Mai multe organizații ale fermierilor, crescători de vaci din Franța și Belgia au transmis zilele acestea o scrisoare deschisă Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din cadrul Comisiei Europene prin care cer activarea de urgență a ajutorului pentru reducerea volumului producției de lapte. Fermele de vaci sunt amenințate cu o criză fără precedent generată de supraproducția de lapte care va duce la dispariția masivă a multor ferme, spun semnatarii scrisorii.
"Datorită scăderii cererii și creșterii volumului producției de lapte, o criză de supraproducție ar putea lovi sectorul produselor lactate foarte curând, fără activarea unui instrument de criză. Repercusiunile unei astfel de crize ar fi foarte împovărătoare pentru fermierii din UE.
În anul precedent, creșteri puternice ale costurilor, dar și ale prețurilor de producție au caracterizat situația din sectorul lactatelor. Prețurile s-au apropiat, pe alocuri, de costurile de producție, dar acum nu se mai poate vorbi de așa ceva. O creștere a volumelor de lapte, precum și o scădere a cererii din cauza situației inflaționistă a dus la scăderea prețurilor și au declanșat surplus de lapte pe piață o spirală descendentă care reprezintă o situaţie ameninţătoare şi destabilizatoare pentru fermierii din UE.
Facem apel la Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene:
• să colecteze și să analizeze în detaliu date privind sectorul în termeni de declin a cererii, creșterea volumului și evoluția prețurilor la producător precum și alți indicatori de preț și costuri de producție pentru UE.
• în urma acestei analize, dacă tendința reflectă că prețul este mai mic decât costurile de producție, activarea programului voluntar de reducere a volumului (ajutor pentru reducerea producției de lapte), instrument important ancorat în Organizația comună a pieței (OCM) și disponibil pentru UE în cutia sa de instrumente.
Dacă nu se evită o nouă criză, dispariția fermelor va atinge un nivel record.
Structura noastră de producție și, prin urmare, securitatea noastră alimentară sunt deja foarte instabile. Nu ne putem permite mai multe pierderi în UE.
Programul voluntar de reducere a volumului și-a dovedit deja, în trecut, eficiența. Cu toate acestea, este esențial să-l activați la timp. Fragilitatea pieței de lactate și frecvența crizelor grele din sector nu sunt o noutate.
Pentru a evita crizele și situațiile problematice pe viitor, un mecanism care se activează automat, măsuri precum programul de reducere voluntară a volumului producției ar trebui stabilite în cazul evoluțiilor negative ale pieței. Activarea întârziată din cauza blocajelor și discuțiilor politice plictisitoare, are repercusiuni grave asupra producătorilor, precum și asupra securității alimentare. Acestea pot fi evitate și piața echilibrată din nou.
Prin urmare, reformele majore sunt esențiale. Pentru a face acest lucru, următoarele sunt necesare:
• Repuneți pe masă o reglementare reală a volumelor de producție și prețurilor lactatelor.
• Prețul laptelui trebuie să fie deconectat de la piața mondială, pentru a se baza acolo în primul rând pe 90% din evaluările pieței interne.
• Comisia trebuie să pună în aplicare indicatori specifici care ar declanșa articolul 219 din OCM în cazul unei scăderi a venitului producătorului.
• Politicile de produse lactate trebuie să pună în valoare fermele, să fie mai ușor de transmis și mai durabile. Trebuie să scăpăm de tipare aparținând unor firme sau bănci, unde crescătorii și-au pierdut orice autonomie financiară și decizională.
Trebuie neapărat să operăm cu practici și modele având în vedere clima, biodiversitatea, epuizarea resurselor și alte provocări. Este esențial să fie sprijinite agricultura țărănească și producția de lapte, creșterea tradițională a vacilor pe pășune.
În fața evenimentelor imprevizibile care ne stau în față și a imperativului de a ne construi suveranitatea alimentară, avem datoria de a încuraja un număr mare de ferme unde trăinicia acestora trebuie să fie cuvântul cheie," au avertizat semnatarii scrisorii.