SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Sunt crescători de bovine care încă nu au înțeles cum se împarte anul acesta bugetul alocat pentru plata ajutorului național traniztoriu la bovine, aferent anului trecut. Crescătorii ne scriu că sunt nerăbdători să încaseze acești bani și ne întreabă când demarează plățile Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Acestor crescători nu le vine să creadă că vor încasa doar circa 5 lei pe cap de vacă și circa 2 lei pe tona de lapte de vacă.
Situația este foarte gravă în zootehnia din România dacă un crescător de bovine care deține 10 vaci este nerăbdător să încasze cei 50 de lei de la APIA. Cam atât ar veni însumat ajutorul național tranzitoriu aferent anului 2020, 5 lei ori 10 vaci egal 50 de lei. De ce așa puțin?! Ne întreabă supărați mai mulți crescători de bovine și când li se virează restul de bani, pentru că ei au încasat anul trecut un ajutor național tranzitoriu de 69 de euro pe cap de vacă și vreo 84 de lei pe tona de lapte și așteaptă aceleași sume și anul acesta.
Pentru că sunt fermieri care încă nu au înțeles ce se întâmplă anul acesta cu bugetul alocat pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine o să încercăm să le explicăm cât mai simplu.
Pentru plata ANT bovine, aferent anului de cerere 2020, Ministerul Agriculturii a alocat sume minime. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a și subliniat că fermierii vor încasa anul acesta, în contul acestui ajutor, sume simbolice.
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, afișat acum în consultare publică pe site-ul oficial MADR, suma alocată anul acesta pentru plata ANT bovine lapte, aferent anului trecut, este de 445.128 de euro, iar pentru ANT bovine carne este de 1.313.137 de euro. Ca să înțelegeți mai bine cât de tare a scăzut această sumă alocată pentru plata ANT vaci, vă spunem că anul trecut pentru plata ANT vaci lapte, aferent anului 2019, a fost alocată suma de 20.376.400 de euro. Deci, peste 20 de milioane de euro, iar anul acesta este peste 400 de mii de euro.
Pentru plata ANT sector carne, anul trecut a fost alocată suma de 85.631.700 euro, iar anul acesta bugetul pentru plata ANT sector carne este de 1.313.137 de euro. Deci, în 2020, pentru plata ANT vaci carne au fost 86 de milioane de euro, iar anul acesta, un milion și 300 de mii de euro.
VĂ REAMINTIM ȘI CUANTUM AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN ZOOTEHNIE (ANTZ) PLĂTIT ANUL TRECUT DE APIA PENTRU ANUL 2019:
ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte 17,7220 euro/tonă= 84,1724 lei/tonă.
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de bovină.
Cu aceste sume nu vă mai întâlniți în acest an. Din cei 69 de euro, anul acesta veți primi 1 euro, iar din cei aproape 18 euro pe tona de lapte, anul acesta veți primi nici 50 de cenți pe tona de lapte. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că după consultările pe care le-a avut cu liderii crescătorilor de bovine s-a decis să fie alocate sume minime pentru plata ANT astfel încât să ajungă sume simbolice la cei care nu mai au vaci, dar au avut la data de referință 31 ianuarie 2013. În același timp, însă, sume simbolice vor ajunge și la cei care cresc vaci.
Deocamdată, doar aceste sume alocate pentru plata ANT bovine 2020, adică peste un milion de euro vaci de carne și peste 400 de mii de euro vaci de lapte, sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern, care va fi supus aprobării Guvernului. Suma pusă deoparte din acest buget pentru ANT, nu se știe cât este această sumă, ar urma să fie destinată pentru plata a două scheme ajutor Covid 19 pentru crescătorii de vaci, pentru sectorul lapte și sectorul carne pentru care Ministerul Agriculturii va trebui să elaboreze alte acte normative.
Sunt crescători care au înțeles că APIA le va trimite și acești bani, ca o restanță de la ANT, așa cum procedează cu ANT și că e suficient că ei au depus cererea unică anul trecut la APIA prin care au solicitat plata ANT. Se pare că nu se va întâmpla așa.
Pentru a obține cele două ajutoare Covid 19 promise, crescătorii vor trebui să depună altă cerere la APIA, să anexeze cererii documentele pe care le va solicita APIA pentru plata acestor ajutoare, și să se încadreze în condițiile pe care le va stabili Ministerul Agriculturii și APIA pentru aceste ajutoare. În acest moment, nu se știe cum vor arăta aceste condiții, ce acte li se vor cere crescătorilor și nici cât este cuantumul acestui ajutor pe cap de vacă și pe tona de lapte.