Prim-ministrul României, Florin Cîțu, anunță că nu acceptă la rectificarea bugetară, de la niciun ministru, solicitări pentru suplimentarea bugetului. În aceste condiții, Ministerul Agriculturii s-ar putea să nu primească decât banii pentru plata ajutorului de stat la motorină, sumă despre care premierul a spus deja că va fi suplimentată.
"Cer responsabilitate și performanță de la toți miniștrii. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți.
Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor", a avertizat prim-ministrul Florin Cîțu, într-o postare Facebook.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, săptămâna trecută, că Ministerul Agriculturii solicită la rectificarea bugetară credite de angajament, 4,6 miliarde de lei, și credite bugetare 3,5 miliarde lei.
"Legat de rectificare, noi am cerut și am fundamentat, am trimis săptămâna trecută, către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru rectificaraa bugetară, atât credite de angajament, cât și credite bugetare. Și aici, am cerut atât pentru ajutoarele naționale tranzitorii, sectorul vegetal, dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrul 2 și 3, sume necesare obligațiilor de plată pentru titluri executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, schemele de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea registrelor genalogice.
Apoi, pentru cele două programe de reproducție, pentru suine și pentru incubație și creștere în sectorul avicol. Am cerut, de asemenea, 1,8 miliarde lei și pentru plata pagubelor la culturile agricole înființate în primăvara anului 2020, afectate de seceta pedologică, precum și 32 de milioane de lei pentru a suplimenta bugetul sistemului național antigrindină. Anul acesta, activitatea acolo a fost și, probabil, va continua să fie mult mai intensă și este nevoie să suplimentăm, atât pentru partea de investiții, dar, mai ales, pentru funcționarea acestui sistem antigrindină.
În total, noi am cerut credite de angajament, 4,6 miliarde de lei, și credite bugetare 3,5 miliarde lei. Sigur, asta ar fi ceea ce ne-am dori, nu știm care vor fi posibilitățile și care sunt sumele disponibile, cu siguranță că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că-i este necesar. Dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima, pentru care cerem aceste sume", a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros.
În condițiile în care șeful Guverului a anunțat că nu acceptă nicio alocare suplimentară, fermierii, crescătorii de animale vor rămâne cu sumele mici primite, de exemplu, în contul ajutoarelor naționale tranzitorii, atât din sectorul vegetal, cât și zootehnic.