Adama
Agreena
AGRICOVER

Apelul crescătorilor de vaci: URGENT un ajutor pentru lapte până nu dispar masiv fermele de vaci!

Publicat: 06 iunie 2023 - 09:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai multe organizații ale fermierilor, crescători de vaci din Franța și Belgia au transmis zilele acestea o scrisoare deschisă Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din cadrul Comisiei Europene prin care cer activarea de urgență a ajutorului pentru reducerea volumului producției de lapte. Fermele de vaci sunt amenințate cu o criză fără precedent generată de supraproducția de lapte care va duce la dispariția masivă a multor ferme, spun semnatarii scrisorii. 

"Datorită scăderii cererii și creșterii volumului producției de lapte, o criză de supraproducție ar putea lovi sectorul produselor lactate foarte curând, fără activarea unui instrument de criză. Repercusiunile unei astfel de crize ar fi foarte împovărătoare pentru fermierii din UE. 

În anul precedent, creșteri puternice ale costurilor, dar și ale prețurilor de producție au caracterizat situația din sectorul lactatelor. Prețurile s-au apropiat, pe alocuri, de costurile de producție, dar acum nu se mai poate vorbi de așa ceva. O creștere a volumelor de lapte, precum și o scădere a cererii din cauza situației inflaționistă a dus la scăderea prețurilor și au declanșat surplus de lapte pe piață o spirală descendentă care reprezintă o situaţie ameninţătoare şi destabilizatoare pentru fermierii din UE.

Facem apel la Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene:
• să colecteze și să analizeze în detaliu date privind sectorul în termeni de declin  a cererii, creșterea volumului și evoluția prețurilor la producător precum și alți indicatori de preț și costuri de producție pentru UE.
• în urma acestei analize, dacă tendința reflectă că prețul este mai mic decât costurile de producție, activarea programului voluntar de reducere a volumului (ajutor pentru reducerea producției de lapte), instrument important ancorat în Organizația comună a pieței (OCM) și disponibil pentru UE în cutia sa de instrumente.

scrisoar dschisa_b

Dacă nu se evită o nouă criză, dispariția fermelor va atinge un nivel record.

Structura noastră de producție și, prin urmare, securitatea noastră alimentară sunt deja foarte instabile. Nu ne putem permite mai multe pierderi în UE.
Programul voluntar de reducere a volumului și-a dovedit deja, în trecut, eficiența. Cu toate acestea, este esențial să-l activați la timp. Fragilitatea pieței de lactate și frecvența crizelor grele din sector nu sunt o noutate.

Pentru a evita crizele și situațiile problematice pe viitor, un mecanism care se activează automat, măsuri precum programul de reducere voluntară a volumului producției ar trebui stabilite în cazul evoluțiilor negative ale pieței. Activarea întârziată din cauza blocajelor și discuțiilor politice plictisitoare, are repercusiuni grave asupra producătorilor, precum și asupra securității alimentare. Acestea pot fi evitate și piața echilibrată din nou.

Prin urmare, reformele majore sunt esențiale. Pentru a face acest lucru, următoarele sunt necesare:
• Repuneți pe masă o reglementare reală a volumelor de producție și prețurilor lactatelor.
• Prețul laptelui trebuie să fie deconectat de la piața mondială, pentru a se baza acolo în primul rând pe 90% din evaluările pieței interne.
• Comisia trebuie să pună în aplicare indicatori specifici care ar declanșa articolul 219 din OCM în cazul unei scăderi a venitului producătorului.
• Politicile de produse lactate trebuie să pună în valoare fermele, să fie mai ușor de transmis și mai durabile. Trebuie să scăpăm de tipare aparținând unor firme sau bănci, unde crescătorii și-au pierdut orice autonomie financiară și decizională.

Trebuie neapărat să operăm cu practici și modele având în vedere clima, biodiversitatea, epuizarea resurselor și alte provocări. Este esențial să fie sprijinite agricultura țărănească și producția de lapte, creșterea tradițională a vacilor pe pășune.

În fața evenimentelor imprevizibile care ne stau în față și a imperativului de a ne construi suveranitatea alimentară, avem datoria de a încuraja un număr mare de ferme unde trăinicia acestora trebuie să fie cuvântul cheie," au avertizat semnatarii scrisorii. 

Vizualizat: 1482 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii