Termene APIA pentru luna septembrie 2023 pe care fermierii, crescătorii de animale care au cerut anul acesta ajutorul național tranzitoriu din vegetal, pentru culturile de in și cânepă, trebuie să le respecte pentru a intra în posesia banilor pe hectar.
Termene APIA ANT septembrie-octombrie 2023!
AJUTOR NAŢIONAL TRANZITORIU PENTRU IN PENTRU FIBRĂ - ANT 2 ŞI AJUTOR NAŢIONAL TRANZITORIU PENTRU CÂNEPĂ PENTRU FIBRĂ - ANT 3
Pentru culturile de in şi cânepă pentru fibră se acordă ajutoare naţionale tranzitorii cu îndeplinirea condiţiilor specifice de eligibilitate prevăzute la art. 27, art. 88 şi art. 89 din Ordinul MADR nr. 80/2023:
a) să fie amplasate pe parcele agricole de minim 0,3 ha;
b) cererea de plată să fie însoţită de etichetele oficiale aplicate pe ambalajele seminţelor certificate, în conformitate cu Directiva 2002/57/CE a Consiliului privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre, care se vor păstra la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz. În cazul în care semănatul are loc după data finală stabilită pentru depunerea cererii de plată, etichetele sunt furnizate cel târziu până la 30 iunie. Dacă etichetele trebuie furnizate, de asemenea, altor autorităţi naţionale, APIA restituie originalele etichetelor beneficiarilor după ce au fost prezentate.
Etichetele înapoiate se ştampilează de către APIA ca fiind utilizate pentru o cerere de plată.
c) culturile de cânepă trebuie să fie menţinute în condiţii de creştere normale, conform tehnologiei de cultivare, timp de cel puţin 10 zile de la data la care se încheie înflorirea, astfel încât să poată fi efectuate controalele necesare pentru stabilirea conţinutului de THC, în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară;
d) pentru cultura de cânepă, fermierul trebuie să depună la APIA până la data de 1 septembrie inclusiv a anului de recoltă copia contractului/angajamentului de valorificare a producției încheiat între fermier şi prim-procesator şi copia autorizaţiei de cultivare a cânepei pentru fibră emisă de DAJ;
e) declaraţia privind varietăţile de cânepă pentru fibră cultivate şi cantităţile de seminţe utilizate la hectar pentru înfiinţarea culturii, până la data de 1 septembrie 2023.
f) pentru cultura de in, fermierul trebuie să depună la APIA până la data de 1 septembrie inclusiv a anului de recoltă certificatul de calitate a seminţelor utilizate sau factura de cumpărare a seminţelor certificate, pentru fiecare parcelă şi copia contractului/angajamentului de valorificare a producției încheiat între fermier şi prim-procesator;
g) pentru cultura de in, fermierul trebuie să prezinte până la data de 31 octombrie a anului de recoltă inclusiv acte doveditoare privind livrarea, respectiv proces-verbal de receptie, factura, bon fiscal.
În conformitate cu legislaţia în vigoare inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, la solicitarea deținătorului de autorizație de cultivare și urmare transmiterii de către direcțiile pentru agricultură județene, până la data de 15 mai, a listei cu autorizațiile eliberate, recoltează probele pentru determinarea conţinutului de THC, dintr-o cultură de cânepă de un anumit soi, aflată pe câmp.
Probele preluate se transmit Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească - Filiala Blaj, însoţite de datele de identificare ale fiecărui fermier (numele şi prenumele, codul numeric personal/codul unic de înregistrare, adresa, sediul) şi datele de identificare ale fiecărei parcele cultivate (dimensiunea, parcela/lotul), până la data de 15 septembrie a anului de recoltă.