Crescătorii de ovine din România nu reușesc anul acesta să-și acopere plata normei de venit, a impozitului pe cap de ovină din ajutorul național tranzitoriu încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul de cerere 2020.
Subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii, ajutorul național tranzitoriu, ANT, de care beneficiază cei mai mulți oieri a scăzut drastic în acest an. Cuantumul pentru 2020 pe cap de ovină a fost redus cu 50% față de anul 2019.
Agroinfo a scris de mai multe ori că această subvenție plătită fermierilor de la bugetul de stat este acordată în sistem regresiv, adică scade cu circa 5% în fiecare an. Anul acesta însă s-a tăiat jumătate din sumă.
"Cuantumul subvențiilor astăzi e foarte scăzut. Dacă ne referim la subvenția mică, cum o știm noi, ANTZ-ul (ajutor național tranzitoriu n.r.) astăzi este la nivelul impozitului pe activitate de oierit. Deci, ne dă dintr-o parte și o dăm în alta", spune crescătorul de oi Daniel Pop, din Maramureș.
În cele mai multe județe însă, ca să-și achite norma de venit pe ovină, pentru anul 2021, crescătorii trebuie să ducă bani de acasă, pentru că valoarea impozitului pe oaie este mai mare decât subvenția. Practic, banii primiți de la APIA sunt returnați integral la bugetul de stat. Statul i-a dat cu o mână crescătorului și i-a luat cu două.
Cuantumul ANT9 schema decuplată de producție, specia ovine/caprine este de 2,2553 euro/cap de animal = 10,9889 lei/cap de animal. Norma de venit pe ovină, impozitul pe care trebuie să-l plătească oierii la stat, este, în unele județe, de două ori mai mare și chiar de trei ori. Sunt însă și județe, puține, unde cuantumul ANT acoperă norma de venit.
Potrivit informațiilor furnizate de ANAF, normele de venit pe cap de ovină în fiecare județ, pentru anul 2021, sunt:
Maramureș, Arad - 17 lei/ovină
Alba - 16 lei/cap
Argeș, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Iași - 18 lei/cap
Bacău - 26 de lei/cap
Bihor - 22 de lei/cap
Bistrița Năsăud, Sibiu - 12 lei/cap
Botoșani, Mureș, Vrancea - 21 lei/cap
Brașov - 19,49 lei/cap
Brăila - 35 de lei/cap - în cazul acesta, impozitul e de trei ori mai mare decât subvenția mică.
Buzău - 5,5 lei/cap - cea mai scăzută normă de venit.
Caraș-Severin, Vaslui - 11 lei/cap
Călărași - 22,87 lei/cap
Cluj, Dolj, Teleorman - 20 lei/cap
Constanța, Ialomița - 19 lei/cap
Galați. Tulcea - 24 lei/cap
Giurgiu - 7 lei/cap
Gorj - 16,4 lei/cap
Hunedoara, Sălaj, Vâlcea - 14 lei/cap
Ilfov, Mehedinți - 10 lei/cap
Neamț, Suceava - 23 lei/cap
Olt - 34 lei/cap
Prahova - 25 lei/cap
Satu Mare - 34 lei/cap
Timiș - 28 lei/cap