FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Anchetă internă la Agenția Națională pentru Zootehnie legată de subvenția APIA mare din zootehnie!

Publicat: 01 septembrie 2021 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți seara că la Agenția Națională pentru Zootehnie a fost demarată o anchetă internă legată de eliberarea certificatelor de origine pentru animale, mai ales pentru ovine, documente necesare pentru obținerea subvenției APIA mari, sprijin cuplat zootehnic. Cuantumul acestei subvenții, pentru anul 2020, este de 17,90 euro/ovină sau caprină.

În paralel cu ancheta internă de la ANZ, așa cum v-a anunțat Agroinfo, Direcția Națională Anticorupție investighează eliberarea acestor certificate considerate suspecte, acte pe baza cărora s-a încasat SCZ din bani europeni. VEZI DETALII AICI!

"Din nefericire, eu aproape de doi ani tot am încercat să atrag atenția, să spun că ceea ce se întâmplă la nivel de registre genealogice, în primul rând, dar și de control oficial al producțiilor nu este foarte bine și că trebuie să corectăm. Au fost zvonuri, știe toată lumea care se uită la noi, contestările pe care le făceau unii care cumpărau berbeci cu certificate de origine. Ca să scăpăm de această, să zic așa, dilemă, anul trecut am încercat, ca să clarificăm lucrurile, să fie foarte clare, să condiționăm eliberarea unui certificat de origine de genotipare. Și atunci, eliminam orice suspiciune, cât de false sau cât de veridice sunt acele certificate de origine. Sigur, așa făcînd o analiză grosso modo, era foarte greu de acceptat că dintr-o fermă cu 100 de oi mame pleacă 150 de berbeci cu certificate de origine într-un an. Asta doar așa, la o verificare grosieră. Sigur că responsabilitatea s-a pasat de pe registre spre fermieri. Dar problema era să se oprească, lucrurile acestea trebuiau oprite și noi trebuia să dăm garanția celui care cumpără un berbec de origine că acel berbec chiar aparține registrului, că are mama și tata înscriși pe certificat, deci are originea respectivă, pe de o parte, pe de altă parte, că poate să transmită însușirile morfo-fiziologice mai departe și, foarte important, că acel berbec nu transmite sensibilitate la anumite boli, în primul rând, la screpie.

colaj-plata-animale_b

Eu cred că era o chestiune de bun simț să facem această genotipare și terminam cu acele discuții. Deocamdată este suspendată modalitatea asta de eliberare a certificatelor de origine, dar asta nu înseamnă că autoritatea națională pentru zootehnie, care este responsabilă din partea statului de modul cum funcționează registrele și cum se face controlul oficial al producțiilor, dar e responsabilă și de modul cum se cheltuie banii publici, pentru că dacă anul trecut au fost 60 de milioane, anul acesta, bugetul nu a permis deecât 40 de milioane pentru ajutorul din partea statului român ca acest registre și aceste COP-uri să funcționeze. Cei de la ANZ fac acum o anchetă internă, continuînd ancheta din 2017, care a găsit grave nereguli, continuînd această anchetă să vadă ce anume s-a corectat. Atât în interiorul ANZ, repet, în interiorul ANZ, a funcționarilor care trebuie să vegheze cât de corect lucrează registrele, dar și din partea asociațiilor de ameliorare și a registrelor, în general.

Din nefericire, și probabil de aceea este o nervozitate, sunt și alte instituții care anchetează acest lucru, pentru că ne-au fost cerute documente. Instituții care se ocupă cu ancheta privind fondurile publice și fondurile europene. Sigur, noi nu putem da acum detalii, pentru că este o anchetă în curs a acelor instituții. Actele solicitate, documentele respective le-am transmis, ei trebuie să-și facă treaba, noi facem o anchetă internă privind modul în care ai noștrii angajați și-au făcut treaba în această problemă. Iar dacă, într-adevăr, lucrurile sunt foarte grave, oricum noi am discutat asta și cu asociațiile, începând din 2023, până atunci nu avem cum să schimbăm modul de acordare a sprijinului cuplat, pentru că acolo e. În momentul în care sprijinul cuplat zootehnic, mai ales la ovine, a fost legat de procurarea unui berbec de origine, au început nemulțumirile în interiorul crescătorilor, al asociațiilor și au început acuzele, până la urmă, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo.

Din 2023, pentru că vom da în continuare sprijin cuplat, cu siguranță, pentru că au fost multe zvonuri că nu vrem să dăm. Ba da, noi vrem să dăm sprijin cuplat, atât în sectorul vegetal, cât și-n sectorul zootehnic. Chiar am militat ca să putem acorda același cuantum, 15%, 13 + 2, și vrem să-l dăm în continuare, dar vrem să-l dăm la crescătorii care respectă regulile, în așa fel încât el să aibă un efect asupra geneticii și asupra șeptelului care este crescut în România", a declarat ministrul agriculturii, marți seara, în cadrul emisiunii tv Agricultura la raport.

Vizualizat: 8027 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii