBLEMELE! Președinta Camerei Notarilor Publici București, Laura Badiu, vă explică în detaliu cum să procedați pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole moștenite, chiar dacă nu sunt în țară toți moștenitorii sau chiar dacă unul dintre moștenitori nu este de găsit.

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

CLASAMENT OFICIAL! Proprietarii de teren din România au vândut peste 54.000 de loturi agricole în primele cinci luni ale anului, anunță într-o statistică Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe tranzacționări cu terenuri agricole au fost înregistrate în luna mai 2017.

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.

Alte articole in aceasta categorie

CUM OBȚINEȚI TEREN AGRICOL DE LA ADS! ACTE NECESARE! TERENURI DISPONIBILE!

CUM OBȚINEȚI TEREN AGRICOL DE LA ADS! ACTE NECESARE! TERENURI DISPONIBILE!

19 ianuarie 2021 - 07:41

TERENURI AGRICOLE PENTRU TINERII FERMIERI. Agenția Domeniilor Statului (ADS) a deschis ieri, 18 ianuarie 2021, cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor pentru concesionarea terenurilor agricole către tinerii fermieri. AGROINFO vă spune cum depuneți cererea, actele de care aveți nevoie și terenurile agricole care sunt libere de contract.

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

18 ianuarie 2021 - 17:52

COMUNICAT! Recomandările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.
 

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

18 ianuarie 2021 - 17:36

ANUNȚ MINISTERUL AGRICULTURII! Printr-un proiect de ordonanță de urgență care modifică Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, 18 ianuarie 2021, suma destinată pentru plata subvențiilor fermierilor pentru anii 2021-2022.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

18 ianuarie 2021 - 16:56

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 18 ianuarie 2021, proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt puse în aplicare prevederile Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

18 ianuarie 2021 - 12:34

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează că Agenția Domeniilor Statului a demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în suprafață de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maxim 40 de ani.

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

18 ianuarie 2021 - 10:02

SCRISOARE DESCHISĂ. Apicultorii români îi transmit ministrului agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin care-i cer să anuleze autorizațiile eliberate pentru acest an pentru utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de sfeclă de zahăr și floarea soarelui. Apicultorii au transmis astăzi scrisoarea către AGROINFO.

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

18 ianuarie 2021 - 09:16

ÎN ROMÂNIA, VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII A LUAT AMPLOARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va schimba paradigma, modelul, în acest an pentru a-i împiedica pe vânătorii de subvenții să ia banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul a spus pe șleau că sunt asociații profesionale ale fermierilor care-i ajută pe acești vânători de subvenții să ajungă la bani, în dezavantajul adevăraților fermieri și crescători de animale.

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

18 ianuarie 2021 - 08:02

ATENȚIE! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv se depun cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ddddd
|
11. 03, 2017. Friday 07:36
Nu cred o iota din ceea ce scriu jurnalistii in acest articol. Oricum agricultura in Romania este undeva in Evul mediu! Poate cu asa gandire tot in Evul mediu va ramane! De aceea pleaca intelectualii din tara, n-au ce cauta!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii