Schema de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal si sectorul animalier figurează ca o prioritate a Ministerului Agriculturii în Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urmează să autorizeze la plată aceste subvenții aferente anului 2021, achitate de la bugetul de stat. Legea bugetului de stat pentru 2022 a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2021.
APIA are alocată suma de 1,1 miliarde de lei pentru plata ANT vegetal și zootehnic, aferent anului de cerere 2021, potrivit anunțului făcut în decembrie 2021 de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. ANT este subvenția APIA cea mai populară printre crescătorii de animale din România, prea puțini dintre ei beneficiind de sprijin cuplat zootehnic, SCZ, subvenție europeană cu un cuantum superior.
"Ajutoarele naționale tranzitorii, reprezintă plăți suplimentare care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013. Condițiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013", precizează Legea bugetului de stat 2022.
Vă reamintim lista ajutoarelor naționale tranzitorii de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale pentru anul 2021:
ANT1 culturi în teren arabil
ANT3 cânepă pentru fibră
ANT4 tutun
ANT5 hamei
ANT6 sfeclă de zahăr
Ajutor național tranzitoriu în zootehie, ANTZ
ANT7 schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine
ANT8 schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine
ANT9 schema decuplată de producție, specia ovine/caprine
Cuantumul ANT aferent anului de cerere 2021 urmează să fie anunțat de APIA.
Cât privește celelalte plăți directe de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale pentru anul 2021, directorul general APIA, Adrian Pintea, a anunțat suma autorizată la plată în decembrie 2021. "În luna decembrie am autorizat la plată suma de 936.328.606 de euro pentru schemele de plăți directe, măsurile de mediu și climă, măsurile de piață și ajutoare de minimis", a spus șeful APIA.