Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Anchetă internă la Agenția Națională pentru Zootehnie legată de subvenția APIA mare din zootehnie!

Publicat: 01 septembrie 2021 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți seara că la Agenția Națională pentru Zootehnie a fost demarată o anchetă internă legată de eliberarea certificatelor de origine pentru animale, mai ales pentru ovine, documente necesare pentru obținerea subvenției APIA mari, sprijin cuplat zootehnic. Cuantumul acestei subvenții, pentru anul 2020, este de 17,90 euro/ovină sau caprină.

În paralel cu ancheta internă de la ANZ, așa cum v-a anunțat Agroinfo, Direcția Națională Anticorupție investighează eliberarea acestor certificate considerate suspecte, acte pe baza cărora s-a încasat SCZ din bani europeni. VEZI DETALII AICI!

"Din nefericire, eu aproape de doi ani tot am încercat să atrag atenția, să spun că ceea ce se întâmplă la nivel de registre genealogice, în primul rând, dar și de control oficial al producțiilor nu este foarte bine și că trebuie să corectăm. Au fost zvonuri, știe toată lumea care se uită la noi, contestările pe care le făceau unii care cumpărau berbeci cu certificate de origine. Ca să scăpăm de această, să zic așa, dilemă, anul trecut am încercat, ca să clarificăm lucrurile, să fie foarte clare, să condiționăm eliberarea unui certificat de origine de genotipare. Și atunci, eliminam orice suspiciune, cât de false sau cât de veridice sunt acele certificate de origine. Sigur, așa făcînd o analiză grosso modo, era foarte greu de acceptat că dintr-o fermă cu 100 de oi mame pleacă 150 de berbeci cu certificate de origine într-un an. Asta doar așa, la o verificare grosieră. Sigur că responsabilitatea s-a pasat de pe registre spre fermieri. Dar problema era să se oprească, lucrurile acestea trebuiau oprite și noi trebuia să dăm garanția celui care cumpără un berbec de origine că acel berbec chiar aparține registrului, că are mama și tata înscriși pe certificat, deci are originea respectivă, pe de o parte, pe de altă parte, că poate să transmită însușirile morfo-fiziologice mai departe și, foarte important, că acel berbec nu transmite sensibilitate la anumite boli, în primul rând, la screpie.

colaj-plata-animale_b

Eu cred că era o chestiune de bun simț să facem această genotipare și terminam cu acele discuții. Deocamdată este suspendată modalitatea asta de eliberare a certificatelor de origine, dar asta nu înseamnă că autoritatea națională pentru zootehnie, care este responsabilă din partea statului de modul cum funcționează registrele și cum se face controlul oficial al producțiilor, dar e responsabilă și de modul cum se cheltuie banii publici, pentru că dacă anul trecut au fost 60 de milioane, anul acesta, bugetul nu a permis deecât 40 de milioane pentru ajutorul din partea statului român ca acest registre și aceste COP-uri să funcționeze. Cei de la ANZ fac acum o anchetă internă, continuînd ancheta din 2017, care a găsit grave nereguli, continuînd această anchetă să vadă ce anume s-a corectat. Atât în interiorul ANZ, repet, în interiorul ANZ, a funcționarilor care trebuie să vegheze cât de corect lucrează registrele, dar și din partea asociațiilor de ameliorare și a registrelor, în general.

Din nefericire, și probabil de aceea este o nervozitate, sunt și alte instituții care anchetează acest lucru, pentru că ne-au fost cerute documente. Instituții care se ocupă cu ancheta privind fondurile publice și fondurile europene. Sigur, noi nu putem da acum detalii, pentru că este o anchetă în curs a acelor instituții. Actele solicitate, documentele respective le-am transmis, ei trebuie să-și facă treaba, noi facem o anchetă internă privind modul în care ai noștrii angajați și-au făcut treaba în această problemă. Iar dacă, într-adevăr, lucrurile sunt foarte grave, oricum noi am discutat asta și cu asociațiile, începând din 2023, până atunci nu avem cum să schimbăm modul de acordare a sprijinului cuplat, pentru că acolo e. În momentul în care sprijinul cuplat zootehnic, mai ales la ovine, a fost legat de procurarea unui berbec de origine, au început nemulțumirile în interiorul crescătorilor, al asociațiilor și au început acuzele, până la urmă, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo.

Din 2023, pentru că vom da în continuare sprijin cuplat, cu siguranță, pentru că au fost multe zvonuri că nu vrem să dăm. Ba da, noi vrem să dăm sprijin cuplat, atât în sectorul vegetal, cât și-n sectorul zootehnic. Chiar am militat ca să putem acorda același cuantum, 15%, 13 + 2, și vrem să-l dăm în continuare, dar vrem să-l dăm la crescătorii care respectă regulile, în așa fel încât el să aibă un efect asupra geneticii și asupra șeptelului care este crescut în România", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la raport.

Vizualizat: 8601 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii