Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ANT-UL DE 5 LEI PE VACĂ DE LA 69 DE EURO PE VACĂ! DE CE ATÂT DE PUȚIN ȘI UNDE SUNT BANII!

Publicat: 29 martie 2021 - 08:41
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Sunt crescători de bovine care încă nu au înțeles cum se împarte anul acesta bugetul alocat pentru plata ajutorului național traniztoriu la bovine, aferent anului trecut. Crescătorii ne scriu că sunt nerăbdători să încaseze acești bani și ne întreabă când demarează plățile Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Acestor crescători nu le vine să creadă că vor încasa doar circa 5 lei pe cap de vacă și circa 2 lei pe tona de lapte de vacă.

Situația este foarte gravă în zootehnia din România dacă un crescător de bovine care deține 10 vaci este nerăbdător să încasze cei 50 de lei de la APIA. Cam atât ar veni însumat ajutorul național tranzitoriu aferent anului 2020, 5 lei ori 10 vaci egal 50 de lei. De ce așa puțin?! Ne întreabă supărați mai mulți crescători de bovine și când li se virează restul de bani, pentru că ei au încasat anul trecut un ajutor național tranzitoriu de 69 de euro pe cap de vacă și vreo 84 de lei pe tona de lapte și așteaptă aceleași sume și anul acesta.

Pentru că sunt fermieri care încă nu au înțeles ce se întâmplă anul acesta cu bugetul alocat pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine o să încercăm să le explicăm cât mai simplu.

Pentru plata ANT bovine, aferent anului de cerere 2020, Ministerul Agriculturii a alocat sume minime. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a și subliniat că fermierii vor încasa anul acesta, în contul acestui ajutor, sume simbolice.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, afișat acum în consultare publică pe site-ul oficial MADR, suma alocată anul acesta pentru plata ANT bovine lapte, aferent anului trecut, este de 445.128 de euro, iar pentru ANT bovine carne este de 1.313.137 de euro. Ca să înțelegeți mai bine cât de tare a scăzut această sumă alocată pentru plata ANT vaci, vă spunem că anul trecut pentru plata ANT vaci lapte, aferent anului 2019, a fost alocată suma de 20.376.400 de euro. Deci, peste 20 de milioane de euro, iar anul acesta este peste 400 de mii de euro.

Pentru plata ANT sector carne, anul trecut a fost alocată suma de 85.631.700 euro, iar anul acesta bugetul pentru plata ANT sector carne este de 1.313.137 de euro. Deci, în 2020, pentru plata ANT vaci carne au fost 86 de milioane de euro, iar anul acesta, un milion și 300 de mii de euro.

VĂ REAMINTIM ȘI CUANTUM AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN ZOOTEHNIE (ANTZ) PLĂTIT ANUL TRECUT DE APIA PENTRU ANUL 2019:

ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte 17,7220 euro/tonă= 84,1724 lei/tonă.

ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de bovină.

Cu aceste sume nu vă mai întâlniți în acest an. Din cei 69 de euro, anul acesta veți primi 1 euro, iar din cei aproape 18 euro pe tona de lapte, anul acesta veți primi nici 50 de cenți pe tona de lapte. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că după consultările pe care le-a avut cu liderii crescătorilor de bovine s-a decis să fie alocate sume minime pentru plata ANT astfel încât să ajungă sume simbolice la cei care nu mai au vaci, dar au avut la data de referință 31 ianuarie 2013. În același timp, însă, sume simbolice vor ajunge și la cei care cresc vaci.

Deocamdată, doar aceste sume alocate pentru plata ANT bovine 2020, adică peste un milion de euro vaci de carne și peste 400 de mii de euro vaci de lapte, sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern, care va fi supus aprobării Guvernului. Suma pusă deoparte din acest buget pentru ANT, nu se știe cât este această sumă, ar urma să fie destinată pentru plata a două scheme ajutor Covid 19 pentru crescătorii de vaci, pentru sectorul lapte și sectorul carne pentru care Ministerul Agriculturii va trebui să elaboreze alte acte normative.

Sunt crescători care au înțeles că APIA le va trimite și acești bani, ca o restanță de la ANT, așa cum procedează cu ANT și că e suficient că ei au depus cererea unică anul trecut la APIA prin care au solicitat plata ANT. Se pare că nu se va întâmpla așa.

Pentru a obține cele două ajutoare Covid 19 promise, crescătorii vor trebui să depună altă cerere la APIA, să anexeze cererii documentele pe care le va solicita APIA pentru plata acestor ajutoare, și să se încadreze în condițiile pe care le va stabili Ministerul Agriculturii și APIA pentru aceste ajutoare. În acest moment, nu se știe cum vor arăta aceste condiții, ce acte li se vor cere crescătorilor și nici cât este cuantumul acestui ajutor pe cap de vacă și pe tona de lapte.

Vizualizat: 3422 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
farcas petru
|
04. 06, 2021. Tuesday 20:27
draci parlamentari si ministri ce faceti voi este obataie de joc la adresa taranilor.Va-ti ingrasat in scaunele voastre din parlament mancand si dormind Sa va fereasca sf. de nervi taranilor sa nu facem noi tarani o TARANIADA ca o sa fie ceva mai ca mineriada.Si domnii sefi de mari ferme sa faca bine sa-si vada de ferme nu sa atraga toate subventiile doar pt ei milionarii sa mai lase si pt cei necajiti cu 4.-5 vacute
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii