COMUNICAT. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis astăzi, 14 martie 2021, către AGROINFO precizări legate de focarul de pestă porcină africană din ferma de la Macea, județul Arad, care aparține fermierului Dimitrie Muscă.
Focarul de pestă porcină africană de la ferma din localitatea Macea, aparținând societății C.A.I. Curtici a fost confirmat în data de 05.03.2021. Exploatația în care a fost depistat virusul are un efectiv de 20.000 de capete.
În ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), convocată a doua zi, a fost întocmit planul de măsuri, s-a dispus intervenția în focar și incinerarea cadavrelor în incineratorul apartinând societății respective, cât și în cel al unei unități de neutralizare autorizate de la nivelul județului Arad (SC Alvi Serv SRL).
Situația impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.
Până la data de 13.03.2021, au fost înregistrate 689 de suine moarte, din care 667 au fost incinerate în unitatea proprie, cât și în unitatea de neutralizare autorizată, restul urmând a fi incinerate în cursul zilei de astăzi. În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din rețeaua sanitară veterinară și s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităților de neutralizare aparținând unor alte societăți.
Cantitățile de carne și produse din carne existente și inventariate până la această dată în unitatea de procesare aparținând societății C.A.I. Curtici sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate în spațiile de frig ale unității de procesare.
Din cantitatea totală de produse de origine animală, aproximativ 10 tone de carne și produse din carne existente în spațiul de frig, urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14.03.2021 și vor fi neutralizate.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad așteaptă sosirea incineratoarelor solicitate și s-au făcut demersuri pentru identificarea și aprobarea unor locații pentru îngroparea cadavrelor, în situația în care se va depăși capacitatea de neutralizare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ia toate măsurile ca virusului pestei porcine africane să nu se răspândescă în afara fermei. Eforturile serviciilor veterinare în acest sens privesc atât restricțiile impuse în cadrul exploatației, cât și a celor ce vizează carnea și produsele din carne, a precizat ANSVSA.
foto: Dimitrie Muscă