Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.
Ministerul Agriculturii lucrează, în această perioadă, împreună cu asociaţiile fermierilor, crescătorilor de animale la eco-scheme, noile subvenții agricole pentru care este alocat un procent de 25% din bugetul plăţilor directe, Pilonul I al politicii agricole comune, a declarat ministrul Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susținută pe 14 septembrie 2021.
"Încă lucrăm la simularea acestor eco-scheme pentru că vrem ca aceste echo-scheme să fie accesate de toţi fermierii, ele fiind obligatorii în ţările membre şi voluntare pentru fermieri. Ori, dacă aceste eco-scheme nu sunt accesate, atunci există riscul ca banii să se piardă. Sigur, există acea perioadă de învăţare, pe care am negociat-o toate ţările europene, 2023 - 2024, în aşa fel ca sumele respective din eco-scheme să poată fi direcţionate către alte măsuri de sprijin. Dar din 2025, practic, va trebui să absorbim prin aceste eco-scheme toate sumele. Noi lucrăm împreună cu asociaţiile reprezentative de fermieri la aceste eco-scheme pentru toate domeniile şi pentru toate zonele din ţară, pentru că vrem să fie acoperitoare", a precizat ministrul agriculturii.
"Bunăstarea animalelor este componentă inclusă în schemele ecologice", a declarat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
În prezent, doar crescătorii de porci și păsări beneficiază de ajutorul pentru bunăstarea animalelor, ajutor care va fi păstrat pentru aceștia și-n noua politică agricolă comună. Însă între eco-scheme se permite includerea unui ajutor și pentru bunăstarea ovinelor, caprinelor și bovinelor. Acum este momentul ca asociațiile crescătorilor de animale, care reprezintă interesele acestora în dialogul cu Ministerul Agriculturii să solicite ministerului să fie înscrise pe lista eco-schemelor pentru România, stabilite în Planul Național Strategic (PNS), și ajutoarele pentru bunăstarea ovinelor/caprinelor și a bovinelor. Mai ales că bugetul alocat acestor noi subvenții este generos, astfel că banii și-ar găsi locul și ar acoperi o parte dintre nevoile din fermele de oi și vaci. Propunerile trebuie să vină acum din partea asociațiilor reprezentative ale crescătorilor.
"Schemele ecologice sunt un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să facă un pas mai departe în ceea ce privește îngrijirea mediului și adaptarea la schimbările climatice. Viitoarea PAC vă juca un rol crucial în gestionarea tranziției către un sistem alimentar durabil și în sprijinirea fermierilor europeni. Ecosistemele vor contribui în mod semnificativ la această tranziție și la obiectivele Green Deal. Planurile strategice ale PAC vor pune în practică condiţionalităţi sporite, eco-scheme, servicii de consiliere agricolă, precum și măsuri și investiții agro-ecologice și climatice pentru a aborda obiectivele Pactului Verde, în special cele care decurg din Strategia „De la Fermă la Furculiță” și Strategia pentru biodiversitate pentru 2030, dar și pentru a îndeplini obiectivele specifice climatice și de mediu ale PAC. Pentru a fi susținute de eco-scheme, practicile agricole ar trebui să acopere activitățile legate de climă, mediu, bunăstarea animalelor și rezistență la antimicrobiene", a explicat europarlamentarul român Daniel Buda.