ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Anchetă internă la Agenția Națională pentru Zootehnie legată de subvenția APIA mare din zootehnie!

Publicat: 01 septembrie 2021 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți seara că la Agenția Națională pentru Zootehnie a fost demarată o anchetă internă legată de eliberarea certificatelor de origine pentru animale, mai ales pentru ovine, documente necesare pentru obținerea subvenției APIA mari, sprijin cuplat zootehnic. Cuantumul acestei subvenții, pentru anul 2020, este de 17,90 euro/ovină sau caprină.

În paralel cu ancheta internă de la ANZ, așa cum v-a anunțat Agroinfo, Direcția Națională Anticorupție investighează eliberarea acestor certificate considerate suspecte, acte pe baza cărora s-a încasat SCZ din bani europeni. VEZI DETALII AICI!

"Din nefericire, eu aproape de doi ani tot am încercat să atrag atenția, să spun că ceea ce se întâmplă la nivel de registre genealogice, în primul rând, dar și de control oficial al producțiilor nu este foarte bine și că trebuie să corectăm. Au fost zvonuri, știe toată lumea care se uită la noi, contestările pe care le făceau unii care cumpărau berbeci cu certificate de origine. Ca să scăpăm de această, să zic așa, dilemă, anul trecut am încercat, ca să clarificăm lucrurile, să fie foarte clare, să condiționăm eliberarea unui certificat de origine de genotipare. Și atunci, eliminam orice suspiciune, cât de false sau cât de veridice sunt acele certificate de origine. Sigur, așa făcînd o analiză grosso modo, era foarte greu de acceptat că dintr-o fermă cu 100 de oi mame pleacă 150 de berbeci cu certificate de origine într-un an. Asta doar așa, la o verificare grosieră. Sigur că responsabilitatea s-a pasat de pe registre spre fermieri. Dar problema era să se oprească, lucrurile acestea trebuiau oprite și noi trebuia să dăm garanția celui care cumpără un berbec de origine că acel berbec chiar aparține registrului, că are mama și tata înscriși pe certificat, deci are originea respectivă, pe de o parte, pe de altă parte, că poate să transmită însușirile morfo-fiziologice mai departe și, foarte important, că acel berbec nu transmite sensibilitate la anumite boli, în primul rând, la screpie.

colaj-plata-animale_b

Eu cred că era o chestiune de bun simț să facem această genotipare și terminam cu acele discuții. Deocamdată este suspendată modalitatea asta de eliberare a certificatelor de origine, dar asta nu înseamnă că autoritatea națională pentru zootehnie, care este responsabilă din partea statului de modul cum funcționează registrele și cum se face controlul oficial al producțiilor, dar e responsabilă și de modul cum se cheltuie banii publici, pentru că dacă anul trecut au fost 60 de milioane, anul acesta, bugetul nu a permis deecât 40 de milioane pentru ajutorul din partea statului român ca acest registre și aceste COP-uri să funcționeze. Cei de la ANZ fac acum o anchetă internă, continuînd ancheta din 2017, care a găsit grave nereguli, continuînd această anchetă să vadă ce anume s-a corectat. Atât în interiorul ANZ, repet, în interiorul ANZ, a funcționarilor care trebuie să vegheze cât de corect lucrează registrele, dar și din partea asociațiilor de ameliorare și a registrelor, în general.

Din nefericire, și probabil de aceea este o nervozitate, sunt și alte instituții care anchetează acest lucru, pentru că ne-au fost cerute documente. Instituții care se ocupă cu ancheta privind fondurile publice și fondurile europene. Sigur, noi nu putem da acum detalii, pentru că este o anchetă în curs a acelor instituții. Actele solicitate, documentele respective le-am transmis, ei trebuie să-și facă treaba, noi facem o anchetă internă privind modul în care ai noștrii angajați și-au făcut treaba în această problemă. Iar dacă, într-adevăr, lucrurile sunt foarte grave, oricum noi am discutat asta și cu asociațiile, începând din 2023, până atunci nu avem cum să schimbăm modul de acordare a sprijinului cuplat, pentru că acolo e. În momentul în care sprijinul cuplat zootehnic, mai ales la ovine, a fost legat de procurarea unui berbec de origine, au început nemulțumirile în interiorul crescătorilor, al asociațiilor și au început acuzele, până la urmă, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo.

Din 2023, pentru că vom da în continuare sprijin cuplat, cu siguranță, pentru că au fost multe zvonuri că nu vrem să dăm. Ba da, noi vrem să dăm sprijin cuplat, atât în sectorul vegetal, cât și-n sectorul zootehnic. Chiar am militat ca să putem acorda același cuantum, 15%, 13 + 2, și vrem să-l dăm în continuare, dar vrem să-l dăm la crescătorii care respectă regulile, în așa fel încât el să aibă un efect asupra geneticii și asupra șeptelului care este crescut în România", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la raport.

Vizualizat: 8317 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Carnea de vită produsă în România, apreciată!

Carnea de vită produsă în România, apreciată!

08 august 2022 - 08:12

La Moara Vlăsiei s-a desfășurat săptămâna trecută cea de-a doua ediție a celei mai mari manifestații din România, dedicate cărnii de vită. Romanian Beef Master 2022 a reunit cei mai pricepuți bucătari de vită din țară, stelați Michelin, reprezentanți oficiali din Guvernul României, geneticieni, specialiști în reproducția și creșterea bovinelor, chefi juniori și alți reprezentanți de vază ai sectorului gastronomic internațional.

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

08 august 2022 - 07:11

De astăzi, 8 august 2022, crescătorii de animale pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberarea adeverinței pentru contractarea unui credit garantat cu subvențiile APIA din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, anunță directorul general APIA, Adrian Pintea, într-un mesaj postat pe Facebook.

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii