Adama
Agreena
AGRICOVER

Anunț ACUM șeful APIA! În sfârșit, banii în conturile fermierilor, crescătorilor, în februarie 2023!

Publicat: 10 ianuarie 2023 - 08:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mulți fermieri, crescători de animale așteaptă cu nerăbdare plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, plățile pe agro-mediu, agricultură ecologică. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat luni seara, la Agricultura la raport, că acești bani vor fi transferați în conturile fermierilor la sfârșitul acestei luni.

Fermierii, crescătorii de animale așteaptă de anul trecut plățile compensatorii pe agro-mediu și climă și agricultură ecologică. Mulți fermieri au transmis către Agroinfo mesaje disperate, îngrijorați că APIA nu le-a achitat acești bani, așa cum o făcea în fiecare an. Au întârziat aceste plăți, care, în fiecare an, intrau în calculul avansului APIA, astfel încât fermierii, crescătorii de animale încasau un procent mare, 85%, din cuantumul acestor plăți compensatorii încă din octombrie. Anul acesta nu s-a mai întâmplat așa. Șeful APIA lămurește ce a cauzat această întârziere și anunță acum când vor fi transferate aceste plăți compensatorii în conturile fermierilor.

"În ceea ce privește Măsura 10 agro-mediu și climă și Măsura 11 pe agricultură ecologică, sunt două scheme de plată care sunt blocate de către noi. De ce? Pentru că APIA gestionează FEGA, Fondul European de Garantare Agricolă, este fondul pe care în integralitate îl gestionăm noi, iar măsurile pe care le avem delegate de la colegii de la AFIR, unde intră și aceste măsuri, intră măsura 10, 11, 13, măsura 14 bunăstare și așa mai departe, sunt din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, din FEADR. Pentru anul 2022, Comisia Europeană ne-a mai dat un fond, așa-numitul fond EURI, pe care tot noi îl gestionăm, cumva în completarea FEADR, iar pentru a gestiona acest fond, a fost nevoie de o dezvoltare, el venind cumva în timpul jocului, el nu a fost anunțat dinainte astfel că acesta este motivul pentru care nu au primit, iar undeva la începutul lunii februarie și acești fermieri vor intra la plată. Se lucrează la dezvoltarea acestui nou modul astfel încât în scurt timp, reușim să-i deblocăm și pe aceștia," a anunțat șeful APIA, luni seara, la Agricultura la raport.

Pachetul 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, este destinat crescătorilor de animale. Nici aceștia nu și-au primit banii cuveniți, la fel cum s-a întâmplat cu fermierii care au accesat alte pachete din Măsura 10 sau din Măsura 11 agricultură ecologică. 

"Este vorba de rasele în pericol de abandon (Pachetul 8 n.r.), se face autorizarea la plată, nu au niciun fel de problemă, în scurt timp și aceștia (crescătorii de animale n.r.) vor fi plătiți. Iar aici, având în vedere că și acesta (Pachetul 8, M10 n.r.) este tot din FEADR, sunt de la autorizare la plata efectivă, circuitul este puțin mai mare de la autorizare până la plata efectivă, poate dura în jur la 10 zile, dar se fac plăți pentru aceștia", a spus șeful APIA.

Vizualizat: 2731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii