Crescătorii de animale care au solicitat la APIA, în acest an, doar ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție plătită de la bugetul de stat, vor primi banii în anul 2023, subvenția fiind plătită din bugetul național al anului 2023, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, luni seara, la Agricultura la raport. Ei nu vor intra la plata finală APIA decât în cazul în care au solicitat și alte plăți directe, pe suprafață sau sprijin cuplat zootehnic.
"Singurii care nu vor intra la plata finală APIA sunt cei care au strict doar ajutor național tranzitoriu, ANT. Acesta se va plăti din bugetul anului 2023.
Și, de asemenea, sprijinul cuplat în sectorul vegetal, unde știm că sunt anumite documente care trebuie aduse în primele luni ale anului 2023 astfel încât sprijinul cuplat în sectorul vegetal se poate acorda după data de 15 mai (2023 n.r.).
În rest, îmi doresc ca toate plățile să fie finalizate până-n data de 30 martie 2023, cu toate că regulamentul european îți permite ca plata să fie făcută până-n 30 iunie 2023 a tuturor cererilor care au fost depuse în campania 2022. Dar, ca în fiecare an, și cu siguranță așa va fi și anul acesta, foarte multe cereri vor fi autorizate la plată până-n data de 1 martie când vom da startul unei noi campanii de primire a cererilor. De ce? Pentru că, o dată și fermierii își primesc banii, dar și funcționarii APIA din centrele locale, respectiv, centrele județene, se pot concentra pe primirea cererilor pentru că aceleași persoane și autorizează la plată și primesc cereri și să nu se suprapună cumva aceste activități," a anunțat luni seara șeful APIA.
Ajutorul național tranzitoriu este o subvenție plătită de la bugetul de stat atât în zootehnie, cât și-n vegetal. Această subvenție se achită, în fiecare an, din bugetul de stat al anului următor anului depunerii cererii APIA.
Conform Planului Național Strategic 2023-2027, plafoanele alocate pentru anul viitor pentru plata ajutorului național tranzitoriu în zootehnie sunt următoarele:
ANTZ 9 ovine si caprine femele- plata cuplată de producție se acordă exploatațiilor cu un efectiv de minimum 50 de capete de femele ovine/ 25 de capete de femele caprine.
Plafonul alocat pentru 2023 este de 39.064.500,00 euro.
ANTZ 8 carne de vită și mânzat - plata decuplată de producție se acordă pentru un efectiv de minimum 3 capete bovine.
Plafonul alocat pentru 2023 este de 77.847.000,00 euro.
ANTZ 7 lapte de vacă lapte – plata decuplată de producție se acordă pentru un minimum 3 tone lapte comercializat.
Plafonul alocat pentru 2023 este de 18.524.000,00 euro.