Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți seara că la Agenția Națională pentru Zootehnie a fost demarată o anchetă internă legată de eliberarea certificatelor de origine pentru animale, mai ales pentru ovine, documente necesare pentru obținerea subvenției APIA mari, sprijin cuplat zootehnic. Cuantumul acestei subvenții, pentru anul 2020, este de 17,90 euro/ovină sau caprină.
În paralel cu ancheta internă de la ANZ, așa cum v-a anunțat Agroinfo, Direcția Națională Anticorupție investighează eliberarea acestor certificate considerate suspecte, acte pe baza cărora s-a încasat SCZ din bani europeni. VEZI DETALII AICI!
"Din nefericire, eu aproape de doi ani tot am încercat să atrag atenția, să spun că ceea ce se întâmplă la nivel de registre genealogice, în primul rând, dar și de control oficial al producțiilor nu este foarte bine și că trebuie să corectăm. Au fost zvonuri, știe toată lumea care se uită la noi, contestările pe care le făceau unii care cumpărau berbeci cu certificate de origine. Ca să scăpăm de această, să zic așa, dilemă, anul trecut am încercat, ca să clarificăm lucrurile, să fie foarte clare, să condiționăm eliberarea unui certificat de origine de genotipare. Și atunci, eliminam orice suspiciune, cât de false sau cât de veridice sunt acele certificate de origine. Sigur, așa făcînd o analiză grosso modo, era foarte greu de acceptat că dintr-o fermă cu 100 de oi mame pleacă 150 de berbeci cu certificate de origine într-un an. Asta doar așa, la o verificare grosieră. Sigur că responsabilitatea s-a pasat de pe registre spre fermieri. Dar problema era să se oprească, lucrurile acestea trebuiau oprite și noi trebuia să dăm garanția celui care cumpără un berbec de origine că acel berbec chiar aparține registrului, că are mama și tata înscriși pe certificat, deci are originea respectivă, pe de o parte, pe de altă parte, că poate să transmită însușirile morfo-fiziologice mai departe și, foarte important, că acel berbec nu transmite sensibilitate la anumite boli, în primul rând, la screpie.
Eu cred că era o chestiune de bun simț să facem această genotipare și terminam cu acele discuții. Deocamdată este suspendată modalitatea asta de eliberare a certificatelor de origine, dar asta nu înseamnă că autoritatea națională pentru zootehnie, care este responsabilă din partea statului de modul cum funcționează registrele și cum se face controlul oficial al producțiilor, dar e responsabilă și de modul cum se cheltuie banii publici, pentru că dacă anul trecut au fost 60 de milioane, anul acesta, bugetul nu a permis deecât 40 de milioane pentru ajutorul din partea statului român ca acest registre și aceste COP-uri să funcționeze. Cei de la ANZ fac acum o anchetă internă, continuînd ancheta din 2017, care a găsit grave nereguli, continuînd această anchetă să vadă ce anume s-a corectat. Atât în interiorul ANZ, repet, în interiorul ANZ, a funcționarilor care trebuie să vegheze cât de corect lucrează registrele, dar și din partea asociațiilor de ameliorare și a registrelor, în general.
Din nefericire, și probabil de aceea este o nervozitate, sunt și alte instituții care anchetează acest lucru, pentru că ne-au fost cerute documente. Instituții care se ocupă cu ancheta privind fondurile publice și fondurile europene. Sigur, noi nu putem da acum detalii, pentru că este o anchetă în curs a acelor instituții. Actele solicitate, documentele respective le-am transmis, ei trebuie să-și facă treaba, noi facem o anchetă internă privind modul în care ai noștrii angajați și-au făcut treaba în această problemă. Iar dacă, într-adevăr, lucrurile sunt foarte grave, oricum noi am discutat asta și cu asociațiile, începând din 2023, până atunci nu avem cum să schimbăm modul de acordare a sprijinului cuplat, pentru că acolo e. În momentul în care sprijinul cuplat zootehnic, mai ales la ovine, a fost legat de procurarea unui berbec de origine, au început nemulțumirile în interiorul crescătorilor, al asociațiilor și au început acuzele, până la urmă, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo.
Din 2023, pentru că vom da în continuare sprijin cuplat, cu siguranță, pentru că au fost multe zvonuri că nu vrem să dăm. Ba da, noi vrem să dăm sprijin cuplat, atât în sectorul vegetal, cât și-n sectorul zootehnic. Chiar am militat ca să putem acorda același cuantum, 15%, 13 + 2, și vrem să-l dăm în continuare, dar vrem să-l dăm la crescătorii care respectă regulile, în așa fel încât el să aibă un efect asupra geneticii și asupra șeptelului care este crescut în România", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la raport.