ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.
Un crescător de animale care transporta fără acte 55 de purcei a fost amendat de inspectorii sanitari veterinari, animalele au fost confiscate și ucise, iar crescătorului i s-a făcut control în gospodărie. Iată comunicatul DSVSA:
Un cetățean din localitatea Adunații Copăceni, județul Giurgiu a fost depistat în trafic, pe data de 02.04.2021, de către Poliția județului Argeș, la kilometrul 110 al autostrăzii București-Pitești transportând cu o autoutilitară 55 capete porci, tineret 0-2 luni, neidentificați și fără documente legale.
Pe data de 03.04.2021 reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș au ucis porcii, au prelevat sânge și au dirijat cadavrele spre o unitate de neutralizare.
Proprietarul a fost sancționat contravențional.
În urma definitivării analizelor de laborator, două probe au avut rezultat pozitiv la pestă porcină africană (prezentau anticorpi).
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au efectuat un control la gospodăria proprietarului, pentru a aplica măsurile de control și în exploataţia de unde provin porcii. Echipa a constatat ca în locația respectivă nu mai există alte suine. Cu toate acestea, conform directivelor europene, D.S.V.S.A. Giurgiu va declara focar de pestă porcină africană în gospodăria menționată, urmând a fi anunțate organele abilitate pentru alte cercetări.
Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați contravențional/penal, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.
Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
Director Executiv
Dr. Loredana PIȚURU
foto caracter ilustrativ, sursa presasm.ro