SUBVENȚII APIA FERME VACI 2021-2022. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat pe pagina sa Facebook că-n urma memoriilor primite de la asociațiile crescătorilor de bovine, a decis să păstreze limita maximă de 250 de bovine pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic.
În urma analizei memoriilor fundamentate primite de la mai multe asociații ale crescătorilor de bovine pentru lapte, am decis păstrarea plafonului maxim de 250 capete pentru acordarea Sprjinului Cuplat Zootehnic (SCZ), a anunțat ministrul agriculturii.
Mai multe asociații ale crescătorilor de bovine din România au transmis un Memoriu către Ministerul Agriculturii în care susțineau că trebuie păstrată limita maximă de acordare a sprijinului cuplat zootehnic pentru fermele de vaci de lapte la 250 de capete de bovine. Peste acest număr, fermierii să nu mai beneficieze de această formă de sprijin. MEMORIU PUBLICAT AICI!
Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii stabilește condițiile pentru acordarea sprijinului cuplat zootehnic pentru vacile de lapte, pentru anii de tranziție 2021-2022.
SCZ pentru vacile de lapte se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv de minimum 10 capete vaci de lapte, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3.508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte, pe beneficiar, care nu au beneficiat de SCZ pentru creșterea taurinelor de carne, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcție de zonă, care nu au beneficiat de SCZ pentru creșterea taurinelor de carne, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
b) vacile de lapte din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
(i) să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
(ii) să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
(iii) să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
(iv) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014. CONTINUARE AICI!
Cu precizarea că, așa cum a anunțat astăzi ministrul agriculturii, sprijinul cuplat vaci de lapte se acordă până la limita de 250 de capete de vaci. Așadar, ministrul agriculturii a revenit, în urma insistenței crescătorilor, asupra deciziei de a acorda acest sprijin cu un cuantum mare pe cap de vacă fără limitarea numărului de vaci eligibile.