Autoritatea Națională Sanitară Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prelungit, printr-un Ordin, cu încă 30 de zile interdicțiile aplicate fermelor de oi și capre, decizia luată pe fondul existenței în țara noastră a focarelor de pestă a micilor rumegătoare.
"Având în vedere contextul epidemiologic național impus de evoluția pestei micilor rumegătoare pe teritoriul României, potențialul impact economic devastator al acestei boli și importanța epidemiologică majoră a implementării în continuare a unor măsuri în scopul eradicării acestei boli,
ținând cont de importanța majoră a menținerii piețelor de export pentru ovine și caprine vii și reducerea la minim a impactului negativ indus de această boală atât în plan economic, cât și asupra aspectelor de mediu,
în vederea implementării prevederilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/2119 privind anumite măsuri de urgență referitoare la infecțiile cu virusul pestei micilor rumegătoare din România, precum și ale Regulamentului delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, cu modificările ulterioare.
luând în considerare posibilitatea apariției unor noi rezervoare virale, ca urmare a apariției de noi focare la distanțe mari cauzate de nerespectarea restricțiilor specifice zonelor de protecție și supraveghere, precum și apariția de noi focare, în zone de restricții, la intervale mari de timp față de focarele inițial apărute, este necesară prelungirea cu încă 30 de zile a măsurilor prevăzute prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 155/143/347/2024 privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul și eradicarea pestei micilor rumegătoare, după cum urmează:
Toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină și, suplimentar condițiilor impuse în anexa nr. 1 la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare.
Toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate.
Prin excepție de la măsurile mai sus menționate, la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:
1. din exploatații către abator;
2. din exploatații către centrele de colectare;
3. din centrele de colectare către abator sau port.
4. din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.
Toate transporturile de rumegătoare mici permise în conformitate cu cele de mai sus, suplimentar documentelor de mișcare impuse de legislația sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor, trebuie să fie însoțite de acordul scris al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competente teritorial de la locul de plecare al animalelor.
Acordul scris, în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de la locul de plecare, este emis de directorul nexecutiv al direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare.
Toate județele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova identifică și implementează măsuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrării pe teritoriul României de animale vii și/sau produse, subproduse, materiale, mărfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.
Luând în considerare caracterul urgent și importanța deosebită a modificărilor propuse, apreciem că, prezentul proiect de ordin se încadrează în situația prevăzută la art. 7 alin. (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările ulterioare, potrivit căreia:
„Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul reglementării unei situații urgente sau a uneia care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun
adoptării și anterior expirării termenului prevăzut de respectivul alineat.” Se arată în Referatul de aprobare a Ordinului ANSVSA.