Plata APIA pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pe înverzire, de care beneficiază anul acesta fermierii, dar și crescătorii de animale care dețin pășuni, în cuantum de 57,89 euro/ha, pentru acest an, este încasată de fermierii care respectă și această condiție stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Despre ce condiție e vorba?
Potrivit informațiilor obținute de Agroinfo de la APIA, pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, conform art. 1, punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 2333/2015, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în Anexa 12 la Ordinul MADR nr. 45/2021 (mai jos).
Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra acestor modificări pâna la data de 15 octombrie a anului de cerere.
Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau de intenţia de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.
Perioada de însămânţare a stratului vegetal se încheie la 1 octombrie.
Vă reamintim cuantumul plăților directe pe suprafață pentru acest an:
Schema de plată unică pe suprafață - 95,4751 euro/ha
Plata redistributivă
-primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5,0000 euro/ha
-al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,1457 euro/ha
Plata pentru înverzire 57,8931 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri 40,4514 euro/ha