Plata APIA de 46 euro pe hectar, cine beneficiază de acești bani și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de fermierii care vor să ia în anul 2023 această subvenție agricolă. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
"Prezentarea de astăzi aduce în atenția potențialilor beneficiari Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), intervenție gestionată de APIA - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României.
Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier.
Intervenția CIS-YF contribuie la creșterea veniturilor acestora, după perioada de instalare și ulterior.
Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 12.880.000,00 euro. Cuantumul unitar planificat de 46,00 euro / ha.
Sunt eligibile la plată doar primele 50 ha din orice fermă, indiferent de dimensiunea maximă.
Sprijinul de bază pentru venit pentru tinerii fermieri reprezintă acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității și se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili, respectiv:
Tânărul fermier este definit conform secțiunii specifice din PNS (capitolul 4);
Tânărul fermier este instalat pentru prima data ca șef al exploatației;
Tânărul fermier este eligibil la plata BISS.
Tinerii fermieri care solicită CIS-YF în perioada de programare PAC 2023-2027 au termen limită de solicitare a plății de maximum 24 de luni de la instalare ca tânăr fermier în mediul rural (înființat fermă), cu respectarea cumulativă a condițiilor de eligibilitate mai-sus menționate.
În continuitate cu programarea anterioară, fermierii care au beneficiat de această plată integral, în perioada de programare PAC 2014-2020, nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit al acestei intervenții în perioada 2023-2027.
În schimb, dacă tinerii fermieri nu au beneficiat de sprijinul integral, în baza perioadei de programare 2014-2020 și în programarea de tranziție la noul PAC 2021-2022, au dreptul la plata finanțărilor în perioada de programare 2023-2027, până la data limită din cei 5 ani prevăzuți, cu menținerea condițiilor de eligibilitate prevăzute la momentul acordării sprijinului.
Din perioada pentru care se acordă acest sprijin se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a solicitării de sprijin pentru tinerii fermieri," a explicat APIA.
Pentru detalii privind Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) vă rugăm să accesați:Plan Național Strategic 2023-2027.