Crescătorii de vaci ne întreabă în fiecare zi ce se întâmplă cu ajutorul de 73 de euro/vacă promis de Ministerul Agriculturii, în condițiile în care crescătorii de animale au suferit pierderi din pricina războiului din Ucraina, dar și a pandemiei Covid.
"Ce se mai știe de ajutorul de criză de 73 euro cap bovină ??? Cand va incepe campania de depunere a actelor pentru ajutorul de 73 de euro de vaca? Eu am vaci rasă de carne Angus, mă incadrez la cei 73 euro???? Se spune căci se dau pt furaje, păi să ne fie cu iertare și ale noastre mănancă. Când se dă ajutorul?" Sunt câteva dintre mesajele transmise de crescători către Agroinfo.
Ajutorul de 73 euro/bovină este instituit printr-un proiect de ordonanță de urgență, publicat în dezbatere pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, la data de 7 noiembrie 2022. Fiind de urgență nevoie de acest ajutor, s-a emis o ordonanță de urgență. Suntem la sfârșitul lunii noiembrie și "urgența" nu a ajuns încă pe masa Guvernului, spre aprobare. Este tot în faza de proiect supus dezbaterii. Astăzi, 29 noiembrie 2022, Guvernul are programată, de la ora 13:30, ședința săptămânală. Pe lista actelor supuse aprobării nu este trecută și această ordonanță de urgență. Dar, lista s-ar putea modifica, așa cum precizează de fiecare dată comunicatul Executivului.
Crescătorii de vaci își pun multe speranțe în acest ajutor. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 73 euro/cap vacă adultă, iar valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, conform proiectului OUG. Poate și din acest motiv nu e nicio grabă din partea Ministerului Agriculturii și a Guvernului, că e timp până la sfârșitul anului viitor când crescătorii își vor vedea banii promiși. Crescătorii de vaci din România au disperată nevoie de ajutor ACUM!
Care sunt condițiile de eligibilitate stabilite în proiectul OUG al Ministerului Agriculturii? Cine beneficiază de acești bani? Agroinfo le-a publicat la momentul anunțării proiectului de ordonanță de urgență.
Condiții de eligibilitate
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin minimum 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 "Lista zonelor eligibile M10, M11, M13" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015) 3.508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, "Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020", "Ghid-informativ MMC-zone eligibile.xlsx", care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
b) au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
i. beneficiarul este persoană fizică autorizată - PFA, întreprindere individual - II, întreprindere familială -IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
ii. beneficiarul persoana fizică - CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF.
d) să menţină cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care au solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decmbrie 2022, cu excepţia celor care se află în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor ("Legea privind sănătatea animală").
e) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022. DETALII AICI: