Premierul Nicolae Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, a transmis Guvernul. Printre măsurile imediate evaluate de noul Comitet se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din Bugetul UE şi de la bugetul de stat.
„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români. Vom continua să investim şi să modernizăm agricultura, pentru a micşora dependenţa de situaţia meteorologică. Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate. Toată reţeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată şi extinsă, pentru a putea aduce apa şi în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie şi autorităţile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit comunicatului Guvernului.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă spune că va fi înfiinţat un comitet interministerial care se va ocupa de efectele schimbărilor climatice în agricultură şi de efectele pe care le produce seceta pedologică.
Grupul va fi format din experți de la ministerele Agriculturii, Mediului, Fondurilor Europene, Finanțelor, Economiei și Antreprenoriatului.
Aceștia vor trebui să atragă bani europeni, să găsească soluții pentru dezvoltarea sistemului de irigații, sprijinirea fermierilor afectați de secetă și dezvoltarea industriei agroalimentare.
Printre măsurile cu perspectivă imediată evaluate la nivelul Comitetului se numără asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole, dar şi pentru realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie. Vor fi alocate fondurile necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine astfel în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia de irigare; s-a propus, de asemenea, folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor.