Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Anunț ACUM șeful APIA! În sfârșit, banii în conturile fermierilor, crescătorilor, în februarie 2023!

Publicat: 10 ianuarie 2023 - 08:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mulți fermieri, crescători de animale așteaptă cu nerăbdare plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, plățile pe agro-mediu, agricultură ecologică. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat luni seara, la Agricultura la raport, că acești bani vor fi transferați în conturile fermierilor la sfârșitul acestei luni.

Fermierii, crescătorii de animale așteaptă de anul trecut plățile compensatorii pe agro-mediu și climă și agricultură ecologică. Mulți fermieri au transmis către Agroinfo mesaje disperate, îngrijorați că APIA nu le-a achitat acești bani, așa cum o făcea în fiecare an. Au întârziat aceste plăți, care, în fiecare an, intrau în calculul avansului APIA, astfel încât fermierii, crescătorii de animale încasau un procent mare, 85%, din cuantumul acestor plăți compensatorii încă din octombrie. Anul acesta nu s-a mai întâmplat așa. Șeful APIA lămurește ce a cauzat această întârziere și anunță acum când vor fi transferate aceste plăți compensatorii în conturile fermierilor.

"În ceea ce privește Măsura 10 agro-mediu și climă și Măsura 11 pe agricultură ecologică, sunt două scheme de plată care sunt blocate de către noi. De ce? Pentru că APIA gestionează FEGA, Fondul European de Garantare Agricolă, este fondul pe care în integralitate îl gestionăm noi, iar măsurile pe care le avem delegate de la colegii de la AFIR, unde intră și aceste măsuri, intră măsura 10, 11, 13, măsura 14 bunăstare și așa mai departe, sunt din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, din FEADR. Pentru anul 2022, Comisia Europeană ne-a mai dat un fond, așa-numitul fond EURI, pe care tot noi îl gestionăm, cumva în completarea FEADR, iar pentru a gestiona acest fond, a fost nevoie de o dezvoltare, el venind cumva în timpul jocului, el nu a fost anunțat dinainte astfel că acesta este motivul pentru care nu au primit, iar undeva la începutul lunii februarie și acești fermieri vor intra la plată. Se lucrează la dezvoltarea acestui nou modul astfel încât în scurt timp, reușim să-i deblocăm și pe aceștia," a anunțat șeful APIA, luni seara, la Agricultura la raport.

Pachetul 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, este destinat crescătorilor de animale. Nici aceștia nu și-au primit banii cuveniți, la fel cum s-a întâmplat cu fermierii care au accesat alte pachete din Măsura 10 sau din Măsura 11 agricultură ecologică. 

"Este vorba de rasele în pericol de abandon (Pachetul 8 n.r.), se face autorizarea la plată, nu au niciun fel de problemă, în scurt timp și aceștia (crescătorii de animale n.r.) vor fi plătiți. Iar aici, având în vedere că și acesta (Pachetul 8, M10 n.r.) este tot din FEADR, sunt de la autorizare la plata efectivă, circuitul este puțin mai mare de la autorizare până la plata efectivă, poate dura în jur la 10 zile, dar se fac plăți pentru aceștia", a spus șeful APIA.

Vizualizat: 2506 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii