Adama
Vinasa Rompak

APIA ajutoare apicultori: Adeverință ANZ cu numărul de familii de albine, cod identificare APIA!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că până la data de 2 mai 2022 apicultorii care vor să obțină ajutoarele din cadrul Programului Național Apicol trebuie să depună cererea de intenție. APIA vine cu informații importante pentru apicultori, acte de care au nevoie aceștia pentru a obține ajutoarele financiare.

"Formularul cererii de intenţie este disponibil pe pagina web a APIA sau este pus la dispoziția solicitanţilor de către funcţionarii CJ APIA. Depunerea cererilor de intenţie împreună cu documentele atasate cererii se realizează la nivelul centrelor județene APIA. Cererea de intenție şi documentele atasate cererii pot fi scanate/fotografiate şi transmise la APIA prin intermediul mijloacelor electronice la adresa de e-mail a Centrului Județean sau pot fi depuse la Registratura Centrului Judetean/ Centrului Mun. Bucureşti.

⦁ Etape:
⦁ În cazul în care solicitantul nu deţine cod unic de identificare APIA , acesta trebuie să solicite la APIA Centrul judeţean/Centrul Municipiului București acordarea codului unic de identificare care este generat de Registrul Unic de Identificare APIA. Acesta se acordă în urma completării formularului de atribuire a codului unic de identificare(care este pus la dispoziția solicitanților de către personalul APIA). Totodată, în momentul depunerii formularului de atribuire a codului unic de identificare solicitanții au obligația să prezinte documentul de identificare financiară care trebuie să conțină următoarele date: denumirea, adresa băncii, codul IBAN al contului bancar activ pe teritoriul României si o copie a certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscală,/CI ,după caz.
⦁ Înainte de emiterea facturii proforme/facturii fiscale pentru produsele menționate în cererea de intenție apicultorul trebuie sa solicite către ANZ  (Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.) eliberarea adeverinței cu numărul de familii de albine deținute;
⦁ Până la data de 02 Mai 2022 solicitanţii măsurilor A1-A5, C4 şi D3 vor depune la centrul judeţean APIA sau vor transmite prin intermediul poştei electronice la adresa de e-mail a centrului județean APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cererea de intenţie, prin care estimează cheltuilelile pentru măsurile A.1, A.2 şi A.3 şi/sau prin care îşi asumă achiziţia ulterioară pentru măsurile A.4, A.5, C4 şi D3 şi însoţită de următoarele documente în funcţie de tipul de solicitant.

⦁ În cazul formei asociative legal constituite ( măsura A.) cererea de intenţie trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
⦁ copia actului de identitate - B.I./C.I. al/a reprezentantului legal al Formei Asociative Apicole;
⦁ copia actelor de constituire ale Formei Asociative, conform legislației în vigoare;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia echipamentului pentru procesarea cerii;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de echipament pentru ambalarea mierii;
⦁ În cazul apicultorilor cererea de intenţie (acţiunile C4 şi D3) trebuie să fie însoţită de următoarele documente, după caz :
⦁ copia actului de identitate - B.I./C.I. (în cazul persoanelor fizice);
⦁ copia actului de identitate - B.I./C.I. (pentru persoana împuternicită / reprezentantul legal în cazul persoanelor juridice);
⦁ copie procură/împuternicire notarială(pentru persoana împuternicită);
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de mijloace de transport fără autopropulsie - remorcă/pavilion apicol;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de mijloace fără autopropulsie de încărcare- descărcare stupi;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de incubator de creștere a mătcilor;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de incubator de transport botci ;
⦁ copia facturii proforme pentru achiziţia de kit de inseminare artificială a mătcilor; (kitul de inseminare artificială a mătcilor trebuie să conțină cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare;)
⦁ copia adeverinţei eliberate de ANZ cu nr. familiilor de albine deţinute;

⦁ Dacă cererea de intenţie este incompletă se va informa solicitantul în scris sau prin mijloace de comunicare electronice pentru completarea acesteia, însă răspunsul la completare trebuie să fie transmis la APIA cel mai târziu până la data de 02 mai 2022.
⦁ În termen de 5 zile lucrătoare de la termenul limită de depunere a cererilor de intenţie, după finalizarea procesului de înregistrare și centralizare a cererilor de intenție depuse de solicitanți APIA stabileşte procentual nivelul sprijinului financiar posibil a fi acordat pentru produsele menţionate în cererea de intenţie, cu încadrarea în plafonul alocat fiecărei măsuri, iar solicitanţii vor fi informaţi de APIA cu privire la acesta prin publicare pe pagina web a APIA.

Observații
⦁ In cazul în care la data depunerii cererii de intenție este emisa factura fiscală pentru un produs menționat în cererea de intenție (acțiunile A4,A5, C4 și D3) se acceptă copia acesteia în locul copiei facturii proforme, cu condiția ca factura fiscală sa fie emisă în cursul anului apicol 2022, condiție valabila si în cazul facturii proforme;
⦁ Factura proformă/factura fiscală a kitului de inseminare (acțiunea D3) trebuie să aibă menționată componența kitului(trebuie să conțină cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă inseminare)", informează APIA. 

Apicultorii primesc ajutoarele în lei la un curs valutar pentru acest an de 4,9490 lei pentru un euro.

apicultori-wall-street_b

Apicultorii beneficiază de următoarele măsuri de ajutor: 

A.Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori
A.1. Consultanţă în apicultură
A.2. Promovarea apiculturii şi a produselor apicole
A.3. Organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură
A.4. Achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii în vederea obţinerii fagurilor artificiali
A.5. Achiziţia de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii

B.Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei
C.Raţionalizarea transhumanţei
C.1. Achiziţionarea de cutii noi în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral
C.2. Achiziţionarea de accesorii apicole
C.3. Achiziţionarea de unelte apicole şi echipamente de protecţie
C.4. Achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorcă apicolă/pavilion apicol și mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral

D.Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune
D.1. .Achiziționarea de mătci și/sau familii de albine pentru apicultură
D.2. Achiziționarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită și multiplicare
D.3. Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare

E.Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă

Informații obținute de Agroinfo de la APIA. 

 

 

Vizualizat: 8652 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii