Anul 2023 este anul constituirii dreptului de primă pentru ANTZ 7, ajutor național tranzitoriu vaca de lapte, subvenție achitată fermierilor de la bugetul de stat. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informații legate de plata ANTZ 7, cazurile speciale la plata ANTZ 7.
Condiții de acordare ANTZ 7 vacă lapte - plată decuplată de producţie!
"Condițiile de acordare ANTZ 7 sunt stabilite în funcție de data înființării și perioadei de referință a exploatației cu cod ANSVSA.
Data de înființare a exploatației este data intrării primului animal (din specia bovine/ovine/caprine/porcine) în exploatația cu cod ANSVSA.
Perioada de referință se dermină astfel:
Pentru fermierii care au valorificat o cantitate de minimum 3 tone lapte în exploatații cu cod ANSVSA înființate până la data de 31.12.2018, perioada de referință este 01.01.2018-31.12.2018.
Pentru fermierii care au valorificat o cantitate de minimum 3 tone lapte în exploatații cu cod ANSVSA înființate în intervalul cuprins între 01.01.2019 - 28.02.2023, perioada de referință este 01.03.2022- 28.02.2023.
În cazul fermierilor care solicită ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA cu perioadă de referință 01.01.2018-31.12.2018, intervenția se acordă dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- la data solicitării ANTZ 7 exploatația este înregistrată în BND;
- la data solicitării ANTZ 7, în exploatația cu cod ANSVSA cu an de referință 2018, fermierul a produs și valorificat o cantitate de minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în anul 2018;
- fermierul a produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte, per exploatație cu cod ANSVSA, în perioada de referință 01.01.2018-31.12.2018.
Plata ANTZ pentru fermierii cu perioadă de referință 01.01.2018 - 31.12.2018 se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în anul 2018.
În cazul fermierilor care solicită ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA cu perioadă de referință 01.03.2022-28.02.2023, intervenția se acordă dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- la data solicitării ANTZ 7 exploatația este înregistrată în BND;
- fermierul a produs și valorificat o cantitate de minimum 3 tone de lapte, per exploatație cu cod ANSVSA, în perioada de referință 01.03.2022-28.02.2023.
Plata ANTZ pentru fermierii cu perioadă de referință 01.03.2022-28.02.2023 se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte per exploatația cu cod ANSVSA, produsă și valorificată în 01.03.2022-28.02.2023.
Cazuri speciale:
1. Cazul în care solicitantul este persoană fizică iar cantitatea de lapte a fost valorificată de PFA/II/IF, în exploatația cu cod ANSVSA, în perioada de referință.
Persoana fizică poate solicita ANTZ 7, în exploatația cu cod ANSVSA, cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință de PFA/II/IF, dacă:
- solicită ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA din perioada de referință;
- exploatația cu cod ANSVSA este înregistrată în BND la data solicitării ANTZ 7;
- solicitantul persoană fizică face dovada că fost administratorul PFA/II/IF, și
- PFA/II/IF este radiată/închisă la data solicitării ANTZ 7
Pentru cazul de mai sus fermierul solicitant ANTZ 7 va depune copia certificatului de înregistare fiscală și/sau certificatul constatator eliberat/e de ONRC sau și copia certificatului de radiere PFA/II/IF.
2. Cazul în care solicitantul este PFA/II/IF iar cantitatea de lapte a fost valorificată de persoana fizică (fost administrator al PFA/II/IF) în exploatația cu cod ANSVSA, în perioada de referință. PFA/II/IF poate solicita ANTZ 7, în exploatația cu cod ANSVSA, cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință de persoana fizică, dacă:
- solicită ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA din perioada de referință;
- exploatația cu cod ANSVSA este înregistrată în BND la data solicitării ANTZ 7;
- în perioada de referință administratorul PFA/II/IF a valorificat lapte ca persoană fizică, în exploatația cu cod ANSVSA.
Pentru cazul de mai sus fermierul solicitant ANTZ 7 va depune copia certificatului de înregistare fiscală și/sau certificatul constatator eliberat/e de ONRC.
3. Cazul în care cantitatea de lapte a fost valorificată de soția/soțul solicitantului, în exploatația cu cod ANSVSA, în perioada de referință.
Fermierul poate solicita ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA pentru cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință de soția/soțul fermierului solicitant, dacă:
- solicită ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA din perioada de referință;
- la data solicitării exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND.
Pentru cazul de mai sus fermierul solicitant ANTZ 7 va depune copia certificatului căsătorie.
4. Cazul în care solicitantul ANTZ 7 este persoană juridică rezultată dintr-o reorganizare a persoanei juridice (fuziune, diviziune) care a valorificat lapte în perioada de referință, în exploatația cu cod ANSVSA înregistrată în BND (Baza Națională de Date):
Fermierul poate solicita ANTZ 7 în exploatația cu cod ANSVSA, pentru cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință sub o altă formă de organizare a solicitantului persoană juridică, dacă:
- solicită ANTZ în exploatația cu cod ANSVSA din perioada de referință;
- la data solicitării, exploatația cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND.
Pentru cazul de mai sus fermierul solicitant ANTZ 7 va depune copii de pe următoarele documente:
Reorganizare prin fuziune:
- hotărârile adunărilor generale ale asociaților/ acționarilor fiecăreia din societățile participante privind aprobarea fuziunii;
- actul constitutiv al societății absorbante actualizat conform modificărilor intervenite în urma fuziunii;
reorganizare prin diviziune:
- hotărârea adunării generale a fiecăreia din persoanele juridice implicate, privind aprobarea divizării.
Anul 2023 este anul constituirii dreptului de primă pentru ANTZ 7. În fiecare an de solicitare, ulterior constituirii dreptului de primă pentru ANTZ 7, solicitantul trebuie să producă în perioada de referință și să valorifice minimum 30% din cantitatea produsă și valorificată în perioada de referință.
ANTZ 7 nu se supune aplicării normelor privind condiționalitatea, referitoare la următoarele domenii:
- clima, mediul, inclusiv apa, solul și biodiversitatea ecosistemelor;
- sănătatea publică și sănătatea plantelor;
- bunăstarea animalelor
ANTZ 7 nu se supune controlului la fața locului," precizează APIA.